Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Crnookata

Crnookata Популарен член

Се зачлени на:
    29 септември 2017
    Пораки:
    869
    Допаѓања:
    1.320
    Никој ама баш никој стоматолог...тоа на свое дете не би го направил.
    Ама не ми се пишува повеќе...мислам џабе е кој сфати сфати.

На Razocarana27 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mazegin

Mazegin Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    351
    Допаѓања:
    1.066
    Па мора да стават на повеќе заби, како сакаш кога се работи за катен заб на кој се џвака постојано храната? Мора повеќе заби да го држат, бидејќи ќе ти падне.
    Искрено, одмори малку од темава. Постојат доктори кои сигурно знаат повеќе од тебе. Логика малце.
    Едит: да, ниту еден стоматолог не би дозволил на свое дете волку расипани заби како на снимката.

На bookslover, Mrs. right, nextredstyle и 4 други им се допаѓа ова.
  3. ToksycznaReakcja

ToksycznaReakcja Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2016
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    1.984
    Значи мост се вика со причина, мора на некои заби да држи тој за да ги пополни празните места.
    Ни имплант не е лесна опција ако ти така мислиш има многу процедури и за таму макар и за еден заб да се работи тоа веќе ти е еден вид на оперативен захват, и се случува кај некои луѓе телото да не го прифати.
    Стоматологијата не е лесна работа, ако толку веќе не можеш да ги трпиш навлакиве па вади ги сите заби и стави вилици.
    Твојот проблем е психички не е кај стоматологот, помири се, не си единствена што има денеска мост, навлака или слично, сите ги прават забите и верувам дека ако докторот за кој ти зборуваш дека те зафркнал немало да има толку позитивни искуства.
    Aко ставиш имплант во оваа психичка состојба уште толку ќе се уништиш. Реално до тебе е.

Последна измена: 25 ноември 2023
    На bookslover, Mrs. right, nextredstyle и 5 други им се допаѓа ова.
  4. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.138
    Допаѓања:
    73.163
    Татко ми стоматолог и има ставено мост на сестра ми која е исто така стоматолог и има стружено два заба. Замисли на сопствено дете тоа напраел :x

На nextredstyle, SummerGirl и crimson им се допаѓа ова.
  5. Crnookata

Crnookata Популарен член

Се зачлени на:
    29 септември 2017
    Пораки:
    869
    Допаѓања:
    1.320
    А за 1 катник ..би и стругал 6 заба?
    Прашај го најискрено вака

6. Crnookata

Crnookata Популарен член

Се зачлени на:
    29 септември 2017
    Пораки:
    869
    Допаѓања:
    1.320
    Абе јас тоа го знам ..
    Во ред е направена левата стрна ...
    Ама зошо бе од десно за 1 катник 6 заба истругани ..можело без него да ме остави...не ми ни кажа ...не му личи ова .
    Еве кажи како би се чувствувала во моја кожа ....убаво сигурно нема....ни ти ниту било кој овде.
    Таман си бев психички ...додека беа мојте заби.

Последна измена: 25 ноември 2023
  7. exceptional

exceptional Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2023
    Пораки:
    214
    Допаѓања:
    571
    Не знам какви се стоматолозите во Систина али знам дека на дерматологија во Систина Андреј Петров е тутуле бале. Нека не те лаже тоа што е приватна скапа клиника.

На Crnookata му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ToksycznaReakcja

Се зачлени на:
    14 јануари 2016
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    1.984
    Како што напоменав и ја имам коронки на предните 4 заба горе.
    И според снимката што ја прати се гледа дека твоите заби ти многу внимание не си им обрнувала во основ на хигена, мојот стоматолог не ми препорача да стругам ништо друго и да ставам нешто друго под коронка бидејќи ОСТАНАТИТЕ ми беа здрави.
    Можеш да седиш тука и да пишуваш есеи колку сакаш, ама реалноста е таа забите не ти биле во добра состојба, кој пломбиран кој поткршен и со тек на време така ако ти ги оставел поголема грешка ќе направел а и тебе ќе ти било дупло полошо.
    Кога има повеќе заби што го држат тој празен простор мостот ќе ти биде многу постабилен па и загризот.
    Вештачките заби макар и имплант никад нема да бидат како твоите ПРИРОДНИ тоа е факт, и затоа ако не си сакала коронки и навлаки требало да одиш на време на заболекар да ги поправаш, а не да вадиш неколку заби бидејќи се расипани до коска.
    И ја сум хипохондричар бе срцка и ја мислев дека имам инфаркт кога фаќав повеќе панични напади, мислев и дека тумор на мозокот имав, по сите лекари интернисти и секаде бев и се беше во ред и што заклучок од тоа? Дека проблемот ти е во главата не во коронките, и ако ти сама не си го решиш не го прифатиш не знам колку луѓе да ти пишат и колку доктори да ти кажат џабе ќе е.

На bookslover, Crnookata и nextredstyle им се допаѓа ова.
  9. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.469
    Допаѓања:
    13.528
    Зошто еден катник пуштен како крило на крајот на мостот бара повеќе заби да го држат. Да имаш 7ца, ќе се стругале 5 и 7 и ќе се ставело 6ка. Бидејќи имаш заби само до 5ка од таа страна, мора да се струга МИНИМУМ 3,4 и 5 за да се стави 6ка. Предните заби ти се стругани бидејки така се подобрува општата стабилност. Ова е најпросто објаснето, нормално има финеси на ова (да не мисли некој дека така се прави без исклучок кај сите), ама за кај тебе не е воопшто чудно ни страшно ни погрешно.
    Проста физика е за функционалност на една 6ка бидејки тој заб е центар на оклузија и трпи најголем притисок од сите заби, а да не правиме муабет дека дополнително трпи повеќе дека немаш други катници од таа страна.

На bookslover и Annath им се допаѓа ова.
  10. Crnookata

Crnookata Популарен член

Се зачлени на:
    29 септември 2017
    Пораки:
    869
    Допаѓања:
    1.320
    Абе предните заби ми беа здрави ни пломбирани ништо ...двата ќеца... 2 .3 4..5 ...и Анат ги гледа кажа дека се ок забите.

11. Crnookata

Crnookata Популарен член

Се зачлени на:
    29 септември 2017
    Пораки:
    869
    Допаѓања:
    1.320
    А зарем не сум можела да живеам без таа 6ка..
    Мислам татко ми е без 2 катника и ништо не му фали ..
    И други знам без еден катник од страна.
    Кај мене баш така морало цк.
    Од лево една 6ка и 2ка (што почнуваше да се расипува) носат 3 заба....3ка 4ка 5ка.

12. ToksycznaReakcja

Се зачлени на:
    14 јануари 2016
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    1.984
    Ти кажа Спиди пак погоре, и мислам дека редно е да се затвори дискусијава.
    И не шири паника на други членови безпотребно.

На bookslover, nextredstyle, crimson и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. fbaby

fbaby Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    1.335
    Допаѓања:
    11.918
    Леле аман еј, значи кога и да го отворам форумов се твоите мислења први во темава.
    Си требала да се информираш со време што е мост и како се става, а не од кога си го направила тоа.

На bookslover, KateKane, nextredstyle и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Mr. Scratch

Mr. Scratch Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2020
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    3.992
    Ако ти ги оставеле така горните заби ќе почнеле да се спуштаат со тек на време бидејќи немаат потпора. И, физионимијата на лицето со тек на време би ти се изменила.

На KateKane, crimson, nextredstyle и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.469
    Допаѓања:
    13.528
    Пак доаѓаме до истото, не ја разбираш проблематиката. Без катници се функционира само ако сакаш да си ги уништиш останатите заби. И без една рака се може, ама не е иста функционалноста со една и со две раце, така? Или можеби мислиш дека е во ред да јадеш само на предните заби, само да не си ставела мостови? Не можам да ти ги раскажам сите проблеми што проследуваат од тоа, од губење на коска, до абразија на твоите заби, до комплетно пореметување на џвакањето.

На bookslover, KateKane, macka91 и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Crnookata

Crnookata Популарен член

Се зачлени на:
    29 септември 2017
    Пораки:
    869
    Допаѓања:
    1.320
    Нели можев до 5ка ..да јадам.
    Ама ок ...може психички е проблемот ко што велите ..не знам пак.
    Исто стоматологот кој ги прави кажуваше колку се важни заби катниците .....баба ми нема катници има само неколку предни заби малку и вели неможела убаво да ја џвака храната и ја болело желудникот исто и тетка ми така нема неколку заба доле исто ја болело желудник.

17. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.469
    Допаѓања:
    13.528
    Исто колку што можеш да возиш на резервна гума. Привремено врши работа, ама има причина зошто постојат катници (6ки) и предкатници (5ки), не може едните да ја имаат функцијата на другите.

На KateKane, crimson и Annath им се допаѓа ова.
  18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.567
    Допаѓања:
    201.761
    Ќе јадеш до петка, да, со заби што не се наменети за џвакање како 6 и 7. Значи треба да сфатиш дека ако макар еден заб фали во уста, особено катниците, тогаш другите заби го преземаат нивниот товар и имаат улога што не им е наменета. Поради тоа со тек на време и нив ќе ги изгубиш.
    Биди благодарна што воопшто некој се нафатил да го среди твојот проблем.
    Ако треба некого да обвинуваш во ситуацијава тогаш тргни од себе, не зашто си ги направила забите, туку затоа што си дозволила на 20тина години да дојдеш до ваков степен на оштетување на забите за да мора да се стават коронки, односно за негрижата за сопственото забало.
    И да, никој со сила не може да те седне да ти направи нешто што не сакаш.
    Второ, самата кажа дека тој стоматолог му е пријател на дедо ти, дека е еден од најдобрите во градот, дека е со години искуство. А во Систина верувам дека истово ќе ти го кажат, што можат друго да направат? Импланти да ти стават? И да стават, што со струганите заби? Пак ќе одат под навлаки. Чуда таму не прават.

На Feniksgirl, Кена Рис, bookslover и 5 други им се допаѓа ова.
  19. Crnookata

Crnookata Популарен член

Се зачлени на:
    29 септември 2017
    Пораки:
    869
    Допаѓања:
    1.320
    Мислев на импланти пред да ги правам ....само импланти да ставам на местата кај шо фалат заби .....без да правам мост на цела вилица .
    Колку импланти би ми требало од прилика?

А што да правев ...едни поправув други се расипува ....од 15 години сум по стоматолози..

20. Curious cat

Curious cat Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2023
    Пораки:
    702
    Допаѓања:
    2.474
    Може ли привремено да се затвори дискусијава....ја претера мислам, аман..