Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Crnookata

Crnookata Популарен член

Се зачлени на:
    29 септември 2017
    Пораки:
    869
    Допаѓања:
    1.319
    Крај завршено.

2. ivanchos

ivanchos Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2015
    Пораки:
    919
    Допаѓања:
    18.639
    Имам за ставање долу лево и долу десно мост, да надополне 5 и 6, држачи 4 и 7 и на двете страни. Е сега дилемата е дали да ги ставам наеднаш од двете страни или прво на едната па другата? Стоматологот ми кажа дека се стругаат па за една недела се изработуваат и се прикачуваат но во меѓувреме не ми кажа дали се става нешто за привремено бидејќи нема да имам со што да јадам. Колку од прилика чини мост за надополнување два заба порцелан без метал ако има некој запознаен?

3. Crnookata

Crnookata Популарен член

Се зачлени на:
    29 септември 2017
    Пораки:
    869
    Допаѓања:
    1.319
    Фала за советите на сите...и 100 да ми пишат не бива.
    Но јас како јас си стојам на тоа дека направив грешка и нема да се прифатам..не можам .
    Сакам назад ама нема.
    Толку од мене.
    Ќе се казнувам уште не знам до кога.

Последна измена: 26 ноември 2023
  4. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.181
    Допаѓања:
    36.605
    Еден заб е 100 евра (така ми кажаа), ама со метал. Без метал се поскапи. Јас кога ги ставав забите платив 200 евра (50 евра од заб). Ама ова беше пред 18 години. Моите се со метал. На пролет ќе ги менувам, ама сакам од другите да ставам. А за јадењето... Јади течна храна. Јас цела недела јадев супи и каши. Течности пиев со цевка.

На ivanchos му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Crnookata

Crnookata Популарен член

Се зачлени на:
    29 септември 2017
    Пораки:
    869
    Допаѓања:
    1.319
    A I mozel da poceka 8 da izleze

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.567
    Допаѓања:
    201.761
    Ама нема гаранција дека 8 ќе излезе некогаш. Може за пет месеци, за пет години или никогаш. Сум видела луѓе без заби во уста на 80 години, со неизникнати осмици, си стојат во коска. Така не можеш да планираш. Ако чекаш на осмиците, во меѓувреме пак без заби ќе останеш. Иначе, ако си одела редовно на забар, ќе си имаше сега санирано забало, колку и да се расипувале, ако се чистат и поправаат редовно, се средува сѐ, и немало да ти вадат сѐ што ти извадија, ќе имаше помалку навлаки во уста. Вака ќе ги заштитиш и тие здрави што ти се, тоа треба да го сфатиш.
    А импланти, хирург ќе ти каже дали може или не може импланти, ама сега во ситуацијава, и да ставиш импланти, пак ќе мораш да носиш навлаки на струганите заби, не можеш голи да ги оставиш.

На manako1, nextredstyle, violetblue и 3 други им се допаѓа ова.
  7. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.137
    Допаѓања:
    73.120
    На човек што не се разбира во таа струка, џабе објаснуваш. И уште 100 да и го кажат истото она пак ќе си тера по свое. Кај нејзе е деуг проблем очигледно или овде си тера мајтапи.

На nextredstyle, iloveyou29, SummerGirl и 6 други им се допаѓа ова.
  8. Crnookata

Crnookata Популарен член

Се зачлени на:
    29 септември 2017
    Пораки:
    869
    Допаѓања:
    1.319
    Тек сум 25 години ...до 50 години јас не знам колку пати че треба да ги менувам.
    Не можам да прифатам дека носам цела вилица на 25 години ..се сакам старата јас .....никогаш не ни сонував дека ќе стигнам до кај шо сум..
    Ниту фасети не се ставаат на струганите заби...не ми се толку исилчени.....дек ми е крајот до 60 г.леле.

9. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    1.264
    Те молам затвори ја темава и побарај стручна помош.

На Feniksgirl и Curious cat им се допаѓа ова.
  10. Crnookata

Crnookata Популарен член

Се зачлени на:
    29 септември 2017
    Пораки:
    869
    Допаѓања:
    1.319
    И немав проблем до скоро....од што сеа почнав болка да осеќам од под мостот...од лево умникот ли е 6ка ли е не знам ...и на друго место заболува ..аман..
    Да не ги покајав многу...

11. L.i.n.a.a

L.i.n.a.a Популарен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2013
    Пораки:
    1.816
    Допаѓања:
    3.141
    Болка осеќаш од тоа што постојано мислиш на нив.
    Дај олабави се малку

12. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.033
    Допаѓања:
    2.509
    Јас пред 8 години мислам правев мост доле и горе, не се сеќавам како сум јадела, ама знам дека првиот ден кога ми ги наместија навлаките или како и да се вика, имав чуство ко камења да имам во устата, наредниот ден веќе ништо си терам супер ниту ми се познаваат дека не се мои, ич да не се секираш и да не мислиш.
    Јас тогаш 50евра за еден, сега сигурно е поскапо, најубаво ординацијата да ја прашаш, вака од прилика толку се

На ivanchos му/ѝ се допаѓа ова.
  13. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    4.994
    Допаѓања:
    33.691
    Генерација си ми, еве и јас не си ги пазев забите, лани 3 ми извадоа заедно со умник, носам мост еве неколку месеци.
    Кога сум дошла до тој степен да си ги расипам забите, никој друг не ми е крив. И мене не ми е сеедно што не се сите моите заби, па што да правам сега да паѓам во депресии?

Дај олабави малку и фокусирај се на нешто друго, сама си дозволила да дојдеш до тој степен, не барај кривица во доктори, не си ни прва ни последна што има мост/импланти, без разлика што сме млади.

На Feniksgirl, nextredstyle, L.i.n.a.a и 2 други им се допаѓа ова.
  14. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.033
    Допаѓања:
    2.509
    Извини да прашам, можеби глупаво ќе звучи ама нели навлаките се вештачки, сепак влијае да се мијат? т. е. логично е дека кога ги мијам природните ги мијам и тие, ме плаши малце дека викаат имаат рок 10 години, користам паста, конец и средство за плакнење на уста и 2 пати годишно чистење на стоматолог, дали е доволно за да траат подолго време?
    И дали е точно дека 2 пати годишно чисење на стоматолог не е убаво за природните заби?
    Фала.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.466
    Допаѓања:
    13.524
    Нормално дека се мијат. Самите коронки може да се обојат од храна, ама миењето е повеќе за да се одржува непцето и коската, за да не заостанува храна помегу забите, зошто ако се повлече непцето и се оголи коренот на забот таму пак може да се појави кариес.

Од професионално чистење на забите нема штета. На здрави природни заби еднаш годишно е доволно, ако имаш мостови или парадентоза тогаш се препорачува почесто, сум имала пациенти кои и на 3 месеци морале да прават професионално чистење.

На bookslover и franca им се допаѓа ова.
  16. Crnookata

Crnookata Популарен член

Се зачлени на:
    29 септември 2017
    Пораки:
    869
    Допаѓања:
    1.319
    Да.. ама јас цела вилица ..лудост ме фаќа на моменти ги сакам моите стално ми се пред очи ...ќе полудам.

17. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.033
    Допаѓања:
    2.509
    Аха значи не е глупаво да кажам сл пат на забар само навлаките да ми се исчистат, инаку, немам проблем со непцата не ми крварат. Фала, уште еднаш

18. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.466
    Допаѓања:
    13.524
    Навлаките може само да се полираат, нема што да се чисти на нив. Се чисти под нив и околу нив, и апсолутно не треба да чекаш да крварат непцата за да одиш на чистење. Ова конкретно мислам на ултразвучно чистење, на тоа се мисли кога се вика професионално чистење, што е исто и со чистење на забен камен (така го викаме, ама реално се чисѕи многу повеќе од само каменот).
    Не е глупаво да речеш само навлаките да се исчистат, ама такво чистење нема смисла, ако чистиш се чисти се, а не селективно.

На franca му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Curious cat

Curious cat Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2023
    Пораки:
    702
    Допаѓања:
    2.474
    Имате искуство со Др. Станков Дентал? Во дебар маало се наоѓа, ме интересира колку наплаќаат за поправање заби.

20. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.033
    Допаѓања:
    2.509
    Јас мислам дека за импланти треба да си скроз здрав, како второ 6 месеци се пие терапија па дали телото ќе прифати страно тело па дали не и уште што не, изгледа си замислила дека е плукни залепи имплант.

На ToksycznaReakcja, ivanchos и Curious cat им се допаѓа ова.