Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. butterfly6223

butterfly6223 Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    1.239
    Извини @Crnookata ама ќе ти реплицирам.
    И јас мостови ставив доста млада 22 23 години имав. Состојбата на забите беше пола здрави пола расипани за вадење. Цел живот по заболекари, цел живот пазење што и како јадам ама ете не ми ги биваше забите. Мојот стоматолог ми даде избор, да продолжам да се мачам или да ставам мост. И тоа мост на долна и горна вилица. Горе имам на двете страни мост, а 7 заби доле. Да ти нагласам значи имав и здрави заби меѓу тие што беа расипани. Се одлучив за мост иако знаев дека нема да е исто како со моите природни заби. Не зажалив ни момент. Ги носам повеќе од 10 години, не се мрднати. Плус си добив на самодоверба, за естетика да не зборувам, баш се преродив.
    Сакам да ти кажам не се измачувај со нешто што не можеш да смениш, прифати го тоа зошто така требало да биде и продолжи напред. Не значи дека ќе мора секои 10 години да менуваш, ако се добро направени ќе тераат и повеќе. Не мисли од напред на нешто што ќе биде во иднина.

На Feniksgirl, ToksycznaReakcja, Crnookata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Irenaiki

Irenaiki Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    283
    Добро вечер
    Кај 4ката забот приметив како да имам нешто со јазикот кога ќе го допрам забот, не знам како да објаснам не ми смета ништо, вака немам болки ништо, но имам црно нешто, е сега дали е пигментација или кариес не знам, кога ќе го допрам со прст круто е, не е мазно, ми е страв да не ми се скрши забот ако е кариес? Секако ќе закажам на забар утре, ама како се разликува кариес и пигментација?

3. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    1.264
    Исто се согласувам со тебе. Мене сите до еден ми беа здрави заби, без кариеси, без пломби ништо ама абразија имав и парадентоза и веќе ги јадеше и намалуваше забите и излезот беше циркониумски коронки.
    Поубаво во живот не сум се чувствувала да не зборувам за естетика и самодоверба.

На butterfly6223 и Crnookata им се допаѓа ова.
  4. Crnookata

Crnookata Популарен член

Се зачлени на:
    29 септември 2017
    Пораки:
    869
    Допаѓања:
    1.319
    Пиши ми лп.ако сакаш ..да те прашам нешто.

5. Tomasa

Tomasa Истакнат член

Се зачлени на:
    7 март 2023
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    579
    Имам ставано порцелански заб на долната вилица, и поради тоа неможам да ставам фиксна портеза, па ме интересира постое ли друг начин за исправување на забите..??

6. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.466
    Допаѓања:
    13.524
    Ако е само еден заб, можеш да ставиш протеза, ама обично се оштетува коронката при ставање на прстен или брекет, и на крај после протезите ќе треба да ја смениш.

На Tomasa му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Tete Capdevila

Tete Capdevila Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2016
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    13
    Колку време по вадење на заб (не умник) може да се јаде? Дека забарот ми спомна после два часа најнормално само не на страната каде што е забот изваден. А читам по форумов првите два три дена само течна храна?

8. Curious cat

Curious cat Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2023
    Пораки:
    702
    Допаѓања:
    2.474
    Имам ретејнерска жица горе и доле. Дали морам да идам на контрола за овие?

9. Crnookata

Crnookata Популарен член

Се зачлени на:
    29 септември 2017
    Пораки:
    869
    Допаѓања:
    1.319
    И да не јадеш топло мислам.

10. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.181
    Допаѓања:
    36.605
    После 2 часа можеш да јадеш, ама избегнувај на таа страна да јадеш. Храната да биде течна и кашеста, и млака. На мене така ми рекоа последниот пат кога вадев заб.

11. Crnookata

Crnookata Популарен член

Се зачлени на:
    29 септември 2017
    Пораки:
    869
    Допаѓања:
    1.319
    Ова за мојата ситуација ли се однесува.

Последна измена: 28 ноември 2023
  12. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    1.264
    Не почнувај плис.

На fbaby и Feniksgirl им се допаѓа ова.
  13. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.181
    Допаѓања:
    36.605
    Здравје Боже, напролет ставам други заби. Мора да ги сменам мостовите. Ама овој пат без металот внатре. И плус уште 6 импланти. :!: Ми фалат 6 заба.

На bookslover му/ѝ се допаѓа ова.
  14. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    1.264
    Мене не ми се мостови, циркониумски коронки обични без мостови ама што е со право мене ептен ми беа здрави забите одоздола без кариеси без ништо, чисти како суза.

Со среќа и лесно ставањето :inlove:

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  15. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.181
    Допаѓања:
    36.605
    Фала ти. На мене едниот заб ми се скрши на пола и си носам штраф внатре. А другите 3 почнаа да ми се кршат. Особено ако каснев потврдо. На ништо не личеа. Стоматологот ми препорача и тие да ги сменам. Многу поубаво ми е вака. А и не се забележува дека не се мои.

На bookslover му/ѝ се допаѓа ова.
  16. gladiola37

gladiola37 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2020
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    194
    Na koi zabi sakas da stavis implantati mislam deka najvekje moze 6 implantati da se stavat na edna vilica.

17. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.181
    Допаѓања:
    36.605
    И на горна и на долна ќе бидат вкупно 6.

18. Anonimnna5

Anonimnna5 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2019
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    306
    Јас многу добро те разбирам , мене забари ми ги зезнаа забите не ми ги полнеа корените до крај, коронки исто неквалитетни и сега ги оправам моментално дадов околу 30.000ден, за жал имам уште да давам и болки да трпам, пари ќе се заработат ама навистина да не си му во кожа посебно на млад човек, јас пиев апчиња за смирување бидејќи од нервоза притисок ми се качуваше и се повлеков скроз во себе, не е сеедно и те разбирам, но треба смирено да се помириме и тоа е, дај боже ова да е најлошото од животот што носи.

На Crnookata му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Marymay

Marymay Активен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2023
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    240
    Почнав да користам електрична четка за заби и ја користам обично на најслабо уклучена, ама кај одредени заби имам болка кога ги четкам со неа. Дали треба период на навикнување или?

20. Heinz

Heinz Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    110
    Не баш. Не ве читав сите со ред. Ама знам како работат стоматолози и дека секакви желби исполнуваат за пари. Не се за бранење.

На Crnookata му/ѝ се допаѓа ова.