Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Mimtod

Mimtod Активен член

Се зачлени на:
    30 јули 2023
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    28
    Pomagajte imam bolka 3ti den
    Vo nedelata bev na dezuren navodno ke go vadese zabot stavi anastezija so bockanje na dve mesta ama ne uspea samo go skrsi zabot. Go tegnese so klesta butkase so silce ama ne pomrdna zabot . So samo toa me povredi vnatresno na nepceto kako i nadvoresno ustata mi napravi rana . Ponedelnikot zavrsiv na hiruska intervencija tamu uste 4 pati bockana prviot pat ne fati anastezijata . Go izvadi isto so teglanje butkanje so silce struganje so masina . Pijam antibiotik ama Dali e normalno 3ti den da nemozam usta da otvoram ubavo edvaj jadam i osekjam kako da e vospaleno cim se napijam analgin se podsmiruva

2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.460
    Допаѓања:
    13.512
    Ако не ти фаќала анестезијата, најверојатно си имала инфекција. Плус ако било тешко вадењето, се јавува локално оток од целото тоа буткање и тегнење (што нажалост е неопходно, некои заби едноставно не излегуваат лесно. На антибиотикот му треба време да делува, од денес веќе треба да си подобро. За отокот можеш да пиеш серапептаза или химорал форте побрзо да спадне, ама ќе помине и сам од себе со време.
    После тешко или хируршко вадење на заб обавезно треба да имаш контрола по ден-два и после една недела. Дури и да си подобра денес, најдобро е да те ѕирнат само да се провери дека се е во ред.

3. Mimtod

Mimtod Активен член

Се зачлени на:
    30 јули 2023
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    28
    Dali e normalno i goren del od ustata da me boli? Mi rekoa mienje so voda nikako sto znaci zabi da ne mijam? Mene mi e toa sto me boli kako infekcija ako e normalno ok e ama sea 3 dena da ne pomine ic samo so analgin da se podsmiri

4. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.460
    Допаѓања:
    13.512
    Најдобро е да одиш на контрола. И да била голема инфекција со оток, до третиот ден веќе треба да почне да се смирува. Може и цела недела да треба комплетно да помине, ама не треба на третиот ден од антибиотик да ти е исто како првиот.
    А за миењето, не треба да жабуркаш и плакнеш со вода, иначе заби можеш да си измиеш со четка, само повнимателно околу раната.

5. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.742
    Допаѓања:
    21.407
    Женски кажете ми лек за крварење на непцата, во последно време ниту едно миење заби не ми поминува без да плукам крв.:?:
    Гледам да не ги мијам агресивно, користам мека четка и лакалут паста ама џабе. На забар ми викаат дека било до забниот камен, непцата ми се воспалуваат и ми собираат остатоци од храна. Исчистив забен камен пред два месеци, првите две-три недели немав ништо, после почнаа пак да крварат.
    Помош?:sweat:

6. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.460
    Допаѓања:
    13.512
    Земи си течност за плакнење на уста со хлорхексидин, само да не го користиш постојано. 2 недели плакни, па 2 недели пауза (ако е со појака концентрација и поголема пауза треба, прашај си го стоматологот).
    Ако после чистењето ти било подобро, па пак почнале да крварат, или многу брзо ти се создава забен камен, или не ги четкаш правилно. Најверојатно треба да користиш и интердентални четки и забен конец, може и вит Ц да пробаш да пиеш, ама правилна хигиена е на прво место.

На christinnn му/ѝ се допаѓа ова.
  7. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.134
    Допаѓања:
    73.093
    Гингивал маст земи, мене ми помогна многу.

8. ivanchos

ivanchos Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2015
    Пораки:
    919
    Допаѓања:
    18.623
    Истругани ми се 4 и 7 заради поставување мост. Ми кажаа дека ќе реагираат на топло ладно но мене седмицата ме боли константно. На моменти престанува и после некое време пак почнува да боли без да ја изложам на ладно па тоа да биде тригер. Дали е нормално бидејќи со четворката немам таков проблем?

9. Mimtod

Mimtod Активен член

Се зачлени на:
    30 јули 2023
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    28
    Cudno mi e sto pokraj antibiotik 5 dena nema podobruvanje si boli stomatalogot vika posle 5 dena podobruvanje bi trebalo da ima. A jas osekajm kako gnoj vo usta baska cela usta rana. Na seto toa grlo imam i kaslam a pijam ko almacin 875 mg. Zeludnik partali baska site zabi na taa strana me bolat off

10. Tea678

Tea678 Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2018
    Пораки:
    899
    Допаѓања:
    5.184
    Јас го решив овој проблем со средна четка од Дм ја купувам дрвена е, паста на база глина и дефф средствово не би го мењала за ништо, само доста е јако па со вода го мешам јас, од тогаш капка крв не сум имала, да не се подречам и со конец чисти ги забите..
    https://www.precicomdozdravlja.com/precicom-do-zdravlja/tinkture/usta/

11. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.934
    Допаѓања:
    3.882
    Na sinko (7ipol) pred 3 meseca mu izvadivme zapce oti mu se klatese, od togas navaka nema nisto porasnato, cudno mi e, drugite brzo mu rasnea, ova voopsto ne ni pocnalo da rasne :(
    Normalno li e? :(

12. Mimtod

Mimtod Активен член

Се зачлени на:
    30 јули 2023
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    28
    Kaj nas posle 5 meseci porasna novo zapce
    Dodusa site taka mu rastat mn kasno. Sega Pak vadime zdravi zabi zosto veke novi niknat

На butterflysk му/ѝ се допаѓа ова.
  13. crnokosa992

crnokosa992 Нов член

Се зачлени на:
    12 декември 2023
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво, дали може некој да ми каже искуство, третирана 7ца доле, умртвуван нерв, чистени канали, меѓутоа привремено затворени со меко полнење. Меѓутоа една недела после тоа, уште болка мала во зсбот, меѓутоа болката се префрли под вилицата кај жлездите, нелагодност чуствувам цело време и некоја неопислива болка и во голтање. Клиндамицин совет од доктор да почнам, бидејќи сум надвор од Мк моментално. Некој се соочил со истово?

14. Mayaasa

Mayaasa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2018
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    172
    Најдобра инвестиција е waterpick, после него конец за чистење ( ако неможеш со конец тогаш имаш конец од Дм полесен за употреба), во меѓувреме gengigel, можеш и течност за испирање (period plus na curaprox не повеќе од 2 недели), мека четка ( curaprox min 5460 влакна , aко најдеш и со 12 000 уште подобро) , паста paradentox. Можеш и да плакнеш со чај од жалфија.

15. Tea678

Tea678 Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2018
    Пораки:
    899
    Допаѓања:
    5.184
    Д-р специјалист и еден од поуспешните стоматолози во Мк Зоран Шушак има кажано дека луѓе кои ретко имаат проблеми со заби треба да користат четка со меки запци, затоа и на деца најчесто им се препорачува четка со меки запци, додека тие што поправаат почесто заби и имаат проблеми со заби, се препорачува со средни или тврди запци, јас лично од мое искуство со мека четка кога четкав воспалени непца ми беше како ништо да не четкам, проблемов го решив со средна четка, не знам зашто стално се препорачува меки запци, самиот др има кажано се користат меки за да не се оштетат забите кои се здрави и не се прават често, кај мене се потврди тоа. Сепак, мое искуство.

16. Mayaasa

Mayaasa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2018
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    172
    Така е Теа секој со своето искуство. Јас кога четкав со средна- тврда четка или ако се случи да немам мека во моментот па да купам средна моите непца се воспалуваат, па неможам следни 10дена да ги смирам. Секој различно, тоа е мое мислење, немора да значи дека некому ќе му помогне. Мене лично ми помага.

На Tea678 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.935
    Допаѓања:
    15.899
    Дали може да ми собира гној забот?
    Ко ќе се гледам во огледало, горе над него има бело топче и ме клука.

18. ivanchos

ivanchos Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2015
    Пораки:
    919
    Допаѓања:
    18.623
    Некој со мост да ми каже после колку време се привикна на него? Или никогаш не се формира чувство како на сопствен заб? Веќе 3 дена откако ми е залепен постојано го чувствувам, ми создава нервоза, никако да се привикнам. Имам чувство дека ми пречи и при говор. Ме фаќа страв бидејќи имам за правење уште еден во другата бочна регија а едвај функционирам и со овој.. Не знам дали е до мене или ми е лошо изработен.

19. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    4.994
    Допаѓања:
    33.690
    Јас го навикнав за 3-4 дена.
    Првиот ден, два осеќав како камен да имам во уста и исто така ми пречеше и мене при говор, ама еве сега не ни приметувам дека е мост, како да го имам цел живот буквално.
    Ќе се навикнеш секако, но ако и после некое време не го навикнеш најверојатно е нешто до изработката.

На ivanchos му/ѝ се допаѓа ова.
  20. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.935
    Допаѓања:
    15.899
    Има некој тука?
    Ми пукна тоа белото и ми истече како гној и крв малку.
    Ме фати паника да не ми се случи нешто.