Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Irenaiki

Irenaiki Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    283
    Сличен проблем имав, бев кај др Мартина во етерна дент ми го среди забот, ми ставаа нешто не знам што беше, без операции поминав, рече дека тоа е застарен метод

2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.457
    Допаѓања:
    13.505
    Вооошто не е застарен метод, само не е прв избор. Ако може конзервативно забот да се третира секако дека тоа е подобро и поедноставно, ама некогаш апикотомијата е единствениот избор кој може да спаси заб од вадење.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  3. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.797
    Допаѓања:
    100.515
    Пред речиси еден месец вадев катник.Вадењето беше трауматично,со многу повреди во устата.Раната тешко и болно зараснува,сега веќе не боли толку но ме боли јазикот од таа страна.Не можам да жвакам ...докторката вели нема видливо ништо но јас имам тегоби.Не знам веќе како да третирам...

Последна измена: 8 јануари 2024
  4. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    4.886
    Ме боли горна тројка. Мислев од синусите ми влече накај забите, но светнав со телефон на огледало се гледа нешто.. кажете ми како се поправа предни заби, се забележува ли пломбата? Ќе полудам

5. Darlingzz

Darlingzz Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2018
    Пораки:
    917
    Допаѓања:
    669
    Здраво девојки. Денеска приметив дека имам некое топче кај образот, кај вилицата. Не ме боли на допир, само ми мрда. Пред 3 месеци вадев хируршки осмица на таа страна, не знам дали може да е некако поврзано. Ке одам на забар секако, но нема да можам да заспијам вечерва од страв што е. Периодов постојано ми се случува нешто здравствено, немам раат и еве уште ова ми фалеше сега. Дали некој знае што може да е одприлика? ;(

6. Boni995

Boni995 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2018
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    11
    Дали имате искуства со оваа паста? Стоматологот ми ја препорача бидејќи имам осетливи заби и мн почесто ми се расипуваат.

Прикачени фајлови:

7. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    4.886
    Бев на стоматолог денес. Докторот вика не е кариес на тројката тоа што ме боли. Му викам си светев на огледало се гледа нешто. Вика не е кариес, пигмент некој. Гингивата многу била воспалена затоа ме болело. Онака ме виде, рече дискретно отечени ми се синусите и тоа повеќе од лева страна па затоа чувствувам болки во забите, делумно ради синусите, делумно ради воспалението на гингива. Рече тоа ми е оти сум болна и ми е паднат имунитетот, препорача само Ц Витамин. И контрола за 10 дена да чистиме забен камен.
    Извини што ќе те тагнувам @Annath но те молам кажи ми што значи тоа пигмент, зборот знам што значи, но како се јавува такво нешто на забот? Од каде доаѓа? И дали имам корист при воспалена гингива да мачкам Гингивал гел. Без да каже стоматолог јас користам мека четка, парадонтакс паста и листерин РЕДОВНО. Ти благодарам однапред и извини уште еднаш што досадувам.

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.567
    Допаѓања:
    201.748
    Пигментацијата на заб може да се јави од многу причини. Ако е забот таков од никнење, тогаш е дефект во минерализацијата на глеѓта додека се формирал во коската. Ако се јавува подоцна, како во твојот случај, тоа се минимални оштетувања на глеѓта на кои забот попримил боја од храна, пијалоци, лекови и слично, и не се вади со ништо, на почеток и не се третира, но ако се продлабочува и проширува, тогаш веќе мора да се санира. Следи ситуација и ќе видиш како ќе биде. Не значи дека ќе се прошири и зголеми во секој случај.
    Може да мачкаш гингивал гел на воспалена гингива, ама добро чистење не е на одмет. Витамин Ц обавезно, ем за помало крварење, ем за јакнење имунитет.

На DarkStormm му/ѝ се допаѓа ова.
  9. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    4.886
    Многу ти благодарам.
    Чистење забен камен ми закажаа за 10 дена. Премногу било воспалено, не сакаше да чепка. А тој пигментиран заб, проблем е? Да знам што и како. Ми рече дека не е страшно, и да продолжам се како што правам плус Ц витамин. Па за 10 дена ќе сме виделе кога ќе чистиме камен дали ќе биде подобро. Ме допре само со нешто и галаксии броев од болка. Рече дека воспалението е од намален имунитет што е точно. 12-ти ден сум со температура, синузит и дури два антибиотика пијам во исто време.

10. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    4.886
    А извини уште да те прашам, дали можам да побарам да ми го иструга пигментот? Стварно сум freak за забиве, ме наболува и се плашам да не е сепак кариес. Не знам што да правам. Ако правам снимка ќе се види ли дали е кариес?

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.567
    Допаѓања:
    201.748
    Ако го иструга, ќе мора да стави пломба. На снимката може да не покаже ништо. И со преглед се гледа дали е кариес или не, не мора снимка. Ќе видиш после чистењето забен камен, може ќе излезе со тоа, па нема да има потреба да се иструже. Јас имам еден заб со пигментација како линија, со години ми е таков, значи зборам 20 години, досега не прогресирало во кариес, така си стои, не го чепкам.

На DarkStormm му/ѝ се допаѓа ова.
  12. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    4.886
    Ти благодарам! :hug::hug:
    Ќе пробам да се опуштам. Мачкам Гингивал. Сега и вит Ц ќе пијам. Се надевам за 10 дена ќе излезам од ординација расположена.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  13. SSP

SSP Нов член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Zdravo
    Bi cenela mislenje vo vrska so mojot slucaj, vo kratki crti mojot dolgogodisen stomatolog mi zezna zab, dolna 4ka
    Bez moja konsultacija go strugal i sto ne pravel, i sega imam samo del od koren preostanat vo nepceto a gorniot del vekje moj zab nema tuku mi ima staveno klin. Po konsultacija so drug stomatolog mi ima dadeno dve solucii, da probame so podolg klin ili na kraj implant.
    Dali mislite deka mozebi ima nekoja druga solucija, nekoj da ne ima moze drugo nesto pronajdeno, nekoja druga procedura za slicna situacija?
    @Annath @Spidy

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.567
    Допаѓања:
    201.748
    Како без твоја консултација го стругал? Не ти кажува воопшто што работи?

Веројатно требало да се умртвува, го направил тоа, и забот се скршил, па ставено е колче или надоградба (не знам што подразбираш со тоа клин). Не знам колку е паметно по секоја цена да се сочува корен, не знам ни дали го бива да се чува ако нема функција (а моментално нема). Да се сними прво и да се види дали е здрав коренот, ако е здрав и не сакаш да го вадиш, нека ти направи леана надоградба и коронка (ако има услови), ако не е добар, да се извади коренот и да се стави имплант како една опција, или да се истружат заби (еден или два) за да се стави мост.
    Друга процедура засега нема.

15. SSP

SSP Нов член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Dolga prikazna e toa;( Ama vekje se sluci sto se sluci, inaku da na kolce mislev. Koga vekje sme kaj implantite, dali kaj nas ima stomatolog bas strucen vo taa nasoka barem ako stavam da bide kvalitetno izraboten?
    Nemam mnogu informacii vo ova pole, blagodaram za odgovorite.:D

16. J8!kristina

J8!kristina Активен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2023
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    12
    Здраво стоматолог ми препорача да ја сменам пастата за заби користев colgate ми рече да користам paradontax.Ја купив првиот ден на прво миење осетив благо пецкање на непцата од пастата и немав некој проблем.Истиот ден вечерта кога ги измив забите непцата ме печеа и ме болеа во текот на вечерта осеќав како да ми горат морав да пијам вода и повеќе пати да ја исплакнам устата за да ми се смират непцата.Ова ова не е нормална реакција на пастата можно е некоја состојка да ми смета?Некој ако има искуство или совет.И се вратив на тоа да ги мијам со сolgate паста.Станува збор за paradontax classic пастата без флуорид.
    Наредната недела сум на стоматолог па ќе прашам и таму.
    Дали некој имал слично искуство или совет?

Последна измена: 13 јануари 2024
  17. Marymay

Marymay Активен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2023
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    240
    Можно е да си алергична или да не ти одговара некоја состојка од пастата. Не ја користи веќе, нека ти препорача друга стоматологот.

На J8!kristina му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.457
    Допаѓања:
    13.505
    Ако парадонтакс не ти одговара, можеш да земеш лакалут актив, и двете се за воспалени непца и парадентоза.

На J8!kristina му/ѝ се допаѓа ова.
  19. J8!kristina

J8!kristina Активен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2023
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    12
    Фала ти.

На Marymay му/ѝ се допаѓа ова.
  20. J8!kristina