Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.956
    Допаѓања:
    1.267
    Pisav vo dr tema no taa ne e mn aktivna.
    Vcera mi vadea zab 7ka.. imam 5-6 konci bidejki bese so golemi koreni i dlaboka rana. Sega me boli krajnikot? Koskata kaj bradata-velicata, grloto.. sve me boli. Mi kazaa za edna nedela konci da se izvadat. Jadam samo supi i mleko so biskviti.
    Od koga mozam da jadam normalno? Strav mi e radi ranata a i bolkata.
    Pijam antibiotici..
    imam vadeno umnik no mn podobro pominav od sega. Nemav ni bolka na zab ni bolka od pogore so spomnav. Jadev vtorata den svasta. No ko so se sekavam ranata ne mi bese olkava

2. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    1.642
    Два пати ми правеа панорама додека доев и ниту еднаш не ми ставија никаква заштита ми рекоа дека не претставува никаков проблем и дека овој апарат бил од понова генерација (ако постои такво нешто воопшто) . ;(

3. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.450
    Допаѓања:
    13.491
    Дигитален апарат, значително е помало зрачењето во споредба со обичниот на филм. Една панорама дава зрачење отприлика како возење со авион 2 часа, па не сум слушнала некој да не дои после лет со авион. Не се секирај.
    Зрачењето од сите снимки е акумулативно, а снимање на заб или уста не се споредува со снимање пример на плуќа или абдомен.
    И јас сум се снимала без престилката во бременост за локални снимки, и плус снимав и други пациенти, не е правилно тоа ама бидејќи носев апаратче за мерење на зрачење, знам дека незначително е вкупното зрачење што е измерено.

4. Ta-mara

Ta-mara Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2019
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    329
    Здраво
    Имам 8мица заб, ми порасна од како ми ја извадија 7мицата години се поминати од тогаш, 10 сигурно има, вака ок ми е но, мене ми е проблемот при загриз не го чуствувам забот удобно, како нешто да ми штрчи не знам како да опишам, така ми е само кога ќе треба да ја затворам устата, вака немам некој проблем, години наназад не го приметив ова или сега ми се појавило не знам, има ли надеж за забов или нема уште долго да ми трае?

5. Mala panda

Mala panda Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2020
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    14
    Молам за одговор:(

6. Cholipam

Cholipam Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2013
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    445
    Zdravo na site, mi treba sovet bidejki ne ziveam vo MK i ke dojdam na nekolku dena pa treba da najdam brzo i efikasno resenie.
    Problem so zaben kamenec sum imala odsekogas osobeno na dolnata vilica od vnatresna strana. Poradi cesto cistenje zabite mi se istenceni i imam prostor megju niv.
    Ama sepak treba pak da gi cistam. Vo naredniot mesec doagjam vo MK i sakam da odam nekade da mi gi iscistat zabite i da mi predlozat nekoe resenie ako postoi.
    Ve molam za predlog na dobra ordinacija vo Skopje, bitno da bidat brzi i efikasni zosto ke imam samo nekolku dena.

Fala :)

7. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.027
    Допаѓања:
    2.484
    https://www.karakamchev.com.mk/

Презадоволна од Др Андреј, ретко саглам доктор да каже како е и што е искрено, а не зинати за пари повеќето што дури би ти отвориле и здрав заб, многу посветен и стручен, 30 минути ми објаснуваше што ме интересира и ми снимаше заб, за детално да види до што беше проблемот, а не само да го отвори, кога прашав колку треба, ми рече не се наплаќаат совети, изгледа не наплаќа и поединечно заб кога снима. Мене ми е супер искуството со оваа ординација, се наоѓа позади соборен храм.

8. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.233
    Допаѓања:
    11.280
    Што да очекувам после апикотомија?
    Сеуште го дојам малово и ме секира дали ќе ја издржам болката кога ќе одмине анестезијата.

Пред 10 години отприлика ме оперираше истиот доктор, ама пред некое време ми се појави безболна плуска на истото место.
    Одамна беше имам заборавено и колку траеше зафатот и што се случуваше отпосле, за колку време заздравува местото, можам ли на работа...
    Ако има некој што скоро правел да ме просветли.

9. pipi24

pipi24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2014
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    28
    Здраво ве замолувам за совет, забите премногу ми фаќаат црни наслаги од внатрешната страна а сега почнаа и од надвор. Што можам да користам за тоа, ги четкам редовно и користам конец исто така одам и на стоматолог за чистење ама мн брзо почнуваат пак да се појавуваат. Инаку не пијам кафе не пушам докторот ми рече дека најчесто од тоа се појавувале.

10. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    И мене ми фаќаат црно мене ми беше кажано дека ми е од самата плунка во устата.

@Spidy тебе ќе те тагнам како доктор да ми дадеш предлог доктор за вадење 8ци. Матичнава ми спомна кај некој на водњанска да ме прати ама колку е саглам тој?

11. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.450
    Допаѓања:
    13.491
    На водњанска на клиника?
    Треба да идеш кај орален хирург за тоа, не може секој да вади 8ци.

12. pipi24

pipi24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2014
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    28

13. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Не, искрено одам и ќе струга по малце и така сите заби со пломби ми се освен предните до 4ки тие само здрави се :)

14. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Не е на клиника имал негова ординација, наназад најдов едно мислење за некој Никола дент ама не е позитивно. Сите 4ри треба да ги вадам ми треба асален :(

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.561
    Допаѓања:
    201.714
    Плунката ти е таква, создава пигментирани наслаги од храна. Тоа не е нешто врз кое што можеш да имаш влијание, најчесто е генетски.
    Може и од хронична терапија со одредени лекови да биде така, ама млада си, па претпоставувам нема такво нешто кај тебе.
    Составот на плунката во комбинација со бактериската флора во устата е главна причина за вакви пигментирани наслаги. Како што реков, тоа не е нешто врз кое што можеш да имаш влијание, за жал.

Да не е Александар Ковачевски? Тој (мајка му) има ординација на почетокот на Водњанска, баш на ќошот на раскрсницата, кај што се оди од Капиштец десно на Водњанска да излезеш. Друг орален хирург натаму не знам.

На pipi24 и Brpbrp им се допаѓа ова.
  16. Lena0903

Lena0903 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2023
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    441
    Пред некој ден бев на заболекар, ми го отвори забот и ми стави лек за умртвување на живец. Два дена после тоа беше добро, но сега имам болка и благ оток, ме измачи болката. Пијам амоксиклав и по потреба вентор, ама пак не спласнува значајно болката. Искуства и совети?

17. Melanija12

Melanija12 Активен член

Се зачлени на:
    2 март 2023
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    2
    Здраво, некој дали има искуство со вадење осмици на државно, кај мојот стоматолог е на приватно и е 5000ден а на државно ми спомна со упат било околу 1000ден.

18. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Не ти кажа дека можеш да го расчепкаш ако те боли?

19. Lena0903

Lena0903 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2023
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    441
    Не, туку ако ми падне тоа како привремена пломба да му се јавам, ама да гледам да не падне. Мене ми е чудно што ни со вентор не поминува болка, буквално не можам да функционирам. Бев денес кај него само амоксиклав ми припиша, и демек нормално било да боли.

20. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Јас сега умртвував живци на 2 заба и ми кажа ако те боли расчепкај ги слободно. Затоа ме зачуди.