Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Ta-mara

Ta-mara Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2019
    Пораки:
    288
    Допаѓања:
    327
    Протетика петкови, ама за правење заби не ги препорачувам.

2. Zvezda5

Zvezda5 Активен член

Се зачлени на:
    24 јули 2023
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    19
    Добар ден, поздрав до сите во групава...
    Редовно посетувам стоматолог, но последнава посета малце ме замисли, наводно докторката кога ми ги виде забите рече нешто во смисла, овие заби нема да траат?
    Имам 2 коронки и другите заби се мои, ги имам правено да имав проблем со кариес средени ми се, редовно ги правев, немам страв од стоматолог , но ова многу ме замисли, дали може тоа да се види пред време дали некои заби ќе траат подолго а некои не?
    Би ја означила @Spidy доколку има некое стручно мислење.
    Благодарам однапред.

3. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.402
    Допаѓања:
    13.400
    Може ако се работи за лекувани заби со големи пломби. Таквите заби лесно се кршат и генерално знаеме дека траат многу пократко од вообичаеното пред пак да е потррбна некаква интервенција.

4. Zvezda5

Zvezda5 Активен член

Се зачлени на:
    24 јули 2023
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    19
    Нема ли некое решение? Да, ми рекоа дека сум имала големи пломби, не се разбирам баш, ама страшно ми е некако како помисла...

5. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    7.663
    @Spidy, @Annath
    Вадев заб и на тој до него што ми е пломбата најверојатно цела ми е скршена( отворен заб).
    Дали може гаргара со камилица чај за дезинфекција на устата, и дали на тој заб каде што е скршена пломбата и местото каде што ми е изваден забот може нормално да го четкам со четка и паста или не.

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.625
    Два до три дена после вадење заб не се плакне устата со ништо, само нормално внесуваш течности, четкање може, внимателно кај што е раната. Забот што е отворен треба да се среди што побрзо.

7. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    7.663
    Да ќе се среди. Ми рекоа 4-5 дена да поминат и да отидам да се санира пломбата.
    Ми беше да не ми влегуваат остатоци од храна на тие два места па затоа прашав за исплакнување на устата.
    Инаку вчера и денес сум само на течна храна.

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.625
    Па секогаш првите денови мора течна храна да јадеш, и да пазиш да не влегува во раната. Четкањето мора да биде внимателно, да не се раскрвари или изиритира местото. После неколку дена може да плакнеш. Уште денес воздржи се, од утре може постепено да плакнеш, може и потопла храна да јадеш за да затвори местото побрзо.

На bella12 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.505
    Допаѓања:
    7.381
    Ај да прашам тука, ќе посетам лекар секако, ама да ме утеши некој да не паѓам во лоши мисли.. Пред 10 месеци вадев долна осмица со операција. Сега на местото каде што ми беше забот, во вдлабнатината осетив нешто дека имам. Се видов на огледало, нешто бело. Земав со чечкалица да го допрам, тврдо е како ковче. Дали е остаток од забот, или реакција на операцијата немам поима. После таа операција и циста си направив од прегризување па ја отстранував, сега ова... Мора ли да се вади ова? Не ми направило проблем до сега, случајно го открив. Фала

10. Јова

Јова Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2021
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    83
    Здраво
    Приметив дека почна да ми излегува кариес,дали може да споделите некоја паста за спречување?

11. Ta-mara

Ta-mara Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2019
    Пораки:
    288
    Допаѓања:
    327
    Не знам дали е за оваа тема, но би сакала да споделам позитивно искуство со ординацијата која се наоѓа позади соборен храм во Скопје, односно Каракамчев ординација, прв пат некој забар да биде толку посветен и се убаво да објасни и да не наплати преглед и покрај снимки, предходно каде што одев ми викаа кариес мора да се отвараат забите, сосема случајно другарка ми ги кажа, отидов ми рече др дека е пигмемтација, ми ги исчисти само забите и црните флеки се тргнаа без отварање на забите.
    Презадоволна, нема да погрешите ако барате забар.
    Кажувам како човек кој цел живот има проблеми со заби, за жал.

12. Tea678

Tea678 Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2018
    Пораки:
    896
    Допаѓања:
    5.181
    Цел живот бев склона кон создавање кариес и дефинитивно (бар кај мене беше до хигиената)
    Обичната четка ја заменив со електрична, природна паста за заби и природно средство за плакнење, од neptun го земав и ова https://www.neptun.mk/categories/AIR_FLOSS/PHILIPS-HX-3826-31 секој ден миење на забите после ручек и вечера и чистење на забар еднаш годишно, фала богу сега немам толку проблем со кариес како порано, воедно и непцата од жар црвени ми се бледо розеви.

На Јова му/ѝ се допаѓа ова.
  13. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.792
    Допаѓања:
    100.377
    Дали некој имал искуство со интервенција на жлезда под јазик?

14. Irenaiki

Irenaiki Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    282
    Дали користите електрични четки за заби? Јас почнав и некако м ие страв, нели се малце јаки за чистење заби? Многу м ие страв да чистам заби со таква четка...

15. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.402
    Допаѓања:
    13.400
    Битно влакната да се меки и немаш гајле. Плус повеќето електрични четки имаат и некој тип на амортизација, намалуваат јачина ако стискаш појако.

На Irenaiki му/ѝ се допаѓа ова.
  16. happiness!

happiness! Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2015
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    29
    Направив мост за заби, го носам 6 месеци и неколку дена осеќав болка кај коренот на забот , направив снимка ина процес гној... го пробуши мостот направи дренажа пијам антибиотик 2 дена и сеуште забот клука и сеуште местото кај коренот боли на допир!
    Некој да дај совет дали воопшто постои шанса да се спаси забот!?

17. Ta-mara

Ta-mara Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2019
    Пораки:
    288
    Допаѓања:
    327
    Витамин б6 се пие секоја вечер по едно? Купив, но заборавив да прашам, бидејќи навечер малце како да ги стискам забите, забарот ми кажа да земам б6, ама како се користи за овој проблем немам пиено до сега?

18. Irenaiki

Irenaiki Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    282
    @Annath дали можеби знаеш зашто едната коронка постојано ми се воспалува? А другите заби ми се ок, непцата, од што би можело така?
    Чистени ми се веќе еднаш, ама пак ми отече тој заб кај што имам коронка, другите си се ок

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.625
    Направи снимка да видиш зошто отекува, дали е забот проблем или само непцето реагира. Ако реагира само непцето, работ на коронката не е добар, односно е дебел и не налегнува убаво на забот да создаде вакуум.

На Irenaiki му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Irenaiki

Irenaiki Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    282
    Немам ништо на снимка, а коронката ми е осма или 9та година не ми е брзо ставена немав проблем до сега со коронката, можно ли е сега да се појави таков проблем?