Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.560
    Допаѓања:
    201.706
    Можно е, не е исклучено да реагира и после толку време. Секако на пет години е препорачливо да се менуваат.

На Irenaiki му/ѝ се допаѓа ова.
  2. vogue.and.vogue

vogue.and.vogue Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2014
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    179
    Добро вечер
    Пред една недела извадив доле осмица со операција која беше прилично тешка со многу конци и болки постоперстивно но полека заздравува, но сега имам друг проблем осеќам болка на истата страна но во горната осмица (кога ќе направам притисок со прст на забот ме боли) притоа истата е изллезена .п.с извадив на истата страна и 7ца пред две недели и немав никави проблми. Прашањето ми е кога најрано можам да ја извадам осмицата бидејќи осеќам болка а притоа на истата страна и горе вадев заб и доле операција. Ви благодарам

3. Ta-mara

Ta-mara Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2019
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    329
    На забот приметив хоризонтална линија?? Ама од едната до скоро другата страна е на забот, кога ќе допрам не е мазно туку го линија тврда е, многу ми е страв може ли да се скрши забот??? А од другата внатрешна страна немам ништо, тек во понеделник сум на забар ама до тогаш не знам што да мислам, би ја замолила @Annath како постручна ако знае што би можело да биде да не го изгубам забот, бидејќи вака освен таа линија нема ништо ;(
    И има ли начин да се спаси некако? Ако е напукнато?

Последна измена: 14 март 2024
  4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.560
    Допаѓања:
    201.706
    Не знам што е во прашање, ни во кој дел на забот се наоѓа. Тоа само стоматологот со преглед, евентуално снимка ќе ти каже што е и што ќе се прави.

На Ta-mara му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Ta-mara

Ta-mara Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2019
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    329
    Ти благодарам на одговорот
    На предниот дел кај забот до непцето блиску имам како линија,ама се гледа само на појака светлина вака не се приметува, забарот ми кажа дека не е страшно не може да се скрши забот дека таков е самиот заб со тек на време таков станал ама не значи ништо тоа, мене ми е страв некако не знам, до сега вакво нешто не сум имала, го снимав и на снимката немаше никаква линија.

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.560
    Допаѓања:
    201.706
    Пукнатина во глеѓта е, ништо страшно не е тоа, сосема нормална појава.

На Ta-mara му/ѝ се допаѓа ова.
  7. badem4e

badem4e Истакнат член

Се зачлени на:
    27 април 2011
    Пораки:
    378
    Допаѓања:
    178
    Девојки треба да ставам мост од 5 заби цирконија.Слушнав многу мислења дека после некое време има непријатна миризба од устата влегувало храна не знам што..Ваше мислење ?

На H.VAGA му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ta-mara

Ta-mara Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2019
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    329
    Па ако не се одржува хигиена и од природни заби има непријатен мирис...

9. 100nogalka

100nogalka Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2017
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    209
    Zdravo si ja skrsiv trojkata zab vrvot pa me interesira dali moze da mi se dogradi toj del sto fali bez da se vadi i stava vestacki cel ?

10. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.450
    Допаѓања:
    13.490
    Може, ама ако си го скршил својот заб, тоа значи дека при истото движење ќе ја скршиш и пломбата. Мали пломби на работ на било кој заб лесно паѓаат. Ако нешто ти пречи скршеното, поедноставно само да се исполира и измазни. Може и да пробаш да се стави пломба без дополнително да се струга забот, па да видиш колку ќе ти трае. И да падне пломбата одма, барем да не е дополнително оштетен забот од тоа што е веќе скршено.

11. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.027
    Допаѓања:
    2.484
    Не знам дали е за овде, меѓутоа би било во ред да има и тема каде што ќе ги објавуваме ординациите од кои не сме задоволни, бидејќи се отворија премногу и секој стана забар.
    Личност која што ја познавам се грижеше за забите, редовно одеше на забар, но Доктор Жарко Петровски има ординација во Бутел ја остави без 4 заба!!!! Наводно, не е ништо, не се секирај не е итно ќе се среди, девојкава остана без четири заба не се разбира од забари и заби, најочигледно и пукнаа од кариес, целата иронија е што кога отиде кај друг забар и рекол не си дошла на време... бидејќи на овој не му се работело или не знам така и викал не е ништо, да знаете каде да не идете. Извинете ако објавава не е за тука, ама да не се зезне некој друг.

12. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    @Annath Дали постои средство за плакнење кое не ги убива добрите бактерии?

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.560
    Допаѓања:
    201.706
    Нема такво, сите средства се јаки дезинфициенси.
    Чај од жалфија ти е добра опција за плакнење, ама тоа повеќе е за бенефит на непцата.

14. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Помага ли чајот од жалфија како превенција од создавање фистули? Благодарам.

Последна измена: 19 март 2024
  15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.560
    Допаѓања:
    201.706
    Не, ама за тоа не помагаат ни средствата за плакнење. Фистулите се фактички отвори преку кои се дренира гноен процес во коската кои се појавуваат најчесто на корен на заб. За тоа треба да се лекува/прелекува/апикотомира или да се извади забот. Фистулата ќе се затвори штом ќе го снема процесот.

На Tea678 и friendy им се допаѓа ова.
  16. Irenaiki

Irenaiki Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    283
    Вака, ми поправаа преден заб двојка, е сега нели со пломба се струга од забот, мене тој ми бил правен и предходно изгледа и сега забарот убаво ми го направи среди се, но приметив дека е пократок од единицата малце не многу, ми рече дека морало да се струга за пломба, ама заборавив да го прашам, дали еве недај боже повторно ако се расипе, кога ќе ми го прават уште толку ли ќе се струга? Бидејки вака не се познава некоја разлика во однос на единицата, пократок е да, но не е многу впечатливо, па ме интересира за понатаму, има ли шанса со пломба да ми го '' продолжат '' забот следниот пат? Да не иде со навлака или?

17. Tea678

Tea678 Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2018
    Пораки:
    899
    Допаѓања:
    5.184
    Јас ова го користам, имав почетен гингвитис, со ова црвени непца не сум приметила и стоматологот ми потврди дека се многу подобрени непцата.
    IMG_20240321_155349.jpg
    Може секој ден да се користи, не штети.

На friendy му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.560
    Допаѓања:
    201.706
    Двојките природно се пократки од единиците, помали заби се по морфологија. Нема потреба да се продолжува, ама ако сакаш може,по можност да се поврзе пломбата на работ со останатиот дел каде што има пломба, во спротивно ќе паѓа.
    Инаку, да, секое наредно стругање одзема поголем дел од забот ако продолжи да се расипува под пломбата.

На Irenaiki му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Irenaiki

Irenaiki Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    283
    Благодарам многу, навистина си посебна членка на сите ни одговараш и одвојуваш време да ни ја разјасниш секоја дилема :f:

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Broken heart

Broken heart Активен член

Се зачлени на:
    16 март 2024
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    189
    Вчера извадив умник 8-ица одсабајле оток болка кој знае каква немам пијам амосиклав што може да е со отокот докторот ми рече ако не се среди отокот во понеделник да појдам кај него се плашам од сепса јадев на другата страна по вадењето вчера околу 14 часот дури сабајле во 6 часот незнам ме прифаќаат разни мисли болки немам ќе се среди ли?:(