Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    Луѓе совет ми треба.Треба да вадам заб денеска а страдам од паничен напад и анксиозност уште сега се тресам сета и незнам како ке ми го извадат

2. maca99

maca99 Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    1.818
    Допаѓања:
    1.691
    Костадинка,не се плаши.Уште сега си создаваш непотребни паники.
    Најубаво да му кажеш на докторот дека си по природа малку паничарка,па може ќе ти даде нешто за смирување пред интервенцијата.
    Напиј се бедоксин па тргни.
    Ќе ти стават анестезија,која не боли,и ништо нема да осетиш.
    Ќе видиш дека џабе си се плашела.
    Ти пуштам среќа,а ако ти е страв појди со мајка ти,татко ти,нека те држат за рака. ;)
    И јас сум стоматолог,па некогаш имам страв и јас.Кога одам на стоматолог,кај една блиска другарка која работи како сестра во ординацијата,она секогаш е до мене и ме држи за рака ако ме заболе нешто.
    Делува детски,но мене ми помага ;)

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kostadinka24

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    Еве ме мене пак :) Ми умртвуваја живец вцера ми ставија таму нешто зелено внатре во забот и тоа требало да ми стои 10 дена па по 10 дена да се вади живецот итн.Е сега денеска пак имам болки дали е нормално или нешто друго е во прашање???????

4. simonice

simonice Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2012
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    99
    Нормално е,сега ке одиш неколку пати да ти го чистат со едни игли(ништо страшно и болно) и ке ти го затворат со лек. :hai:

5. aaleksaandraa

aaleksaandraa Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    34
    Постојано на предните долни заби ми се нафаќа забен камен. Ќе отидам да ми го исчистат и по два-три месеци ете го пак . Не знам како да се справам со него мислам веќе забите ќе ми спопаднат од неговотто чистење.
    Има ли некаков спас од ова , џабе се мијам редовно заби и со паста што демек спречува појава на завен камен и пак ништо?

6. linija

linija Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2011
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    19

За таложење на забен камен виновни се повеке фактори ( пример составот на плунката и мнг др) но има начини да се превенира. Одлично е тоа што се грижиш и одиш на ултразвучно чистење како што забележав на 3 месеци што е често. Пробај во мегувреме, одкако ке исчистиш забен камен, да одиш после еден месец на полирање на заби или мегу нас докторите Чистење меки наслаги, може со четка или пак понов метод со пескара што е доста корисно, редовно менувајсија четката за заби, и пробај со нови техники на четкање на забите. Внимавај забниот камен предизвикува пародонтоза што може да резултира со губење на забите, затоа обрни внимание и редовно посетувај др. Ако сакаш нешо подетално пиши слободно инбох.. :* :* :*

7. linija

linija Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2011
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    19

Нормално е малку да чуствуваш болка, додека не се умртви живецот на забот, после тоа ке помине, ке ти го исчистат и ке го затворат со полњене. Важно е да се јавиш обавезно на лекар после 10 дена, не пропуштај!!!

8. kostadinka24

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    А тоа чистењето полнењето боли леле страв ми е досега не ми правеле вакво нешто :)

9. kate-the-great

kate-the-great Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2010
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    1.833
    Не боли чистењето и полнењето, следниот пат кога ќе појдиш ќе ти го тргне лекот и ќе допре со нешто на живецот ако те боли пак уште еден лек става . Следниот пат пак проверува,кога нема воопшто да чуствуваш болка ќе го избоди со еден иснтрумент воопшто нема да чуствуваш болка само притисок . Не се плаши по нова технологија секаде сега умртвуваат живец ,порано требало да му ја мислат со вжештено шило ни лек ни ништо.И мене ме болеше од лекот и ми кажаа било нормално .
    Не се плаши. Јас имам фобија од заболекар чим ти викам не е страшно верувај ми :)

10. linija

linija Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2011
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    19
    Безболно е, не се плаши :)

11. miljkovic

miljkovic Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    363
    Имам проблем со непцава, нон стоп ми се воспалени...Во почетокот мислев дека е од четката па ја сменав ама ништо не ми помогна, ама после ми кажаа да ставам прополис и малку ми се посмири воспалението, ама еве сега пак почнува(да напоменам дека немам никаква болка, туку така си седи воспалено и да носам фиксна протеза веќе година дена) :?: :?:

12. BeLLaDona23

BeLLaDona23 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    842
    Допаѓања:
    1.895
    Зами си LACALUT паста, Вит. Ц обавезно, пиј по 2 минимумун на ден. Пробај така една недела,ако немаш резултати земи некој антибиотик можеби се работи за посериозно воспаление. Или најдобро посети стоматолог, сигурно најдобро ке ти каже.

На miljkovic му/ѝ се допаѓа ова.
  13. kostadinka24

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    Здраво на сите.Имам повторно прашање.Дали досега на некој му се случило да вади заб да му стават анестезија и анестезијата секаде да фати само на тој заб што треба да се вади не.Бидејќи мене тоа денес ми се случи ми ставија 2 анестезии и цела страна камен а кога почнаа на забот да ми работат ме болеше и така и ми го извадија пискав врискав :D

14. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    е може да е тоа и кај мене :?: значи ептн ме боли десната страна и незнам ни кој заб ништо...
    за џабе ги дадов парите и трипати ми ги пломбира забите и пак боли и боли,,а веке 1 година ипол е така :^) :^)

15. sleepingbeauty

sleepingbeauty Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2011
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    640
    леле феминки помагајте не можам.. вака денеска попладне во 3 часот ми го извадија забот крајниот од долната страна..толку беше тешко што употребија 3некции со анстезии ;( И ми рекоа да држам една газичка на забот 20етина минути и после да јан фрлам. Еве помина 3 саати а забот мене уште ми крвави :worried: и местото се уште ми е здрвено.. што да правам и треба ли да се плашам дека не прекинува? фала ви однапред ;(

16. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.213
    Допаѓања:
    156.970
    Значи секој ден сум се позачудена што веќе може да ни се случува. Нејсе...
    Мајка ми цел месец е потечена кај крајниците,ама не баш таму,не знам како да ви објаснам. Испита жлездити,пиеше антибиотик,ништо не и помогна и конечно се испостави дека и е затнат плуковниот канал со КАМЕНЧЕ,значи КАМЕНЧЕ. Јас знам каменче во жолчка, бубрег,ама во плукнковна жлезда?! Од бигор,вода,такви ми ти работи...и сега и рекоа,да ШМУКА и е еднини начин да и се одзатне,нема поинаку како. Е сега женава шмука,ама како да шмука,што да шмука?! Побогу КАМЕНЧЕ. Слушнал некој за нешто вакво,постои нешто вакво?! Што да се направи?! Значи не е процес кој поминува со антибиотик...

17. Trendafilka

Trendafilka Форумски идол

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    5.941
    Допаѓања:
    27.602
    Па со 3 анестезии богами ќе потрае здрвеноста на местото.
    Мислам дека нема потреба од паника, од една инјекција обично местото е здрвено 2-3 часа, ова твоево ќе се развлече и повеќе часови.
    Смени си чиста газичка ако имаш при рака на местото на извадениот заб.
    Кај и да е, ќе прекине.
    :)

18. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.797
    Мене повремено ми се случува ово, немам каменче ама ми се затнува дел од плунковната жлезда што се наоѓа на крај на вилицата.
    Целата страна ми потекува и истиот совет го добив од лекар да шмукам, пијам течности и да ја загревам страната, кај мене се кристализира тоа плунката па веројатно понатака има шанси и да стане и камен.
    Јас си ставам перниче со загреани трици (мислам тоа беше) на страната,ја масирам страната, пијам многу течности преку цевка(шмукам) и шмукам бонбони и за два/три саата ми се нормализира, а ако е каменче ваљда ќе треба малку повеќе време да помине, битно ми напомена лекарот дека нема потреба од хирушки интервенции, само од себе се решавало.
    Мене кога ќе ми се одзатне одеднаш ми се полни устата со плунка, така знам дека е готово.

Мислам дека водата нема врска со состојбата, тука водата нема бигор како во Скопје, плус јас вода само во кафе пијам инаку вака само вода не пијам никогаш.

На Lilit му/ѝ се допаѓа ова.
  19. black-angel

black-angel Praefectus Vigilum Член на тимот

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.653
    Допаѓања:
    4.557
    Е сеа вака , бев на стоматолог во средата и ми го правеше забот 5-ка горе лево, ама ми рече дека е многу расипан до корен е отиден и дека ќе проба да го спаси , нешто со иглички го стругаше.Е сеа незнам дали ми стави лек или ми го умртвува живецот не го разбрав убаво , само ми рече во вторник да појдам да ми ги полни каналите и да ми стави пломба.Забот ме наболуваше , се до пред 2 дена , сеа ме боли само кога џвакам на таа страна , а вака кога стискам со забите на празно не ме боли. И многу ме боли непцето помеѓу 1 и 2-ка горе лево.Помош?

20. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    Напиј се аналгин или нешто слично на тоа. Ти умртвува живец дефинитивно. Само не знам зашто уопште кога знаат дека нема спас на забот пробуваат да спасат, кога и со умртвен живец после извесен период сепак забот потемнува и се искривува ...