Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    2.447
    Срамота е што тие самите не кажуваат што треба да се прави, очекуваат ние пациентите да знаеме што следно треба да ни поправат, ја да сум забар ако треба на еден лист ќе му пишам на пациент што треба да прави а не така, после заби се кршеле мислиш стакло се, а тие кој знае колку кариес имале.

На Zvezda5 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.394
    Допаѓања:
    13.391
    На забар се оди во првиот момент кога ќе имаш проблем, за да се реши на време. Во најдобра варијанта, имаш воспалено непце или осетливост на забот, можеби и не треба да се интервенира, само ќе ти даде некој совет. Во најлоша варијанта, што и да му е на забот колку порано почне да се поправа, полесно ќе поминеш.
    Има многу ситуации каде со визуелен преглед не се гледа проблем, па затоа не ти рекол забарот ништо. Можеби и воопшто не погледнал по другите заби кога ти го поправал забот претходниот пат. Ако кажеш дека имаш некаква болка, ќе провери пак, најдобро е и мала снимка да се направи од забот, и ќе се знае за сигурно дали забот е расипан.

На resenska му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Дијанннна

Дијанннна Активен член

Се зачлени на:
    3 јули 2023
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    2
    Здраво. Вчера ми ставија лек за умртвување на живецот на 5ка горе лево. Вчера бев сѐ уште под анестезија, но денеска ужасно ме боли (посебно кога џвакам, како со игла да ме боцка) и пулсира. Дали има некој слично искуство или да ѕвонам на стоматолог?

4. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.394
    Допаѓања:
    13.391
    Нормално е првите 2 дена. Напиј де апче за болка, од утре треба да прекине. Јави се на стоматолог ако се јави оток или ако болката се зголемува.

На Дијанннна му/ѝ се допаѓа ова.
  5. arontt

arontt Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    1.816
    Дали е нормално после изработка на цирконија да имам неиздржливи болки во вилицата? Не непцата, туку внатрешна болка на цела вилица и во мојте заби.

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.624
    Не би требало. Колку време е поминато?

7. Heleny

Heleny Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2012
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    876
    Здраво дали ставањето цирконија влијае на доењето? Какви хемикалии се користат при процесот и дали влијаат на мајчиното млеко?
    Исто ме интересира за пломбирање со анестезија, доколку прво треба да ми се поправи некој заб пред да се стави цирконија

Фала

8. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.076
    Допаѓања:
    12.590
    Да си го смениш заболекарот. И на следниот избор, да се интересираш повеќе, да дадеш до знаење дека ти е битно да се сработи како што треба. Јас па многу сум досадна на заболекар, секогаш правам редовни контроли највеќе зашто ако има нешто (а секогаш се случува, де забен камен, де сронета пломба - некогаш нема ни да осетиш, а баш таму влегува храна и сл.) сакам навремено да го спречам. Башка што ме иритира тој звукот, па се поштедувам навремено. Ако секогаш имаш прашања, да знаеш дека кога ќе одиш максимално ќе се заангажираат. Последно чекав да ми рече за еден заб, пошто виде не прашав. И одма се кажува.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  9. arontt

arontt Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    1.816
    Три дена.

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.624
    Почекај уште некое време, би требало да се стабилизира.

На arontt му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.624
    Слободно може било какви зафати да правиш. Не влијае ништо на доењето.

На Heleny му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Stefani95

Stefani95 Активен член

Се зачлени на:
    27 август 2022
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    19
    Како се знае кога треба сите заби да се стават под навлаки? Некој ми вика треба, некој не, поделени мислења... Правени ми се, не викам не, сега немам проблем бар ко што ми кажаа ок ми се , ама вака не ми изгледаат до тој степен лошо за да ги стругам? Има некое правило кога треба сите под навлака или?

13. lilly57

lilly57 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2018
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    393
    Здр.
    Поправав 7ка и умртвував заб и потоа ги полнеше каналите и стави лек, процедурата трае долго и одвај издржав,немам трпение.Битно ми беше да се поправи забот бидејќи и ми се скрши плус, се среди се бев две недели со лек, па потоа одеше до каналите со иглички, го снимаше и немаше некој процес,а болка имам 4 дена.Дали е нормално? Пијам за болка и серапептазе ама секој момент ме боли, а ми кажа дека ќе боли некој ден, и најчесто поминува.Ако помини и болката ќе се пломбира.Ај совет, во петоко стави пак лек, и утре да идам,пак би ме болело, нема солуција или едноставно ќе помини болката да ја купирам со таблети?

14. rarepearl

rarepearl Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2022
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    112
    нешто слично сум и јас, го затвори го обликување и така одев 2 3 години , еве сега се разрони и од надворешна страна е црн забот почна да ме боли вилицата цела, па ми рекоа да го снимам, колку чини една рентген обична снимка на заб на приватно?
    иначе кај мене болката помина за 3 дена потоа се смири и го пломбира и обликува, дека беше изронат странично

15. Ta-mara

Ta-mara Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2019
    Пораки:
    288
    Допаѓања:
    327
    Ако си од Скопје кај Каракамчев иди не наплаќаат да ти сними заб и да ти каже мислење, јас сум многу задоволна од нив и овде читам други членки се задоволни

16. Smartchild

Smartchild Нов член

Се зачлени на:
    8 април 2024
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Денес правев операција на циста на 4ка заб, а мораше да се извадат и 7ца и 8ца. Операцијата ја правев во 13:30 сега е 20:00часот и пак имам крварење дали е тоа нормално?

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.624
    Сукрвица да, крвава плунка (не крв), да осеќаш мирис и вкус на крв да, ама обилно крварење не. Ако е второто случај, оди на максилофацијална ако си од Скопје.

18. Smartchild

Smartchild Нов член

Се зачлени на:
    8 април 2024
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Паа немам обилно ама кога плукам има цело време, некогаш мн некогаш малце, болка немам сеа за сеа и местото не ми е отечено.Инаку во Германија сум не сум Скопје, ова го правеше хирург денес.

19. Goldmen

Goldmen Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    33
    Zdravo.
    Pred 5 dena vadev gorna 8ca i malce bese komplicirano, izniknat bese zabot no imase krivi korenja i edvaj go izvadija e sea imam problem zatoa sto osekjam konstantna bolka, na skala od 1 do 10 bolkata mi e 3. Normalno e da boli posle 5 dena vadenje ili ne?

20. TiniMini

TiniMini Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2020
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    173
    Јас 8ци кога вадев, посебно долните комплицирани, имав болка и оток може 2 недели.

Дали знаете од прилика која цена се винирите/ламинатите од заб?