Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.570
    Допаѓања:
    10.762
    Плакни уста еднаш со чај камилица жабуркај подолго време, еднаш со Листерин. Со камилица колку можеш повеќе пати во денот жабуркај, мајка ми со камилица се спасува.

2. Dominodancing

Dominodancing Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2024
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    1.156
    Lugje dali e imal nekoj slično iskustvo ? Morav da vadam 7mica gore levo, arno ama moraše da se vadi i 8micata koja što ne bese izrasnata tuku bese vnatre vo žlebinata i toa vrz 7micata.i potoa se otvori i sinusot. Auuuu! 2h sedev na stolot kaj hirurgot, srekja čovekot e iskusen doktor so 30+ godini staž i si ja znae rabotata. Eden kup konci mi stavi. I antibiotici i apčinja protiv bolka mi dade.čuvstvuvam bolka sea. Ve molam nekoj dali e imal slično iskustvo

3. Gossipgirl31

Gossipgirl31 Активен член

Се зачлени на:
    2 март 2023
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    6
    Здраво. Ми треба добар хирург за поправање и вадење на заби?
    И мислење како сте задоволни, дали имате искуство со Дентисимо, поконкретно со др Сања?

4. Anonimnna5

Anonimnna5 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2019
    Пораки:
    189
    Допаѓања:
    287
    8мица дали се поправа?

5. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    4.918
    Допаѓања:
    33.451
    Да, јас имам пломби на две 8мици

На Anonimnna5 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Anonimnna5

Anonimnna5 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2019
    Пораки:
    189
    Допаѓања:
    287
    Јас имам само една 8мица, некаде читав дека за да се поправи една 8моца мора да има уште една од спротивната страна, колку е точно не знам

7. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    995
    Допаѓања:
    2.291
    Здраво, морам да поправам заби и денес за едниот примив анестезија артикаин, а утре пак ќе примам за другиот.
    Дали можам нормално да дојам без да измолзувам и фрлам млеко?
    5 саати поминаа од анестезијата
    @Annath @Spidy

8. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.392
    Допаѓања:
    13.391
    Слободно можеш да доиш.

На WonderGuurl му/ѝ се допаѓа ова.
  9. KALA456

KALA456 Нов член

Се зачлени на:
    12 мај 2024
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    4
    Ве молам некој искуства со вадење на умник. Фала

10. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.923
    Допаѓања:
    3.856
    @Annath @Spidy ve molam za sovet , dali e mozno na 34 god umnici da pocnat da pravat problemi. Imeno zavcera mi se javi nekoja bolka vo nekolku zaba ( gore desno)odednas i me pratija na snimka, maticnata veli umnicite se loso postaveni mora da se vadat. ( gore i dole desno) a mene samo gore desno me bolese.
    Veke ne me boli, osekam samo nekoja osetlivost.
    Navistina ne znam sto da pravam, i od kade iskocija problemi so niv, imam noseno fiksna proteza, praveno snimki i porano radi fiksnata nikoj ne spomnal za niv, sega da rasnat na 34 god malce verojatno.

11. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.091
    Допаѓања:
    36.245
    Антибиотикот испиј го до крај. Нормално е да имаш болка. Долг бил процесот. Јас пред 2 и пол години вадев 6ка горе десно. Забот ми беше до синуси. На клиника бев. Стоматологот пола саат се мачеше да го извади забот. Си добив и конци. Болка имав само тој ден. Мислам дека сите светци ги видов. :D Другиот ден се беше ок. Додека да паднат конците јадев течна и кашеста храна. Требаше да отидам да ми ги извадат, ама почнаа сами да паѓаат.

На Dominodancing му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.624
    Умниците може да прават проблем во било кој период од животот, не е стриктно дека до кај 25 години се проблематични.
    Во принцип, ако се лошо поставени, а се носи фиксен апарат, се препорачува да се извадат за да не прават проблеми после вадењето на фиксниот апарат, посебно ако се работи за тинејџери, оти сепак умниците почнуваат да растат после 18 години.
    Дали ќе се вадат или не, зависи од поставеноста, возраста, дали предизвикуваат проблеми или не.

Мене лично умник ми порасна на 36 години, во втората бременост, така што нема правила за тоа кога би излегле во уста или би правеле проблеми. Лично искуство имам со пациенти со тотални протези (вилици) кај кои поради притисокот од нив умниците почнале да прават проблеми, а пациентите имаат над 60 години.
    Следи ситуација, дали ќе се повтори ова, и нека проверат убаво да не има некој расипан заб,па тој да прави проблеми.

На resenska и butterflysk им се допаѓа ова.
  13. butterflysk

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.923
    Допаѓања:
    3.856
    Na snimkata ke se videse ako e nekoj rasipan pretpostavuvam? Oti vaka oni velat e ok se, inaku na toj del imam dva plombirani zabi od porano. Ke zakazam najdobro kaj oralen hirurg za konsultacija. :(

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.624
    Секако дека се гледа дали е некој заб расипан, ама зависи и од квалитетот на снимката.
    Види хирургот што ќе ти каже.

На butterflysk и resenska им се допаѓа ова.
  15. Dominodancing

Се зачлени на:
    30 јануари 2024
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    1.156
    Ti blagodaram na odgovorot. Mene mi reče doktorkot 14 dena deka ke stojat koncite. Puding i pire jadam od togas navamu. Eve day 2 denes od kako gi izvadiv tie 2 zaba,gi brojam i minutite sakam pobrzo da mine i da ozdrave mestoto :D

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  16. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.091
    Допаѓања:
    36.245
    Кај мене стоеја 7 дена. Јас јадев пире, кисело млеко, бисквити со млеко, пудинг..... Едвај чекав да дојде денот да јадам нормално. Храната треба да биде млака. Наредниот ден отидов кај матичниот стоматолог. Ми рече дека нема потреба од антибиотик. На клиника ми ги сечеа корените. Првата анестезија не ми фати, па си добив уште една. Нервоза ме фати. Пола саат со отворена уста. :D

На Dominodancing му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Dominodancing

Се зачлени на:
    30 јануари 2024
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    1.156
    Ti si dobra, Kaj mene dade eden kup lekovi za pobrzo da mine i po bezbolno, amoksiklav, efridol, dexason i serapeptaze mislam deka ne zabraviv nekoj :D ali se griže doktorot i mi se javuva prethodnite 2 dena da praša dali e se ok. ae se šalam vikam na pozitivnata strana da gledame barem malku dieta ke se namale nekoe kilo dodeka sum na ovaa po lesna ishrana :D

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. butterflysk

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.923
    Допаѓања:
    3.856
    Bev povtorno kaj maticnata, decidna e deka mora da se vadat, impaktirani se potpolno , veli ke mi gi iskrivele pak zabite,a dolniot umnik ja turkal i 7cata. Ic ne mi se vadat epten se plasam od komplikacii otposle ama ke moram.
    Zakazav vo via dent kaj dr. Aleksandar Jordanoski, dali mozebi imas iskustva od pacienti so nego, mislam dali napraviv ok izbor :?:

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.624
    Искрено, немам позитивно искуство во неговиот однос спрема пациентите. Како професионалец мислам дека е добар, ама односот со пациентите не му е баш најдобар, се жалеа некои од тие што ги пратив кај него за вадење импактирани умници. Можеби со тебе ќе биде поинаку, појди, види што ќе биде, секако нема одма да те седне на стол да вади, прво ќе те прегледа и ќе ги види снимките.

На butterflysk му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Youknow

Youknow Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    2.050
    Допаѓања:
    3.909
    Препорака за некоја мека четка за заби? Сакам баш софт, досега користам donto dent super soft ок е но сепак сакам да сменам.