Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. curious-doll

curious-doll Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2013
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    804
    Добар ден , совет ќе ве молам доколку знаете, или искуство доколку сте имале. Вчера вадев осмица, 2 пати анестезија и многу трауматично искуство, 2часа и 10 минути беше борбата.Те забот се кршеше , ронеше па останаа 2 корења еден по еден ги стругаше, туркаше што уште не.И устата на таа страна ми се распука. Само со кетонал поминуваше до некој степен, последно пиев во 7ч сабајле. Сега е добро - пу пу Е сега кога ги тропкам забите 7ца ме наболнува кога ја стиснам , дали е можно да е од вчерашната "борба" траума од стискањето туркањето? И дали да земам една доза серапаптазе на своја рака да се напијам, она не ми даде антибиотик.

На Dominodancing му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.194
    Допаѓања:
    7.745
    Здраво
    Дали може некој имал сличен проблем ми излезе на јазикот од левата страна како топче ли е не знам како да го опишам, ме боли кога забите ќе ми го допрат.
    Моментално сум со стомачен вирус и не можам да се шетам по доктори, а баш ми смета и нервира.

3. elinen

elinen Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2014
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    4
    Здраво, во петокот вадев заб 6ка на орална хирургија по трауматичен обид кај матичен. Ден после вадењето осекам како жлебината да ми е изгребана и болна на некои места и на крајот на јазикот имам болка како пресечено, дали некој имал вакво ислиство и како мпжам да си помогнам.

4. Kosta11

Kosta11 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    9
    Zdravo imav stesnata vilica pa staviv protezi,sega skoro 3godini pravam vilicita e prosirena i dali mozi od toa da imam zuenje vo usite,i navecer custvuvam silen pritisok na zabite

5. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    2.447
    Здраво
    Може ли некој да ми каже дали се добри електричните четки за заби? Земав една послабо што врти, ама ми е страв да не ми се скршат забите или слично на тоа... А морам, бидејки ми се воспалуваат непцата, малце ми е страв да користам електрична... Може ли да се случи нешто?

6. Дијанннна

Дијанннна Активен член

Се зачлени на:
    3 јули 2023
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    2
    Здраво, дали некој правел композитно поврзување на заби (composite bonding). Имам дијастема (размак) меѓу предните два заба, сакам да го средам, па ако може да ми препорачате добар стоматолог. Фалаа ❤️

7. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.816
    Допаѓања:
    39.442
    Безбедни се. Има и со вибрации, за мене подобри

На franca му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.816
    Допаѓања:
    39.442
    Почекај неколку дена, земај за болки бруфен.

На elinen и SummerGirl им се допаѓа ова.
  9. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    2.447
    Прашај каракамчев ординација
    Иначе, другарка така правеше, со пломба, ама ја не сум задоволна од таму кај што и правеа, овие каракамчев се супер, не наплаќаат преглед

На Дијанннна му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Dionisija7

Dionisija7 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2019
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    23
    Кока цена се имплантите? Дали знаете колку време трае процедурата и дали имате препорака за ординација?

На Beautymom му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Pamel44e

Pamel44e Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2021
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    11
    Здраво женски, дали некоја од вас има искуство да сподели со д-р Милена Јованова или ПЗУ Игнатовски во Аеродром? Дали работи со фондот? Ја гледам на инста, делува супер ама да не е само 'маска'.
    Тенкс:*

12. Dionisija7

Dionisija7 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2019
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    23
    @Annath те молам за консултација.
    Дали може на целосно скршен заб (празно место) со здрав корен и пополнети канали да се направи некаква надоградба?
    Или мора имплант или мост?

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.624
    Може, ама зависи од коренот. Снимка мора да се види дали е здрав, дали е добро полнет, а треба и барем малку да се гледа во уста, односно да има добро оформени рабови. Џабе е ако е скршен на ниво на коска, тогаш мора да се вади.

На Dionisija7 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    2.447
    600evra каракамчев, лично не сум ставала, навлаки ми правеле и можам да кажам дека сум презадоволна, за импланти од луѓе имам слушано исто позитивни искуства...
    Времетраењето до 6 месеци мислам од 3 до 6 месеци, слободно иди на преглед не наплаќаат, ќе ти објаснат убаво

На Dionisija7 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Anonimnna5

Anonimnna5 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2019
    Пораки:
    189
    Допаѓања:
    287
    Добро утро
    Можеби глупаво прашање ама, склона сум кон кариес, од стоматологот добив совет, дека од храна ми се создава, ги мијам редовно забите, ама проблемот е што на сабајле сум на работа некои 3 до 4 часа, глупаво ми е да носам water floss, ептен ако мора би пробала и тоа, мада дома ми е најубаво да ги исчистам, прашањето ми е, дали може одма да се создаде кариес? Јас веднаш штом дојдам ја тргам храната помеѓу забите... Ама некогаш се нема прилика за тоа...

16. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.392
    Допаѓања:
    13.391
    За 3 часа кариес не се создава, не се секирај. Навечер пред спиење ако убаво и темелно ги исчистиш, особено со water flosser, нема да имаш проблем, наутро е доволно и само со четка. Не се фокусирај на тоа почесто да ги миеш, 2 пати дневно е доволно, побитно е правилно и темелно да ги измиеш, особено пред спиење кога повеќе саати нема да јадеш пак.

17. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    2.447
    Мислев за заби со пломба дали има некои ризик да ли може да се скрши пломба од електричната четка?

На Dentina му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.816
    Допаѓања:
    39.442
    Не.

На franca му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Maylin

Maylin Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2019
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    1.049
    Каде ставаше навлаки, колку те чинеше и колку време траеше цела процедура? :)

20. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    2.447
    100евра метални ставаше другарка, веќе 8 години и тераат и нема потреба сега за сега да ги менува пошто се ок и рекле иако се менуваат на 5 до 6 години.
    Јас безметални ставив 200 евра, за една недела ми ги ставија, додека на другарка и беше воспалено непцето и прво една маст и дале една недела да мачка и тек за две недели и ставија ама вика дека е задоволна и јас сум задоволна, иако првиот ден е чудно додека човек се навикне.
    Се препорачува ако ти се предни заби, безметални, ако се заби кои што не се гледаат баш метални... Кај безметалните исто така предност е тоа што помалу ти го стругаат забот мислам и се потенки од металните, односно поприродно изгледаат...мада другаркава е многу задоволна и со метални.

*Ординација каракамчев позади соборен храм кај др Андреј

На SummerGirl и Maylin им се допаѓа ова.