Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.444
    Допаѓања:
    13.483
    Бел јазик обично е соор (кандидијаза). Ако е само устата можеш да ставаш нистатин капки, ама обично е цел дигестивен систем во прашање, би требало таблети да ти дадат.
    Пробај прво да го четкаш јазикот, може се само наслаги ако имаш посува уста, ама ако одма се појавуваат пак, најверојатно е кандидијаза во прашање.

На Momichka и Вереничка им се допаѓа ова.
  2. Вереничка

Вереничка Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    1.125
    Допаѓања:
    1.710
    Некако потајно подолго време се сомневам дека имам "кандида во телото".. После испитувања како ехо абдомен, гастроскопија итн, имав дијагноза колит иритабиле и акутен гастритис кој се јавува при стрес. Меѓутоа речиси постојано чувствувам нелагодност до левел на болка во стомакот, лошо варење, подуеност, (градната болка последниот период ја немам, веројатно поради внимавање со храната, терапија и сл. ) Кандида имам во последните неколку наврати преглед на гинеколог. И затоа неколку пати сум помислила дали е возможно да имам кандида во некоја "поширока форма"? Што и како треба да проверам за кандида на цел дигестивен систем?

3. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.444
    Допаѓања:
    13.483
    Консултирај се со гастролог. Ако имаш и кандида генитално, најдобро е системска терапија во комбинација со локална (таблети да пиеш заедно со капки во уста и вагиналети).

И партнерот да се третира ако имаш, зошто се ова се пренесува со вагинален и орален секс. Џабе ќе се лечиш ако он ти пренесе пак.

На Вереничка му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Beautymom

Beautymom Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    254
    Da

5. Mazegin

Mazegin Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    346
    Допаѓања:
    1.041
    Дали некоја има искуство со Шутаров? На инста добри изработки на фасети има, ама да не има мавнато фотошоп?

6. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.222
    Допаѓања:
    7.774
    Бели наслаги на јазикот што може да значи?

7. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.003
    Функционира oil pulling или за џабе е?

8. jagotka123

jagotka123 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2012
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    315
    Dali e stetno za zabi cistenje so ultrazvuk?

9. jagotka123

jagotka123 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2012
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    315
    Nemam licno iskustvo ama imam slusnato samo pozitivni komentari.

10. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.444
    Допаѓања:
    13.483
    Не. Нема штета на забите, ама ниту ќе ти замени четкање за одржување хигиена, нити ќе ти поправи заби за да не мораш да ги пломбираш.

Не. Машината со која се прави ултразвучно чистење може да направи дефект на заб само ако тој е веќе расипан внатре. На здрав заб и да сакаш не можеш да го оштетиш при чистење со ултразвук.

На jagotka123 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.003
    Нонстоп налетувам како совет дека добро е да се прави oil pulling, нормално покрај миење заби и користење конец. Се прашував дали има придобивка некаква, штом толку го фалат.

Иначе, што мислиш за еко/природни/органски(?) пасти? Демек без хемикалии. Може да се исто добри како да речеме Парадонтакс?

12. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.444
    Допаѓања:
    13.483
    Со правилно чистење само со вода можеш доволно добро да ги исчистиш забите за да ништо друго не ти е потребно. Ама никој не седи да четка заби 3 пати на ден по 15мин плус да користи конец, и тоа се да го прави правилно. Затоа постојат електрични четки, флосери, специјални пасти, кои помагаат да се спречи кариес дури и кога не ги чистиш забите најидеално.

Кога постои специфичен проблем, на пример воспалено непце, тогаш се препорачуваат посебни пасти како парадонтакс. Значи ако немаш акутен проблем, можеш слободно да користиш каква паста сакаш. Ама кога ќе имаш проблем логички е да користиш "хемикалија" (и природните состојки се хемикалии иначе, се е хемија без разлика дали природно се создала или е произведено во фабрика), за да си го решиш проблемот. Зошто ако не користиш парадонтакс и воспалението ти се зголеми, не само што се оштетуваат ткивата трајно, него и антибиотик ќе треба да се спречи тоа да продолжи да се шири.

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  13. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.003
    Уште нешто, Парадонтаксот помага превентивно да се спречува воспаление или ништо не прави кога немаш воспаление?
    Порано често ми се воспалуваа непцата, меѓутоа во последните година-две повеќе не (може еднаш-два пати годишно одредено место да ми се воспали на неколку денови, претпоставувам поради одредена храна), поради тоа мислев дека морам да користам секогаш Парадонтакс.
    Значи не морам да ја користам таа паста иако имам историја на воспалени непца?

Страв ми е да пробам со друга, но имам желба да користам повеќе природни производи општо, па се двоумам околу пастата.

Фала на сите одговори и информации.

14. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.444
    Допаѓања:
    13.483
    Ако ти се воспалува и покрај користење на парадонтакс, голема е веројатноста дека повеќе ќе се воспалува ако прекинеш да ја користиш. Не е ништо страшно да пробаш со друга паста 2 недели па ќе видиш. Ако еднаш на неколку месрца ти се воспалува непцето, и тоа само на одредени места, не цела уста, тогаш проблемот е друг. Може има кариес, оштетена пломба, лоша положба на забите, и тие работи може да се третираат на поинаков начин од користење на парадонтакс или слични пасти. Пастата е повеќе ако има генерализирано воспаление, на цела уста.

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  15. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.674
    Допаѓања:
    2.157
    Дали имате искуство или сте слушнале нешто за некое карфиолесто топче кое се појавува на јазикот, сосема на задниот дел кон грлото? Личноста која го има ова нешто околу година и пол, кажува дека постепено е пораснато топчето, некогаш и' пречи а некогаш не. Понекогаш и самиот јазик го осеќала како да и' лути или жежи, ако чисти со сода и' се потсмирувало. Посетен заболекар кој укажува дека мора да ги извади прво корењата од катниците (биле за вадење) и дека не е нешто страшно, ако и' пречело понатаму преглед на Максило. Посетени 2 разни др за уво нос грло, едниот и'дава терапија како за алергија, другиот ја гледал со камерче зад тоа топчето, рекол кандида и дека не било страшно оти формацијава била како карфиолеста а оние страшните поинаку изгледале (како мазни биле) па ако и' пречело топчево можело да се отстрани. Крвната слика обично и е нормална. Следно што мора да се направи е Скопје преглед на максило. Па во меѓувреме, сакав да се информирам некој ако има нешто од искуство да сподели, да има слушнато нешто околу ова и сл. Ќе ја означам и @Annath доколку има некое мислење. Да дополнам дека женскава е и пушач...

16. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.336
    Допаѓања:
    5.237
    Ве молам за совет.....имав проблем со кршливи заби па на горна вилица пред неколку месеци ставив циркониум. сега ми се јави проблем со непцето, ми се воспалува т.е. отекува првично на едно место, сега почна и на цела вилица да ми реагира, како да ми прават забите притисок на непцето.
    Мачкам генги гел, паста парададатокс, со мека четка ама фајде нема.

Внимавам и на храна, да не се грицки, тврда храна....

Може накако да се среди непцето?

17. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    2.482
    Дали е реално каменец да ми се тргне со електрична четка, прв пат ми се случува ова, вчера случајно додека ги миев забите стандард кај долните два, малце појако стиснав и гледам ко дел нешто мислев пломба некоја да не зезнав, ама не, 10 пати се погледнав делот од каменецот бил, јас мислев тоа само со инструмент на забар се чисти :shake:
    И, кога сум тука на прашам, ми се погоди многу електричната четка, дали е ок да се користи преку ден обична кога ги мијам а навечер секој ден електрична? Со 3 опции ми е, со најниската ги мијам ама пак да не е јако? Мада, од како почнав вака, непцата од црвени, розеви ги одржувам ниту ми крварат...

18. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.003
    Го префрлам тука бидејќи не е поврзано со порцелански заби.
    Не се сеќавам, мислам за неколку денови, ама не знам дали растворот помогна или само си помина. Зошто и сега знае некогаш ако подолго време ми стои храна заглавена помеѓу 2 заба, таму да ми отече непцето. И само си поминува после неколку денови.
    Слично сега ми се случи, па ти го прочитав мислењето за растворот, ме потсети дека постои, па го земав да го пробам дали ќе помогне. И сега добро ми е, ама пак не знам дали од растворот или само од себе си помина зошто поминаа пар денови.

Инаку, ако те мачат отечени непца, мене редовно чистење на забен камен на забар најмногу ми помогна да ми се средат непцата. И редовно користење на конец, буквално после сè што јадам, ги чистам со конец. Ако заборавам конец и ми стои заглавена храна, ми се случува понекогаш да ми отече непце. И Парадонтакс со curaprox четка.

На brm_brm му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.471
    Допаѓања:
    4.450
    Малце финансиско прашање. Колку кошта чистење на забен камен кај матичен стоматолог? Претпоставувам има регулиран ценовник НЕКАДЕ. Мојот матичен секогаш ми зема различно, притоа никаде нема ценовник. Ме интересира чисто за споредба.

20. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.140
    Допаѓања:
    36.452
    Маж ми плати 1000 денари. Ама и плус полирање.