1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.397
    Допаѓања:
    4.121
    Затоа прашувам. Јас платив 1500, сопругот 1700. Само чистење забен камен, без полирање.

2. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.037
    Допаѓања:
    36.055
    Мислам дека сите матични стоматолози немаат исти цени. Ама секој треба да има одредено ценовник. И јас ќе чистам забен камен и исто ќе платам. Се знае дека таа е цената. Пломба е 450 денари. Вадење заб со анестезија е 200 денари. Никогаш не наплатил повеќе.

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.348
    Допаѓања:
    13.303
    800 денари. Постои ценовник за матични стоматолози, ама има некои нереални услови за да добиеш таа цена. Пример за овие 800ден треба рачно да ти чисти, што никогаш нема да биде толку ефикасно како ултразвучното чистење, да не правам муабет дека саати ќе треба цела уста да се исчисти ако имаш многу забен камен. Пломба е 450ден, ама тоа е за амалгамска пломба, што никој веќе не ни има во ординација, а не пак да стави на заб.
    Повеќето ординации наплаќаат околу 1000ден за ултразвучно чистење на цела уста како матични стоматолози, ама ако гледаме според законот, може да си наплатат колку сакаат зошто таа услуга не спаѓа во задолжителните услуги на матичен стоматолог.

Едит: баш го побарав списокот со цени дека одамна работам во приватна ординација, очигледно ги покачиле цените на се, тоа што го пишав погоре било стара информација. Го прикачувам овде, ова е јавна информација и секој матичен стоматолог треба да го има списоков изложен во ординација.

Screenshot_20240805-144103_Adobe Acrobat.jpg

Последна измена: 5 август 2024
    На SummerGirl и Lavender13 им се допаѓа ова.
  4. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.397
    Допаѓања:
    4.121
    Фала ти. Прашав и блиски за искуство и сите кажаа во рангот од 1400-1700, кај матични стоматолози.

5. Ververica123

Ververica123 Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2024
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    13
    Толку е од прилика и приватно да идеш.

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Ta-mara

Ta-mara Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2019
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    315
    Што може да се направи на заб што има повлечено непце рецесија најверојатно? Ми беше помалце, сега гледам како повеќе, ми е страв малце, здрав е забот, може некако стоматолог ова да го среди или како иде ова? Прв пат ми се случува вакво нешто

7. felixcolorado

felixcolorado Нов член

Се зачлени на:
    7 август 2024
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    @Annath Здраво
    би сакала да прашам за искуство со вадење на 6 ка поврзана со синусот?
    Имено после вадење на забот имаше компликации и потребна беше операција на максилофацијална хирургија(2019год). После пет години синусот се наполнил( се гледа на 3Д снимка само), со сонда немаше комуникација со синусот. Се препорачува чистење повторно со операција, од местото каде бил забот се осеќа течење на секрет(гној).
    Примена терапија flexid со тоа престанува гнојот.
    Дали мора да се прави втора операција?
    Што ако пак се наполни синусот после некое време, на секои 2-3 години ли ќе се прават операции?

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.473
    Допаѓања:
    201.281
    Обично после првиот зафат не би требало да има проблеми со синусите, ако е добро затворена комуникацијата со усната шуплина, синусот не се полни. Причината може да е друга, често при горнореспираторни инфекции знае да се јави воспаление на синусите и да дренира. Ако не е добро затворена комуникацијата, веројатно повторен зафат е решение да се затвори целосно тој дел. Ама инфекциите на горните дишни патишта не можат да се спречат целосно, така што синусот може пак да се полни со гној односно да има воспаление.

На felixcolorado му/ѝ се допаѓа ова.
  9. felixcolorado

felixcolorado Нов член

Се зачлени на:
    7 август 2024
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    @Annath
    Како е можно со сонда на контроли цело време да вика докторот дека нема комуникација, а тече гној?
    Од каде тече ми е прашањето доколку нема комуникација како што кажува докторот. Од каде тој гној?
    Дали ако не се направи чистење ќе има некакви последици по организмот и здравјето?
    Благодарам однапред!

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.473
    Допаѓања:
    201.281
    Не знам што е можно или не, можеби комуникацијата што постои (ако постои) е минимална и не се осеќа со сонда, можеби само коската има комуникација, а не и слузокожата.
    Гнојна колекција во било која шуплина е непожелно да има, мора да се издренира, да излезе на некој начин, во спротивно може да има компликации.

На felixcolorado му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    967
    Вчера вадев 7 мица ,почнаа да го сепарираат па се премислија го извадија целосно со клешта и едно како копач (ми се лоши од терминиве (facepalm))
    Сега го гледам како да има внатре нешто и воопшто немам јадено на таа страна а и ова внатре личи на памукче дали е некој лек или како мислам дека стави нешто пред да ми ја стави газата.
    Треба да го вадам со чечкалица да го оставам ли така... ?
    Ми даде и клиндамицин бидејки почнат беше процес...

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.473
    Допаѓања:
    201.281
    Ако ти ставиле нешто, ќе ти кажеа, оти ако е дрен, требало да одиш денес да ти го извадат. А штом не ти кажале, најверојатно ништо не ставиле. Ако се нафатило бело на површината на раната, остави го, така треба да биде, тоа белото е како лушпа одозгора. Ако го отстраниш има шанси да прокрвариш. Не чепкај и оди утре да те видат.

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Anonimnna5

Anonimnna5 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2019
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    257
    Ми рекоа дека загризот не ми бил добар, имам прави заби, па претпоставувам дека тоа ми е од 8мицата, ми предложија да ми ја застругаат малце, каде што и јас малце осеќам дека има дел кој ми штрчи ама навикната сум...
    Друга раб, ми фали доле 6ка, во план сум за имплант, веќе направив 3д ми рекоа може, ама ова со загризот ме зачудеа, ако ставам имплант ќе ми биде ли ок т. е. сигурно на почеток ќе ми биде чудно, ама дали тоа има некаква врска, не знам? Ми предложија на ортодонт да се обратам пред имплант да ставам... На некој слично да не му се случило? Чудно ми е ортодонт а прави заби, што знам

14. lana_del_gej

lana_del_gej Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2020
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    17
    Zdravo, vo ponedelnikot ja slikav gorna 6ka desno, vo sreda ja izvadiv na oralna hirurgija. Zaboy bese skrsen imalo 3 koreni. Sega koga zarasna ranata osekam kako da ima ostanato del od zabot, nesto ostro, sto bi mozelo da e?

15. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.348
    Допаѓања:
    13.303
    Најверојатно е коската што седи мегу корените тоа што го осеќаш а не заб. Ако го чувствуваш како гребе, може да одиш да го стругнат и израмнат за подобро зарасне раната, ама не дека мора.

16. Anonimnna5

Anonimnna5 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2019
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    257
    Дечки, пишете од искуство некој ако знае, од следната недела ќе одам за имплант, ама сеуште се мислам, дали многу боли за 1 имплант? Дали даваат некакви лекови да се пијат, така нешто слушнав, од 3 до 6 месеци ли се болките...? Ако некој ставал имплант, споделете... Не сакам мост да стругам свои заби

17. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.892
    Допаѓања:
    7.626
    Долго време имам проблем со болки во вратот, а од пред неколку години и со десното уво. Посетени многу орл доктори но освен алергиски оток во носна шуплина немало ништо. На преглед слухот одличен ама мене не ми е секогаш така. На допир можам да осетам дека има "жили" што го поврзуваат увото и вратот и ми олеснува после масажа но докторите не се сложуваат дека е поврзано.
    Воедно вилицата од таа страна ми крцка секогаш кога ќе отворам широко уста и повремено ми се јавува болка во долната вилица од негде 4ката до зглобот (кој е веднаш до увото).
    Неколку пати исто и ми се појави многу ситно болно топче под долната вилица ама со кратка масажа го снемувало.
    Десната страна околу образот, вилицата ми е некако потврда, не ми личи на оток туку повеќе како на појака мускулатура ама не сум сигурна.
    При преглед на невролог ми посочи дека главоболките, вртоглавиците и зуењето во уши се од вратот а вилицата и увото се некој друг проблем.
    Ќе ја прашам @Annath , секако и друг ако знае дали со преглед и снимка на стоматолог можам да го решам ова или треба да одам на друго место?

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.473
    Допаѓања:
    201.281
    Провери го виличниот зглоб, секако и забите на таа страна и горни и долни, се гледа со обична панорама дали има проблем. Може зглобот да е проблематичен па од него да.се појавуваат овие симптоми.

На Minnie-e му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ververica123

Ververica123 Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2024
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    13

20. Tasija21

Tasija21 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2019
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    56
    Имам проблем со долната 6ка пред 3-4 дена почна да ме заболува, пред година дена ја правев но од едната страна немам зид скоро целиот е пломба и сигурно затоа и ме боли, физички забот изгледа океј но очигледно не е, закажано за заболекар дури следен четврток, решение што да пијам? И дали ако му се стави колче ќе е подобро или да се умртви :(