Проблеми со устата и забите

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by kristii, Apr 22, 2010.

1. Annath

Annath Форумски идол

Секако дека имаат ефект заштитните гуми, ама можеби е подобро миофункционален апарат конкретно наменет за проблеми со зглобот, подобар ефект ќе имаш од него.
    А за забот со процес, побарај второ мислење, по можност од специјалист по ендодонција, дали може да се направи ревизија на полнењето, да се прелекува забот. И тоа ќе чини доста, оти оди на приватно, не е по фондовските цени, ама некогаш се исплати. Сепак со вадењето заб се отвора простор кој на некој начин мора да се затвори после зараснувањето на раната, а и тоа чини.

2. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Како изгледа тој апарат? Не можам ништо да најдам на нет. За другово ми вади стандардни штитници по цена 12 пати пониска од таа на докторот :^)
    И имаш ли некоја препорака за специјалист по ендодонција?
    Се малтретирав повеќе од година тогаш, една докторка беше за операција, друг доктор дека нема можност, еден за да се лечи, друг да се вади. Го лечеа, чистеа, менуваа лекови година дена и на крај го затворија. Ама очигледно не го бива, плус потемне некако. Ама ако има шанси да се зачува би се обидела пак.

3. Ta-mara

Ta-mara Истакнат член

Др Мартина од етернадент мене ми спаси, ама 3 000 и нешто платив тоа пред неколку години сега ако не поскапеле ама не верувам

Minnie-e likes this.
  4. Annath

Annath Форумски идол

Види на линков за апаратот
    https://www.myoresearch.com/it/appliances/tmj-system/tmj
    Како протезичка е, силиконска, ама ги држи вилиците во правилна положба и помага во опоравување на зглобот, се носи преку ноќ, и неколку часа преку ден.
    Ако си од Скопје, имам лично искуство со Томо Каракамчев, ама скап е, прескап за наш стандард. Ама некогаш вреди за парите. Има и други што работат тоа, Дејан Ивановски во Хром некаде, потоа Вега (не знам кој е таму), Етерна Дент, Ендомак...

Minnie-e likes this.
  5. eliesaab

eliesaab Популарен член

Мене исто вака ми се случи откако некако ми крцна зглобот на вилицата само од себе. Добив ненормално зуење во ушите, болка при секое минимално движење при јадење, на моменти знаеше да ми се укочи скроз. Бев и на преглед, излезе дека си преувеличувам (иако стварно ми крцкаше и се слушаше звук).

Сега ова не ти го препорачувам, но зашто не можев да издржам почнав уште толку да ја крцкам вилицата. И некако ми се намести.

Инаку немав толку проблем со вратот колку со ушите, но би требало да има и кај тебе некоја поврзаност.

Minnie-e likes this.
  6. Ta-mara

Ta-mara Истакнат член

Кај соборна се наоѓаат ординација Каракамчев и јас сум задоволна од нив... Иначе, не е скапо 4 000 ден ако го спаси забот, пари се враќаат, заб не.

Minnie-e likes this.
  7. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Фала на сите. Овој кај што одев изгледа нема конкуренција во цена. Прескап е ама не сум се мислела зашто важен е секој заб. 4000 е ништо во тоа што наплаќа другиов.
    @eliesaab и јас пробувам да ја крцкам ама само моментално помага

eliesaab likes this.
  8. eliesaab

eliesaab Популарен член

@Minnie-e заборавив да спомнам дека дури спијам ја стегам вилицата. Имам длабок загриз, па мислам дека и тоа некако плус придонесе за дополнително укочување. Почни со некои масажи на тој дел (врат, уво и вилица) барем два-три месеца. Мислам дека подобро ќе ти биде кога веќе другото не помага.

Едит. оттогаш поинтензивно комбинирам масажа на лице + масажа на тело (баш се поминува и делот кај вратот). А и кога можам правам јога на лицето (5 мин се скроз доволни). Ѕирни низ јутуб и пробај некои движења.

Last edited: Aug 15, 2024
  9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Правел ли случајно некој заби во Турција и дали е задоволен?

Јас секако навлаки ќе ставам, Германија, ама ми викаат прво мора да се пломбираат тие заби што се за пломбирање, мора?

Турција дека нели многу ефтино.

10. Annath

Annath Форумски идол

Секако дека мора. Расипани ли ќе ги ставаш под навлаки?

tinkerbell22 likes this.
  11. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Мислев дека забот се струже и секако ќе се иструже тоа. :tmi:

12. Annath

Annath Форумски идол

Не мора да значи дека ќе се иструже целосно и кариесот. Битно е забите под навлаките да се здрави.

gjoker4e likes this.
  13. Bella.alleB

Bella.alleB Популарен член

Девојки, умникот доле лево ми е излезен скроз и тоа пред неколку години но еве денес непцето позади забот ми е како отечено и ме наболува. Имала ли некоја ваков случај? Да ми кажете некој спреј за да се смири непцето?

Attached Files:

14. Annath

Annath Форумски идол

На забар оди, да ти го исчисти и испере убаво џебот. Ниеден спреј нема да помогне, мора под непце да се влезе.

15. Bella.alleB

Аа штом е за на стоматолог работата ќе закажам денес. Не сум имала проблем со забен џеб и не помислив на тоа. Фала ти за одговорот:hug:.

16. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

@Annath @Spidy
    Едно прашање до вас бидејќи е постручно а доколку некој има искуство нека се надоврзи.
    На околу 13-14 год правам операција доста сложена, која мн се искомплицира, кршена ми е коската, значи просто кажано во делот измеѓу 6ка и 4ка ми фали коска а петката е извадена. Максимално одржувам хигиена со се можно, бидејќи влегува храна.
    Моментално побарав совет од доктор ми ја објасни ситуацијата, во фаза на поправање заби сум нели и тековно имам за поправање, максимално е затворена таа "дупка" таму. Прашањето ми е бидејќи постои опција да се стави вештачка коска дали и каков совет би ми дале околу тоа.
    Не било баш едноставно тоа, тоа знам а немам подетални информации па би сакала да слушнам размислување, совет доколку имате.
    Фала

17. Spidy

Spidy Форумски идол

Коска може да се стави, ама може и да не фати. Ќе помине време и пак ќе се ресорбира. Дали во твојот случај може да има подобрување треба да се консултираш со хирург, не со општ стоматолог.

Lady*Bug likes this.
  18. Bella.alleB

Да си се надоврзам. Ми направија снимка. Имаше гној и излезе дека е инфекција од осмицата. Забот воопшто не ме болеше само непцето затоа мислев дека не е ништо страшно. Ми дадоа два антибиотици, антимикроб и ми ставија инекција. Утре доколку не е подобро ќе ми ја вадат осмицата. Е сеа да се спремам психички бидејќи немам вадено заб, болно е? За колку дена поминува болката? За вадење осмица се ставаат и конци?

19. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

20. Spidy

Spidy Форумски идол

Зависи колкав е дефектот. Би требало и орален хирург да заврши работа ама ако е целата вилица зафатена а не само гребенот кај што стојат забите, можеби ќе треба и максилофацијален хирург.

Lady*Bug likes this.