Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Ta-mara

Ta-mara Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2019
    Пораки:
    288
    Допаѓања:
    327
    Навлака/коронка можеш...

2. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.892
    Допаѓања:
    7.626
    Направив панорама, докторот вика нема ништо ама при преглед на вилицата (отварање/затварање) вика дека е неправилно и дека тоа ми прави проблем. Како решение ми нуди изработка по мерка на некоја заштитна гума (како спортистите што носеле).
    Има ли стварно тоа ефект? Со оглед на тоа што цената беше многу висока

Воедно на таа страна имам заб со процес кој беше долго време лечен. На снимката сега се гледа дека и после повеќе од година процесот од страна што остана не е повлечен и има ризик да го зафати и другиот заб. Решиние било да се извади забот и исчисти местото :(

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.623
    Секако дека имаат ефект заштитните гуми, ама можеби е подобро миофункционален апарат конкретно наменет за проблеми со зглобот, подобар ефект ќе имаш од него.
    А за забот со процес, побарај второ мислење, по можност од специјалист по ендодонција, дали може да се направи ревизија на полнењето, да се прелекува забот. И тоа ќе чини доста, оти оди на приватно, не е по фондовските цени, ама некогаш се исплати. Сепак со вадењето заб се отвора простор кој на некој начин мора да се затвори после зараснувањето на раната, а и тоа чини.

4. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.892
    Допаѓања:
    7.626
    Како изгледа тој апарат? Не можам ништо да најдам на нет. За другово ми вади стандардни штитници по цена 12 пати пониска од таа на докторот :^)
    И имаш ли некоја препорака за специјалист по ендодонција?
    Се малтретирав повеќе од година тогаш, една докторка беше за операција, друг доктор дека нема можност, еден за да се лечи, друг да се вади. Го лечеа, чистеа, менуваа лекови година дена и на крај го затворија. Ама очигледно не го бива, плус потемне некако. Ама ако има шанси да се зачува би се обидела пак.

5. Ta-mara

Ta-mara Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2019
    Пораки:
    288
    Допаѓања:
    327
    Др Мартина од етернадент мене ми спаси, ама 3 000 и нешто платив тоа пред неколку години сега ако не поскапеле ама не верувам

На Minnie-e му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.623
    Види на линков за апаратот
    https://www.myoresearch.com/it/appliances/tmj-system/tmj
    Како протезичка е, силиконска, ама ги држи вилиците во правилна положба и помага во опоравување на зглобот, се носи преку ноќ, и неколку часа преку ден.
    Ако си од Скопје, имам лично искуство со Томо Каракамчев, ама скап е, прескап за наш стандард. Ама некогаш вреди за парите. Има и други што работат тоа, Дејан Ивановски во Хром некаде, потоа Вега (не знам кој е таму), Етерна Дент, Ендомак...

7. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.068
    Допаѓања:
    12.558

Мене исто вака ми се случи откако некако ми крцна зглобот на вилицата само од себе. Добив ненормално зуење во ушите, болка при секое минимално движење при јадење, на моменти знаеше да ми се укочи скроз. Бев и на преглед, излезе дека си преувеличувам (иако стварно ми крцкаше и се слушаше звук).

Сега ова не ти го препорачувам, но зашто не можев да издржам почнав уште толку да ја крцкам вилицата. И некако ми се намести.

Инаку немав толку проблем со вратот колку со ушите, но би требало да има и кај тебе некоја поврзаност.

8. Ta-mara

Ta-mara Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2019
    Пораки:
    288
    Допаѓања:
    327
    Кај соборна се наоѓаат ординација Каракамчев и јас сум задоволна од нив... Иначе, не е скапо 4 000 ден ако го спаси забот, пари се враќаат, заб не.

9. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.892
    Допаѓања:
    7.626
    Фала на сите. Овој кај што одев изгледа нема конкуренција во цена. Прескап е ама не сум се мислела зашто важен е секој заб. 4000 е ништо во тоа што наплаќа другиов.
    @eliesaab и јас пробувам да ја крцкам ама само моментално помага

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  10. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.068
    Допаѓања:
    12.558
    @Minnie-e заборавив да спомнам дека дури спијам ја стегам вилицата. Имам длабок загриз, па мислам дека и тоа некако плус придонесе за дополнително укочување. Почни со некои масажи на тој дел (врат, уво и вилица) барем два-три месеца. Мислам дека подобро ќе ти биде кога веќе другото не помага.

Едит. оттогаш поинтензивно комбинирам масажа на лице + масажа на тело (баш се поминува и делот кај вратот). А и кога можам правам јога на лицето (5 мин се скроз доволни). Ѕирни низ јутуб и пробај некои движења.

Последна измена: 15 август 2024
  11. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.970
    Допаѓања:
    36.179
    Правел ли случајно некој заби во Турција и дали е задоволен?

Јас секако навлаки ќе ставам, Германија, ама ми викаат прво мора да се пломбираат тие заби што се за пломбирање, мора?

Турција дека нели многу ефтино.

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.623
    Секако дека мора. Расипани ли ќе ги ставаш под навлаки?

На tinkerbell22 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.970
    Допаѓања:
    36.179
    Мислев дека забот се струже и секако ќе се иструже тоа. :tmi:

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.623
    Не мора да значи дека ќе се иструже целосно и кариесот. Битно е забите под навлаките да се здрави.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Bella.alleB

Bella.alleB Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    1.028
    Допаѓања:
    3.634
    Девојки, умникот доле лево ми е излезен скроз и тоа пред неколку години но еве денес непцето позади забот ми е како отечено и ме наболува. Имала ли некоја ваков случај? Да ми кажете некој спреј за да се смири непцето?

Прикачени фајлови:

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.623
    На забар оди, да ти го исчисти и испере убаво џебот. Ниеден спреј нема да помогне, мора под непце да се влезе.

17. Bella.alleB

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    1.028
    Допаѓања:
    3.634
    Аа штом е за на стоматолог работата ќе закажам денес. Не сум имала проблем со забен џеб и не помислив на тоа. Фала ти за одговорот:hug:.

18. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.230
    Допаѓања:
    4.954
    @Annath @Spidy
    Едно прашање до вас бидејќи е постручно а доколку некој има искуство нека се надоврзи.
    На околу 13-14 год правам операција доста сложена, која мн се искомплицира, кршена ми е коската, значи просто кажано во делот измеѓу 6ка и 4ка ми фали коска а петката е извадена. Максимално одржувам хигиена со се можно, бидејќи влегува храна.
    Моментално побарав совет од доктор ми ја објасни ситуацијата, во фаза на поправање заби сум нели и тековно имам за поправање, максимално е затворена таа "дупка" таму. Прашањето ми е бидејќи постои опција да се стави вештачка коска дали и каков совет би ми дале околу тоа.
    Не било баш едноставно тоа, тоа знам а немам подетални информации па би сакала да слушнам размислување, совет доколку имате.
    Фала

19. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.389
    Допаѓања:
    13.385
    Коска може да се стави, ама може и да не фати. Ќе помине време и пак ќе се ресорбира. Дали во твојот случај може да има подобрување треба да се консултираш со хирург, не со општ стоматолог.

На Lady*Bug му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Bella.alleB

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    1.028
    Допаѓања:
    3.634
    Да си се надоврзам. Ми направија снимка. Имаше гној и излезе дека е инфекција од осмицата. Забот воопшто не ме болеше само непцето затоа мислев дека не е ништо страшно. Ми дадоа два антибиотици, антимикроб и ми ставија инекција. Утре доколку не е подобро ќе ми ја вадат осмицата. Е сеа да се спремам психички бидејќи немам вадено заб, болно е? За колку дена поминува болката? За вадење осмица се ставаат и конци?