1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.220
    Допаѓања:
    4.943

2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.348
    Допаѓања:
    13.303
    Зависи колкав е дефектот. Би требало и орален хирург да заврши работа ама ако е целата вилица зафатена а не само гребенот кај што стојат забите, можеби ќе треба и максилофацијален хирург.

На Lady*Bug му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Anonimnna5

Anonimnna5 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2019
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    257
    Дали е болна процедурата за имплант? Зашто се пијат лекови ако не е болна? Сакам да ставам имплант ама ми е страв...

На Beautymom му/ѝ се допаѓа ова.
  4. A.Mina

A.Mina Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2020
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    45
    Вчера бев на заболекар и ми ставија лек за умртвување на нерв. Денеска имам огромна болка во забот. Дали е тоа нормално и колку дена би траела болката? Неподнослива е :worried: Испив антибиотик но како помина дејство на апчето пак почнаа болките...

5. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.348
    Допаѓања:
    13.303
    Нормално е, ќе престане за ден два. Пиј аналгетици по потреба, а антибиотикот како што ти е препишан.

6. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.541
    Допаѓања:
    8.090
    Дечки имам една мака.
    Лечам еден заб 6ка ,веќе 4 месеци.
    Ставај еден лек па друг и така натака. Пред месец дена прогнозата на докторката беше дека треба да се вади ама сепак рече да му дадеме шанса. Му стави лек па меко полнење и рече последно ке го пломбираме.
    Некни бев ,двата канали се во ред и требаше да се затвори ,ама третиот почна да крвари при чистење и пак ми стави лек кој требало да стои минимум 20 дена и ми рече ова е последна шанса ако не биде сега ке го вадиме.
    За истиот заб бев кај друг заболекар ( постар ) ја виде снимката и не сакаше ни да збори ,рече има процес ова мора да се вади.
    Ве молам совет дали да се обидувам сеуште ,веќе изморена сум ,дали заб може да се лечи толку долго у дали би можело да успее? Да напоменам немам болки во забот .

7. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.348
    Допаѓања:
    13.303
    Можно е ама многу тешко. Направи нова снимка и спореди со снимка од периодот кога се појавила инфекцијата. После 4 месеца треба да се гледа подобрување. Ако нема намалување на инфекцијата со лекови, многу тешко дека ќе се среди откако ќе се наполни. Обично на 6-8 недели започнува да се создава нова коска ако е успешно лекувањето и тогаш почнува да се намалува процесот на снимка.

8. Misskirova

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.541
    Допаѓања:
    8.090
    А добар доктор кој работи со фонд и е со нормални цени знаеш ?
    Закажав кај Луканоски ама не знам како работат ?! Асален стоматолог не најдов во Скопјево. Па и не сум од тука и не ги ни знам . Овој го лечам на Европски Универзитет

9. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    991
    Допаѓања:
    2.432
    Ординација Каракамчев, др Томо
    Јас немам некоја плата, ама барем за заб не штедам, без навреда ама кај што сум правела преку фонд само ми ги зезнале забите

Последна измена: 27 август 2024
    На Misskirova му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.348
    Допаѓања:
    13.303
    Со фонд никој нема да ти се нафати да лечи заб со ваква историја. Не можат да наплатат доволно за колку труд треба, а на крај никој не може да ти гарантира дека нема да го извадиш.

На Misskirova му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Misskirova

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.541
    Допаѓања:
    8.090
    Уште едно прашање ,ако во случај се извади , се чека време пред да се стави коронка односно мост ? И ако да ,колку .
    Фала ви

12. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    991
    Допаѓања:
    2.432
    Па ги стругаат соседните 2 заба, ама ако исполнуваш услови, подобра опција е имплант и онака тука е цената за 3 навлаки и имплант, една навлака е од 200е па нагоре а имплант 600е. во ординација Каракамчев е 200евра безметална и јас сум задоволна, една недела траеше процесот на изработка.
    А, колку се чека од како ќе се извади заб, јас не знам, мислев за коронките колку се чека, праша...

13. Eli-77777

Eli-77777 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2021
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    59
    Девојки имам како оток на горната вилица т.е образот под јаболкото ме боли на допир и кога ќе прицнам 4боли и на загриза 4боли,пломбирани се од што може да е и со што да го намалат отокот бидејќи има пулсирачка болка ...

14. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.348
    Допаѓања:
    13.303
    Според описот, имаш инфекција и забот треба да се лекува. Прво и основно е да одиш на стоматолог да се отвори забот и најверојатно ќе ти дадат и антибиотик. Домашен лек нема за вакви случаи

На Eli-77777 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Eli-77777

Eli-77777 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2021
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    59
    Секако ќе посетам стоматолог утрово станав и со оток на горната уста однатре е потечена а заб не ме боли а и 4што болеше на загриз не боли сега

16. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.348
    Допаѓања:
    13.303
    Оток со болка во секој случај е инфекција. Дали е забот или непцето, сеедно. Поверојатно ми е дека веќе ти некротизирал нервот па затоа не го осеќаш забот, ама сепак забот е проблемот. Ќе ти направат снимка и ќе се знае за сигурно.

На Eli-77777 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. мекос

мекос Активен член

Се зачлени на:
    17 мај 2024
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    5
    Здраво Сакам да прашам дали фолиите за исправување на заби се покажале како добри и дали знаете која е цената

18. sino.o.oka

sino.o.oka Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2020
    Пораки:
    728
    Допаѓања:
    3.355
    Колку се плаќа за вадење на заб, приватно, за осумка станува збор?

19. Dominodancing

Dominodancing Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2024
    Пораки:
    456
    Допаѓања:
    1.117
    Jas plativ 2000,so operacija beše kaj mene deka neizrasnat

20. sino.o.oka

sino.o.oka Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2020
    Пораки:
    728
    Допаѓања:
    3.355
    Знам дека е индивидуално, но, колку време имаше болки после тоа? Некои совети шо можиш да ми споделиш ...