Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.534
    Допаѓања:
    23.062
    Незнам за шо е, врска неам.
    Само знам дека каменот почна да паѓа. Е дали е од неа или друго, незнам.

2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.483
    Допаѓања:
    13.564
    Од паста не паѓа забен камен, а ни заби не се секирај :)
    Моја претпоставка дека ти помогнала пастата со воспалението на непцата па дека се помалку осетливи поубаво четкаш и затоа паднало некој дел од каменот. Инаку да се исчисти забен камен само на стоматолог со ултразвук, друг начин нема.
    Пастата иначе е супер, да продолжиш да си ја користиш слободно.

Интердентални четки се добри при повлечени непца и џебови, а за јаки контакти меѓу забите само конец. Не е едното подобро од другото, во различни ситуации се користат.
    Најдобро е waterpik, ваљда на тоа мислиш, ама и тоа не чисти забен камен. Може значително да намали создавање, ама ако веќе имаш нема да се тргне со ништо во домашни услови. Затоа без разлика колку забен камен има некој, треба минимум еднаш годишно да го чисти професионално. Ако има многу, може и 2-3 пати годишно.

На Anonimnna5, Vikktorr и Adidas888 им се допаѓа ова.
  3. Vikktorr

Vikktorr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2015
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    3.136
    Фала за појаснувањата. Се согласувам за професионалното чистење на забен камен.

4. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.261
    Допаѓања:
    7.840
    Ова значи за многу збиени заби дека е конецот?
    Мене два заба доле ми се многу збиени и на едниот ми се собира забен камен а и непцето малку ми е повлечено на тој заб. Освен со конец можам да го чистам со интердентална?

5. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.483
    Допаѓања:
    13.564
    Конец за коронките каде се допираат забите, а интерденталната четка за кај непцето и надолу према коренот на забот, каде што има повеќе простор меѓу забите. Зависи колку е повлечено непцето и дали имаш џеб, може и да не мора да користиш интердентална четка, ама на збиени заби конец мора.

На franca и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  6. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.496
    Допаѓања:
    4.466
    Година дена кај што едниот заб сам ми се изрона (после бременоста се случи постепено) еден дел ми остана од забот па можно е да се стави коронка,направив снимка убава беше...
    Но прашањето ми е од првиот пат кога забот ми го исчистија ми стави лек па после тоа почна да собира гној...еве веќе 4 пат до сега истото се случува и веќе ми се смачи сето тоа чепкање на секое...
    Ме интересира дали е нормално да собира гној на секое и зошто кога на снимката ништо не се покажа |(

7. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.483
    Допаѓања:
    13.564
    Може да имало инфекција која сеуште не стигнала до коската, па кога го затвориле со лек се проширила. А може и да не го дезинфицирале забот добро првиот пат кога го исчистиле. Ако гнои треба да пиеш антибиотик паралелно со ставањето на лекот во забот, и ако се повтори после тоа (а ако со сигурност е се добро исчистено), тогаш забот е за вадење.

На lovely91 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    2.916
    Допаѓања:
    7.116
    Некоја ефикасна маст против болка, ме боли цела лева рака особено од надлактица, од горе до долу до зглобот преку брахиалисот исто и подлактицата и средишниот дел на раката. Не ме боли многу ама осеќам болка посебно кога ја виткам. Дали Algasan Akut genu е ефикасна маст?

9. Anonimnna5

Anonimnna5 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2019
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    312
    Зашто во последно време ми се создаваат пигментации, на горните заби од внатрешноста скоро три или четири заба не знам како ми кажа забарот имам пигментации, нели е тоа многу?

10. Anonimnna5

Anonimnna5 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2019
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    312
    Земи си waterpik од aliexoress мене само тоа ме спаси убаво да ми ги исчисти забите и да ми се успори забен каменец исто се создава ако не пиеш доволно вода и тоа влијае, пак ќе кажам и тие што немаат проблеми, мене waterpik ми ги спаси забите и со четка и со конец, со ова на крај кога ќе поминам се излегува од забите колку и да се збиени еден до друг а не беше скапо некои 200, 300 ден има

На franca му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Ta-mara

Ta-mara Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2019
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    345
    Здраво
    Сакам да прашам, зашто забарот на заб кој има процес ми рече сега за сега нема потреба да се прави нешто? Идам редовно на забар, ама малце ме зачуде, иначе забот е правен немам болки ама од снимката ми рече има процес, е па ако има зашто да не се поправи зашто се чека не ми е јасно?

12. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    8.431
    Preporacajte mi dobar privaten zabolekar???

13. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    2.528
    Дефинитивно ординација Каракамчев кај соборен храм во Скопје (немаш напишано град каде бараш) др Андреј, бесплатен е прегледот.

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  14. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    8.431
    A Dr Nina na bul Jane Sandanski Aerodrom???

15. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    2.528
    Па ја не сум баш задоволна, ми рече за еден заб дека имам кариес, среќа немав време тогаш да ми го отвара и поправа а и далеку ми беше малце локацијата , па случајно другарка ми кажа за др Андреј, отидов, ми рече пигментација е, ми исчисти со ултразвук (или како и да се вика) ни заб ми отвараше ни ништо и сега одам кај нив, задоволна сум многу др Нина ќе ми отвараше заб поради пигментација (facepalm)
    Овие се доста стручни и пазат со заби а не само отвори заб и прави, сепак како сакаш, со среќа при изборот

На vans001 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. vans001

vans001 Нов член

Се зачлени на:
    27 јануари 2025
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    7
    images.jpeg ова го нарачав на тему за белеење на заби, сигурно е да се користи? :D

17. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    8.431
    Toj privaten e Ili??? Kade SE naoga???

18. Jennz

Jennz Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2020
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    22
    Препорака за добра стоматолошка ординација за некој кој има страв од стоматолог, околина Карпош, Центар?

19. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    2.528
    Приватен да, не работи со фондот и не треба на тоа знаење и учење.
    Преглед бесплатен
    Пломба од 1500 и 2 000 ден

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.