1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.770
    Допаѓања:
    14.273
    Зависи каква е болката, зависи каков лек ти ставил, зависи самиот заб колку е "здрав". Снимка имаш?

На SummerGirl и Ni998 им се допаѓа ова.
  2. Puellapulchra

Puellapulchra Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.966
    Допаѓања:
    9.298
    Искрено, јас не би користела вакво нешто, нит било каква коземетика, нит апаратура. Но ти си знаеш најдобро.

На SummerGirl и vans001 им се допаѓа ова.
  3. Ni998

Ni998 Активен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2024
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    24
    Немам снимка. Нема потреба вика. Здрав бил забот.
    Боли само на притисок. Дури и средина од леб, ја осеќам одма.
    Е лекот како се вика не знам. Знам дека замеша 2 прашкасти материи, и доби нова смеса како жива гума.

4. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.770
    Допаѓања:
    14.273
    Или е воспален нервот, што може да се смири со тек на време или да некротизира, или ти е висока пломбата. Бидејќи повеќе пати е правен и продолжува да боли, најверојаѕно е првото. Ако болката не се смири за неколку недели ќе треба забот да се лекува. Со тест за виталитет може да се следи дали се подобрува или влошува.

На Ni998 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Anonimnna5

Anonimnna5 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2019
    Пораки:
    239
    Допаѓања:
    362
    @Spidy извини вака, ама немам кој да прашам, само мислење, правев снимкс на сите заби, забарот ми рече на овој заб има процес ама сега нема да се лечи, немам болки ништо од тој заб, ама ме зачуде, ако има процес како да не се лечи?

6. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.770
    Допаѓања:
    14.273
    Ако е веќе лечен еднаш и наполнет лошо, ако има колче, ако не знае што материјал е ставен, а забот нема никакви симптоми и процесот е мал, тогаш за сега ќе се следи. Кога треба повторно лечење нема гаранција дека ќе биде успешно. За 3-6месеци нова снимка, ако расте процесот тогаш да се проба ревизија. Ако се јави болка или оток, тогаш мора да се проба да се прелекува.

На SummerGirl, franca и Anonimnna5 им се допаѓа ова.
  7. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.106
    Допаѓања:
    2.729
    Јас имав проблем со заб кој беше до пола наполнет и имав болки ми викаа тешко дека ќе се пробие да се направи, па бев кај др Мартина од етерна дент мислам беше и со маки ми се среди, ако имаш таков проб во иднина иди кај оваа др исто така го фалат мн и др Томо од ординација Каракамчев, се се средува, ти кажале да чекаш пошто такви процеси може некогаш ќе те болат а може и никогаш, со лесно

На Anonimnna5 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Baby-Blue

Baby-Blue Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    156
    Се работи за импактиран умник чиј врв е насочен кон корен на седмицата и боли веќе неколку дена. Ме интересира дали штом почне да прави проблеми мора да се вади? Дали доколку не се извади ќе продолжи да боли периодично или константно?

9. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2018
    Пораки:
    678
    Допаѓања:
    694
    Истото ми се случува и мене, исто на 6ка горе, ми го лекуваа забот, ми ставија и пробна пломба, ја носев една недела немаше знаци на болка, отидов понеделникот за пломба, со игли ми ги провери каналите не ме болеа..и ми го пломбираа. Сега забов ме боли и тоа мн ме боли, неможам ни мастика да џвакам ни ништо меко, а камоли по тврдо :( кога ке го чукнам пак ме боли, и кога ке го стиснам со прст ме боли, исто а може и повеќе од нелечен кога беше.
    Инаку лекот додека го носев по една недела не ме болеше, сега ептен :devil:
    Боли ли вадење на пломба??
    Конечно мислев се спасив бар на една страна раат да јадам, сега се отпочеток ...

10. Ni998

Ni998 Активен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2024
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    24
    Со борер/бормашина ти ја вади пломбата, не е ништо страшно.
    Изгледа ќе треба да менуваме стоматолог...

На Grasiela** му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Tasija21

Tasija21 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2019
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    56
    Бев на забар заради воспалување на непцето од 4 до 2 и ме чепкаше малку и ми стави нешто бело ко мастика и сега ми е осетлливо премногу и како затегнато мислиш се клати неможам да опишам дали е нормално? И ако може да ми препорачате паста за осетливи заби и непца

12. GlamG

GlamG Активен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2024
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    22
    Paradontax

13. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.524
    Допаѓања:
    14.548
    Имав слично со еден заб горе. Двапати отворено и пломбирано. Буквално болката беше иста, како непломбирано. Среќа инсистирав (т.е бев досадна) да се отвори и да се провери. И тука малку се натегнавме со меѓусебно убедување, зашто по сето забот беше пломбиран и здрав. Сепак, на следното ми најдоа една минијатурна точка што требаше да се дофати. Дали местото беше незгодно, неприметливо..некако ко под исчистеното да била, т.е ме стругаа ептен да ја дофатат. Повеќе здрав заб ми отиде, дури ја дофатат. Ама битно се среди и откако затворија, никаков проблем.

На SummerGirl и Ni998 им се допаѓа ова.
  14. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.421
    Допаѓања:
    8.338
    @Annath @Spidy
    Imam osetlivi nepca so godini koristam parodontax ultra clean. Dali bi bilo stetno sabajle da cetkam so taa a pred spienje so pasta za beleenje na zabite?
    Primer white now.

15. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.770
    Допаѓања:
    14.273
    Повеќето пасти за белеење функционираат на база на абразија. И не ги препорачувам освен при црни наслаги од кафе и цигари. Реално ефектот им е само за површински пигментации, нема забите да ти ги обели како што се прави со професионално белеење. Конкретно во комбинација со парадентоза, не ти треба дополнително да се оштетуваат забите. На здрави заби нема нешто премногу да направат, ама при парадентоза имаш и оголен корен на забот и таму многу лесно можеш да создадеш оштетување со абразивна паста или тврда четка.

На SummerGirl и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  16. fbaby

fbaby Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    12.676
    @Annath @Spidy
    Треба да вадам нерв од забот, имав лек и сега треба само да го извадат. Ми рекоа нема да боли, ама малце сум исплашена да не ме боли отпосле или да не ми отече местото? Нема да има некој проблем отпосле?

17. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.106
    Допаѓања:
    2.729
    Од мое искуство, не боли зависи колку трпиш болка, не би требало да те боли после тоа ама забот ќе ти биде осетлив и мислам големи се шансите да смени боја, да стане потемен мислам...

На fbaby му/ѝ се допаѓа ова.
  18. fbaby

fbaby Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    12.676
    Фала ти. Ама оток таква работа нешто нема да има, или некоја болка отпосле?
    Може прашањава се глупи, ама не сум имала некој проблем со забите претходно и преплашена сум. :D

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.784
    Допаѓања:
    202.703
    Ако е среден и исчистен забот ко што треба, не би требало да има болка и оток. Нема зошто да се грижиш.

На fbaby му/ѝ се допаѓа ова.
  20. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.869
    Допаѓања:
    45.038
    Години после изваден заб, на местото ми излезе коска од вилицата. Убави беше зарасната раната, немав проблем до сега, случајно осетив дека е тврдо и дека де гледа парче.
    Што треба да се направи, опасно е?
    Има повеќе од 5г како е изваден, 6ка.