Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.770
    Допаѓања:
    14.273
    Да не е заостанат корен, па сега телото го исфла? Или може да е самата коска од гребенот, тогаш се струга и се шие отворот и не би требало пак да се повтори. Ама многу поверојатно ми е да е парче или корен од забот.

На SummerGirl и 1209 им се допаѓа ова.
  2. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.869
    Допаѓања:
    45.036
    Сепак да одам да ме види докторката така? Колку е итно:D Не сум многу при време моментално.

3. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.770
    Допаѓања:
    14.273
    Ако е коренче, ќе испадне само. Ако не те боли не е итно толку утре да одиш, ама не е и за оставање со недели. Најсигурно ти е локална снимка за да се види што е. Ако можеш да го фатиш со нокти, дали мрда. Ако се клати, парче коска/корен е и 99% ќе падне само.

На SummerGirl и 1209 им се допаѓа ова.
  4. StefcoPro

StefcoPro Активен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2023
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    2
    Од четвртокот ме боли 6ка долна што ја имам умртвено пред 10 години се смирував со ефридол и денес бев на стоматолог препишан ми е клиндамицин и треба да се закаже вадење на забот. Јас уште од мал имам трауми од стоматолог и ме интересира колкава болка да очекувам додека се вади забот, од кога ке се извади и колку време ке трае таа болка отприлика? Благодарам однапред

5. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    388
    Допаѓања:
    81
    Како се движат цени за мостови?

6. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.569
    Допаѓања:
    4.891
    Не знаев каде да го поставам прашањето па тука.. ме интересира која паста за заби е освежителна убава и после неа навистина да се осеќа свежина во устата? Пример убав вкус на ментол ,освежителен....

7. ^mila^.m

^mila^.m Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2022
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    23
    Zdravo treba da vrsam apikotomija na preden zab dolna vilica poradi gnojna kesa
    Dali ima nekoj iskustvo da mi kaze dali boli dodeka se vrse intervencijata
    Posle intervencijata ke imam li silni bolki

8. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.982
    Допаѓања:
    1.735
    Мртоов заб 2ка многу години веќе... последнава година осрќам дека се клати на допир..и еве 2 дена ме боли на допир над забот значи непцето горе ама болката оди во забот...најверојатнп ќе се вади...утренке одам на доктор да види што е работата...вие што имате извадено напред заб нели треба нов..како оди проведурата..после колку време ви ставија нов

9. TrueToMyself

TrueToMyself Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    457
    Да прашам ако има тука некој забар или што се разбира...
    Во процес на умртвување на живец на заб сум еден месец е сега кога ми ги прошируваше каналите ајде почетното влегување не болеше и прошири што прошири ама кога отиде мн подлабоко скорз горе со тоа иглата имав страшна болка.
    Забарот ми вели умртвени се живците и незнае зашо ме боли нр му е јасно и сака да ми го затвори.
    Добро ако боли живец колку што знам јас не е умртвен?
    Дали да побарам второ мислење ?
    Ств не ми е јасно.

10. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.189
    Допаѓања:
    26.193
    Не се разбирам многу од тоа, ама сакав да прашам зошто умртвуваат живеци? Дали ги умртвуваат кога треба да ти стават мост?? Или?

11. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.770
    Допаѓања:
    14.273
    За интервенцијата се става анестезија, не боли ништо. После тоа нормално е да има малку болки неколку дена, ќе пиеш аналгетик. Ништо страшно.

После неколку дена може да ти направат привремен пластичен заб, па после повеќе од 6 недели мост. Мора да се чека да зарасне коската пред да се стави потрајно решение. Секако зависи од условите, можеби друга опција би била подобра за твојот индивидуален случај.

Дали е мерена должината на каналите додека чистел? Тоа се прави со апарат што се вика апекс локатор.
    Ако не е до врвот на коренот исчистено, сеуште имаш мал дел од жив нерв. Ако поминал над врвот на коренот, нормално дека ќе боли. Треба да знае точно колку е долг каналот за да на крај добро го наполни. Ако имаш радиоопактно привремено полнење (привремен лек во каналот што се гледа на снимка) може да се види до каде е обработено на локална снимка. Ако не, со тој апарат додека се обработуваат каналите се мери.

Се умртвуваат ако има инфекција на нервот, најчесто заради длабок кариес.

На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. TrueToMyself

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    457
    Не, не ми е за мост, ваљда го умртвуваат живецот кога веќе е повеќе зафатен забот и неможе само со поправка и пломбирање.

На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. TrueToMyself

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    457
    Незнам ама минатиот пат коа ме здоболе рече отидов до апексот и сеа што значи тоа ств нз.
    Јас однесов и снимка и све ама зашто да ме боли кога го работи со иглите уште ...кога вика дека е мртов живецот.

14. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.770
    Допаѓања:
    14.273
    Ако е целиот нерв мртов, и не чепка подлабоко од апексот на забот, може да боли во една точка ама не и цело време додека чепка со иглите. Вака не можам да ти кажам дали тоа што чувствуваш е нормално или имаш некаков проблем. Зависи што точно прави докторот кога те здоболува, а ти тоа не можеш да знаеш.

На TrueToMyself му/ѝ се допаѓа ова.
  15. TrueToMyself

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    457
    Извини само ова да те прашам уште.. ако не е умртвен живецот скроз и ми го пломбира забот, може да се случи некоја компликација ??

Последна измена: 24 февруари 2025
  16. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.770
    Допаѓања:
    14.273
    Да, може многу да боли одма, а понатака сигурно ќе се јави инфекција.

На TrueToMyself му/ѝ се допаѓа ова.
  17. TrueToMyself

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    457
    Фала ти многу.

18. Cececece

Cececece Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2022
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    108
    Препорака некој препарат или добра паста за белеење заби?

19. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    388
    Допаѓања:
    81
    Дали некој има ставено мостови и да каже како е чувството , дали се осеќа туѓи заби?
    И дали е болна постапка за стружење, ставање?
    Фала ви

20. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.106
    Допаѓања:
    2.729
    Имам две навлаки 5ка и 6ка долу, не ме болеше стругањето мислам со анестезија е тоа трае 40 мин за два заба мене кога ми стругаа, иначе првиот ден е ужас како камења во уста, веќе вториот ден исто ко свои заби се ок, кај мене така беше еве веќе 8 г ги имам, како свои