Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Stefanija.whiz

Stefanija.whiz Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2016
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    2
    Здраво! Ја следев темата негде 2018, 2019 и тогаш се препорачуваа Ендомак, Етерна Дент, Др. Томо Каракамчев, Др. Милена Јованова од Игнатовски кога станува збор за коронки или фасети/ламинати. Дали имате некоја конкретна препорака за доктор кој е специјалист за ламинати коронки и се добро разбира во својата работа?
    Живеам во Австрија и би сакала да направам термини кај две, три ординации во Скопје и да се одлучам каде би ги правела забите. Кај мене е исто проблем што имам проблем со виличниот зглоб. Ми се истранува вилицата кога ја отварам и затворам устата. Носев фиксна протеза 3 години меѓутоа проблемот не се реши. Сега носам некоја специјална шина што го подржува загризот. Во однос на забите ми смета естетски изгледот на предните заби, имам уште од мала огромни пломби што тогаш не беа добро направени и се разликуваат од самиот заб и двата предни заби не изгледаат еднакво, дури и тие до нив. Би сакала на предните 4 заби да ставам или коронки или ламинати. Во тој случај би ми требала и нова шина, овој пат би сакала да ја направам во Македонија бидејќи тука е многу скапа па не би давала повторно толку пари. Па ако имате препорака и за некој што иѕработува таков тип на шина би ви била многу благодарна!

И дали знаете колку време би ми било потребно во МК за да ги средам забите? Дали 2 седмици би биле доволно? И колку се чека за термин отприлика?

2. Niki97

Niki97 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2019
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    8
    Имам голем оток на долна 6ка, болка немам забот ми е отворен
    Пијам вибрамицин и серапептазе
    За колку дена ќе ми помине отокот, денес ми е 3 ден..
    Некој со искуство?
    Вчера примав мускулна инекција за оток и болка и малку ми спадна, денес сум страшна

3. Stefanija.whiz

Stefanija.whiz Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2016
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    2
    Здраво, Annath! Дали можеш да дадеш препорака за доктор кој е експерт за виличниот зглоб?

4. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.121
    Допаѓања:
    3.464
    Здраво, Умртвив заб се супер пројде болка немам, убо се затвори, но сега како да ми е почувствителен кога џвакам, посебно мастики.
    Дали мислам дека е само до мастиките дали тие прават и проблеми со забиве

5. Ailurophile

Ailurophile Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2020
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    6
    Zdravo. Kolku platite za cistenje na zaben kamen kaj vasite stomatolozi? Me interesira kako se dvizat cenite i dali mojot stomatolog e skap ili tolku e sekade

6. Мис Стоун

Мис Стоун Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2014
    Пораки:
    231
    Допаѓања:
    360
    Пред колку време ти е умртвен забот? Може да е чуствителен сеуште заради то шо се работеше на него. Друга опција е да ти е повисока пломбата одозгора па да имаш некој контакт шо не е убо полиран и заради тоа да те боли.

На Lisandra му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Мис Стоун

Мис Стоун Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2014
    Пораки:
    231
    Допаѓања:
    360
    Колку што знам цената кај стоматолози што работат со фондот е 800 денари на еден квадрант(8 заби).

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.784
    Допаѓања:
    202.703
    Кај максилофацијален хирург да одиш за консултација.

Квадрант не е 800 денари, туку целосно чистење на двете вилици кај матичен стоматолог е 800 денари, значи 200 денари од квадрант ќе му дојде.
    Приватно е поскапо.

9. Ta-mara

Ta-mara Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2019
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    453
    Да, приватно е 2000 ама саглам ги чистат забите, со фонд ич не сум задоволна пола недочистени ми биле, налет парите.

10. Lima24

Lima24 Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2014
    Пораки:
    1.282
    Допаѓања:
    3.088
    Здраво, имам циркониум на сите заби, чувствувам болка кај задните 1-2 заби на џвакање и притискање или со јазикот кога ги буткам, викенд е докториве не работат па сакав да ве прашам да не имал некој од вас слично искуство?

11. ^mila^.m

^mila^.m Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2022
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    23
    Здраво имам правено апикптомија на предните 2 заби уште 2 дена треба да ги носам конците
    Осекам повремено болка доле кај раната не е толку интензивна за апче ама се појавува
    Дали е нормално тоа

12. Buci_Maci

Buci_Maci Активен член

Се зачлени на:
    21 септември 2022
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    2
    Имам мака кој и доктор што бил нај познат се откажува да помогне ..минатата година во Април месец ставив навлаки циркони но при тоа ми се појави оток но си реков ајде отокот е од анестезија и реков ќе издржам .Во Ноември ми се јави простор помеѓу единиците тој сега се зголемува а на левата страна елуксираат забите и докторката што ми ги местеше ми рече дека е парадентоза некако виновна ми изгледа за некои постапки ,долната вилица забите се мои и не елуксираат ..а кај докторот на 2ро мислење што бев ми кажа да одам на клиника на специјалист да ме види ..ох ве молам помош..

13. Anonimnna5

Anonimnna5 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2019
    Пораки:
    239
    Допаѓања:
    362
    Закажи бесплатен преглед кај др Андреј ординација Каракамчев, јас сум многу задоволна

На gogimica и Buci_Maci им се допаѓа ова.
  14. GIRLtheSOLDIER

GIRLtheSOLDIER Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2021
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    14
    Здраво дечки би сакала да ве прашам имам проблем со мојот стоматолог. Цело семејство сме кај неа ама очигледно само јас го имам тој проблем. Одам на редовни прегледи чистење камен меѓутоа имам збиени заби веројатно поради 8миците. Видно имам мали дупчиња на некои заби и не ми ги поправа. Чувствувам болка при јадење благо, одам на контрола таа ми вика дека се е во ред. Исто така требаше да одам во странство да работам отидов да се проверам пред да заминам секако ми поправи само еден заб а друг со мало дупче ми го остави така. Истиот тој заб ми се искрши во странство и бев приморана да го лекувам и да го изгубам односно да трпам преголеми болки да одам 3 пати на лечење иако бев на остров да одам специјално со брод на забар… Дали имате некоја идеа која е поентата ? Знам дека навлегов во детали ама навистина сум изреволтирана…

15. Anonimnna5

Anonimnna5 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2019
    Пораки:
    239
    Допаѓања:
    362
    Не сум стоматолог ама штом те боли кога јадеш благо имаш кариес и ништо не треба да се чека, мењај забар и јас така изгубив заби..

16. orxideya

orxideya Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2021
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    50
    Ми се лупат непцата од Oral-B Pro Health пастата за заби. Некој со исто искуство? Не е до натриум лаурет сулфат, бидејќи имам само користено пасти со натриум лаурет сулфат без несакани ефекти.

17. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.723
    Допаѓања:
    8.927
    Здраво.
    Дали има некој било какво искуство со оваа ординација ?
    Screenshot_20250412_210227_Facebook.jpg

18. mekotel92

mekotel92 Активен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2023
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    7
    Kolku se naplaka plomba,anestezija ,poliranje ,cistenje na zaben kamen kaj maticen stomatolog dali enkoja ima cenovnik ...fala

19. resenska

resenska Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    1.712
    Допаѓања:
    14.932
    Plomba 600 den.,poliranje zaben 800 den.

На mekotel92 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. mekotel92

mekotel92 Активен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2023
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    7
    anestezija dali znaete kolku kosta ?I PODLOGA NEKOJA STAVALE PRI PLOMBIRANJE ?