Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. resenska

resenska Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    1.712
    Допаѓања:
    14.931
    Toa e se so plomba zaedno 600 den. pozz

На mekotel92 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. mekotel92

mekotel92 Активен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2023
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    7
    FALA

На resenska му/ѝ се допаѓа ова.
  3. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.106
    Допаѓања:
    2.729
    Јас плаќам од 1500 до 2 000 ден пломба, чистење забен каменец исто 2 000 ден, анестезија мислам 200, кај ординација Каракамчев ниту еден денар не зажалив, врвни доктори :inlove:
    Од тие што раб со фонд само ми ги зезнаа забите од 1 не сум задоволна

На gogimica му/ѝ се допаѓа ова.
  4. mekotel92

mekotel92 Активен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2023
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    7
    Na privatno taka ,za pod fond stomatolozi mi bese zbor kolku zemaat cenovnik ...sepak fala

5. gogimica

gogimica Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    148
    Znaci stavav implanti...ok pominav se. Mn.ubavo gi podnrsov 2 gore levo, 2 dole desno. No sega protetikata gore so 5 zaba metal keramika, odnodno vrz 2 implanti i eden kraen zab ims 5 zaba mn.mi smeta. No mn.cudno go custvuvam mostot. Istiot mn.brzo go iscementira nekako bez da mi dade probnon1 do 2 dena da vidam dali ke mi bide ok...i sega cementiran e za implantite cvrsto no na delot kade nemam zabi ima pusteno clenovi i kako da mi se pravi vakum i kako praznina custvuvam pod nego...neznam kako da opisam, kako vozduh da mi vlaga. 2 pati i rekov na dr. Rece ke se naviknes kako tboi ke bidat. Sakam da pradam dali e mozno istiot da se otcementira Ili e rizik zaradi implantite. Ludilo me faka

6. Jova201

Jova201 Активен член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    10
    Zdravo deckii.Jas imam eden problem.Mnogu cesto mi se rasipvaat zabite,skoro site zabi mi se praeni a imam 17godini, neznam oti tolku mi se rasipvaat gi mijam cesto 2 pati na den.Ako mozi sovet nekojjj ili nesto da koristam za oralna higiena neznam stvarno

7. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.106
    Допаѓања:
    2.729
    Исти случај бев и јас, електрична четка, редовно чистење забен камен и најважното water pik од aliexpress или кај сакаш, џабе е четка и конец нормално, ама како што water pik вади храна помеѓу забите ако ти се поспоени мене ништо друго не ми помогна, пу пу да не се подречам оттогаш не ми се појавил кариес како што знаеше

На Jova201 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.666
    Допаѓања:
    3.967
    @Spidy @Annath имам едно прашање до вас. Имам навлака на горна 5ка едно 5 години сигурно, до сега никаков проблем, се супер. Веќе неколку дена гледам малку над неа жлебината како отечена како мало топче црвено не е бело да има гној ама не ме боли ниту забот ниту местото, кога го фаќам само осеќам притисок инаку ништо. Што може да е?

9. Anonimnna5

Anonimnna5 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2019
    Пораки:
    239
    Допаѓања:
    362
    Исто имам и јас, ако е метал мене забарот ми рече нормална појава дека е од металот тоа го иритира непцето, ама па од друга страна ми рече не мора сега за сега да ги менувам пошто имам навлака на 5 и 6, околу 6 год.

На Kallias2 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.666
    Допаѓања:
    3.967
    Ама мене прв пат ми се појавува сега после 5 години како ја имам навлаката, а немам појма дали е метална одвнатре, надвор е бела :D
    Ти го имаш тоа секогаш или се појавува одвреме навреме?

На Anonimnna5 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.783
    Допаѓања:
    202.702
    Контрола на стоматолог мора @Kallias2. Може само непцето е воспалено, ама ќе имаше болка и во тој случај. Може и забот да е проблематичен иако не боли сега, може понатаму да се појави болка. Стоматологот ќе процени што треба да се направи. Пожелно е навлаките да се менуваат после 5 години носење, иако повеќето ги носат и подолго.

На Kallias2 и Anonimnna5 им се допаѓа ова.
  12. Anonimnna5

Anonimnna5 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2019
    Пораки:
    239
    Допаѓања:
    362
    Па да, сите се бели од надвор внатре е металот не се гледа ама мене забарот ми рече ништо страшно, иначе како што спомна Annath за проблематичен заб може да се работи јас имав циста на тој заб, ама фала богу освен тоа што ми е така друг проблем немам, иначе после 4тата година ми се појави тоа и така си терам 2 год, може ако ја сменев навлака немаше да го имам ама не знам нема гаранција

13. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.666
    Допаѓања:
    3.967
    Значи како топче е жлебината кај мене, со јазикот нон стоп кога одам натака го осеќам, не ме боли инаку, само ако го притиснам силно осеќам притисок. Ај сликни ми ако сакаш како е кај тебе, ако сакаш и во ЛП ми пушти слика, можам и јас да пуштам

14. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.666
    Допаѓања:
    3.967
    А може ли да се изваде навлаката, да се отвори забот, инаку тој заб ми беше скршен и умртвен и имам многу мало делче од забот, како колче е, да се исчисти ако е воспалението од таму и пак да се стави истата навлака, мислам дека 3-4 години ја имам, не е повеќе сигурно, знам. А не сум знаела дека на 5 години се менуваат, а ја платив 150 евра, мислев барем 10 издржуваат :worried:

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.783
    Допаѓања:
    202.702
    Како би се извадила без да се исече? А кога ќе се исече, нема ништо да остане од коронката.
    Гаранцијата дека ќе издржи навлаката е максимум пет години, не на изработката на навлаката и материјалот, туку на забите. Ти можеш да дадеш гаранција за твоите заби? Не, така ни докторот не може гаранција да ти даде за забот носач. 10 години е предолг период за да не се смени навлака, макар што сите што генерално немаат проблеми, ги носат и по 15-20 години, ама после тоа голема е веројатноста дека и забите носачи ќе попуштат.

На Kallias2 му/ѝ се допаѓа ова.