Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.121
    Допаѓања:
    2.745
    Ординација Каракамчев 90евра метал, 200е без метални, јас сум задоволна

2. annikas_.

annikas_. Активен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2024
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    4
    Haj, jas imav underbite i sega zagrizot se resi so proteza ama mene mi preci nadvoresniot izgled na vilicata, dali ima nekoj slicno iskustvo da spodeli za takva operacija?

3. orxideya

orxideya Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2021
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    59
    Предложете паста за заби што не ја иритира усната слузокожа, Curaprox и Sensodyne ми се скапи за долготрајна употреба.

4. resenska

resenska Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    1.720
    Допаѓања:
    15.692
    Lacalut aktiv, lacalut caries protekt

На Sabaabaas и orxideya им се допаѓа ова.
  5. orxideya

orxideya Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2021
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    59
    Некои стоматолози прават и заби што не треба да се прават само да ти земат пари. Мене ми се има случено такво нешто. Верувам дека тоа се случува насекаде во светот не само во Македонија.

Според мене најдобра стратегија за превенција на кариес и останатите орални проблеми изгледа вака:

1. Утринска рутина

Пред јадење едноставно се мијат забите со мека четка и зрнце флуор паста и се плакни устата.

2. Вечерна рутина

Првин, не се јаде и пие (исклучок е вода) ништо 30 минути за да се стабилизира Ph вредноста во устата, се чистат забите со конец или чепкалки што го држат забниот конец (waterpik не е толку ефикасен во отстранување на плакта ама подобро waterpik отколку никакво чистење на меѓу забниот простор) после се мијат забите со мека четка и зрнце флуор паста, се четка јазикот и лека ноќ.

Навечер, може да се обидеш после четкањето на заби само да ја исплукаш пастата без да ги плакниш устата со вода. Знам малку одвратно е ама флуорот е така поефикасен во спречување кариес. Јас ова не го практикувам поради тоа што скоро секоја паста за заби ми ја иритира усната слузница.

Најдобра паста за заби е онаа што содржи натриум флуорид или натриум монофлуорофосфат. Такви пасти кај нас се Colgate Cavity Protection или Aim Fresh & Minty. Не препорачувам whitening, professional, charcoal и такви други многу абразивни пасти што можат да ја оштетат забната глеѓ. Ако имаш осетливост на заби ќе бараш и паста за заби која во себе го вклучува и калиум нитрат (покрај флуорид) како активна состојка.

Ако несакаш паста за заби, во ред е и суво четкање на заби и миење на устата со раствор базиран на флуор како што се Lacalut Activ, Dental Dream Enamel Repair, а има и други во Зегин.

Последна измена: 8 мај 2025
    На annikas_. му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Ailurophile

Ailurophile Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2020
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    7
    Fala. Pretpostavuvam sekade se vaka cenite, mozebi 10-20e pomalku/povekje

На franca му/ѝ се допаѓа ова.
  7. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.121
    Допаѓања:
    2.745
    Да, скапо е, ама па траат неколку години, сепак треба да се цени трудот на забарите.

На Ailurophile му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ♡☆♡

♡☆♡ Активен член

Се зачлени на:
    18 август 2024
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    50
    Предлог за гел ли спреј за ранички од протеза ? освен генгигел скапи ми се.

9. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.832
    Допаѓања:
    14.426
    Не верувам дека ќе најдеш во аптека, ама прашај за солкосерил. Ако нема, тогаш НБФ гел. Скапи се, ама многу ефикасни. Реално еднократен трошок е тоа, со 2 мачкања проаѓа раната, ќе имаш сигурно за долго време.
    И од лично искуство и од професионално ти кажувам дека баш за рана во устата нема подобро од овие две.

На ♡☆♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ♡☆♡

♡☆♡ Активен член

Се зачлени на:
    18 август 2024
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    50
    Фала многу.

11. idktbh

idktbh Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    470
    Dali nekoj ima problem so nepravilen griz pri jadenje dzvakanje itn? Imam cuvstvo kako da “preskoknuva” i toa onaka dosta go osskjam, ne znam dali e do diskot ili konkretno nesto drugo, bolki nemam, nitu shkripenje navecer.
    Inaku oddamna mi e vaka, ima skoro 6-7 godini ako ne i od porano samo ne sum imala problem so bolki i sum vnimavala da ne dzvakam mastiki cesto, da zemam pomali zalaci itn.
    Sto bi mi dale ako otidam na maksilofacijalna i dali treba da se tretira ili sepak ne?

12. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.037
    Допаѓања:
    3.308
    Здраво девојки.

Имам криви заби, сакам да си ставам протези, е сега се јавив во неколку ординации, и ми предложија алајнери...

Дали некоја имала искуство? И дколку има, какво им е? Ми кажаа дека има мн побрз ефект од фиксни протези.

Ви благодарам