Проблеми со устата и забите

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by kristii, Apr 22, 2010.

1. Ailurophile

Ailurophile Истакнат член

Kade moze da se napravi CBCT snimka i dali mora da imas upat od maticiniot stomatolog?

2. anggell

anggell Форумски идол

Што може да мачкам за болно и отечено непце?

3. macka91

macka91 Форумски идол

Gingival

anggell likes this.
  4. Zver vo Shuma

Zver vo Shuma Нов член

Здраво на сите , многу сум под стрес , ќе треба да правам операција на умници на долна вилица, арно ама се легнати и не никнуваат ке треба оперативен зафат, ми реко дека имало нерви блиски забот и е комплицирано, да напоменам ме болеа и двата но со Вибрамицин ми се смируваат . Некој искуство со вакви умници да се оперирал ? И предлог за добар доктор на Максилофацијална хирургија ме праќаат...

Attached Files:

5. anggell

anggell Форумски идол

Нормално ли е од ова да ми се појачува болката? Имам оток и минимално болка, чат пат ми се јавува на непцата чувствителни непца имам. Од сабајле после мачкање од ова на два пати што ставив ми се јавува голема болка што никогаш ја немав досега.Морав налгезин да пијам. Нормално е, или не ми одговара?

6. BubamaraM

BubamaraM Активен член

Здраво

Периодов се соочувам со внатрешен конфликт, истовремено сакам да ставам циркониум коронки и се плашам да не згрешам.

Имено, имам здрави и сочувани, но неколку криви заби. Иако не се страшни, толку многу ми сметаат и ми се комплекс што веќе ми се неподносливи.

Секое одење на стоматолог ми било проследено со срам од реакциите зошто не си ставила протези, хиракс итн. Долго време неможев финансиски да си дозволам, а сега ми се чини дека не сум спремна најмалку 2-3 години да носам фиксни.

Прашањето ми е дали некој успешно решил криви заби и обратен загриз со циркониум?

7. anggell

anggell Форумски идол

@Annath Мм не разбрал убаво за Вибрамицинот, на 12 часа ако нема голем оток и болки ако не на 6 часа или на 8 часа ако се големи болки.
    Како е правилно?

8. Annath

Annath Форумски идол

На 24 часа се пие, по едно, и не на гладно.

anggell likes this.
  9. Kallias2

Kallias2 Популарен член

И кај мене скроз истото со умниците, долните беа легнати, а горните криво растеа и ги извадив сите, еден по еден, нормално. Пред многу години тоа, кај орален хирург долните ги вадев, конкретно во Виница кај еден доктор ама не се сеќавам на името , пред околу 20 години беше :wasntme:
    Другите горните обичен стоматолог ми ги вадеше, немав никаков проблем со ни еден умник после тоа. Не се плаши, најди добар хирург и ќе се среди. Немаш потреба од нив кога веќе така растат, вади ги и ич не му ја мисли. Се ќе биде во ред.

10. BubamaraM

BubamaraM Активен член

Дали знаете отприлика колку чинат фиксни протези за двете вилици?