Здраво на сите , многу сум под стрес , ќе треба да правам операција на умници на долна вилица, арно ама се легнати и не никнуваат ке треба оперативен зафат, ми реко дека имало нерви блиски забот и е комплицирано, да напоменам ме болеа и двата но со Вибрамицин ми се смируваат . Некој искуство со вакви умници да се оперирал ? И предлог за добар доктор на Максилофацијална хирургија ме праќаат...
Нормално ли е од ова да ми се појачува болката? Имам оток и минимално болка, чат пат ми се јавува на непцата чувствителни непца имам. Од сабајле после мачкање од ова на два пати што ставив ми се јавува голема болка што никогаш ја немав досега.Морав налгезин да пијам. Нормално е, или не ми одговара?
Здраво Периодов се соочувам со внатрешен конфликт, истовремено сакам да ставам циркониум коронки и се плашам да не згрешам. Имено, имам здрави и сочувани, но неколку криви заби. Иако не се страшни, толку многу ми сметаат и ми се комплекс што веќе ми се неподносливи. Секое одење на стоматолог ми било проследено со срам од реакциите зошто не си ставила протези, хиракс итн. Долго време неможев финансиски да си дозволам, а сега ми се чини дека не сум спремна најмалку 2-3 години да носам фиксни. Прашањето ми е дали некој успешно решил криви заби и обратен загриз со циркониум?
@Annath Мм не разбрал убаво за Вибрамицинот, на 12 часа ако нема голем оток и болки ако не на 6 часа или на 8 часа ако се големи болки. Како е правилно?
И кај мене скроз истото со умниците, долните беа легнати, а горните криво растеа и ги извадив сите, еден по еден, нормално. Пред многу години тоа, кај орален хирург долните ги вадев, конкретно во Виница кај еден доктор ама не се сеќавам на името , пред околу 20 години беше Другите горните обичен стоматолог ми ги вадеше, немав никаков проблем со ни еден умник после тоа. Не се плаши, најди добар хирург и ќе се среди. Немаш потреба од нив кога веќе така растат, вади ги и ич не му ја мисли. Се ќе биде во ред.