Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.421
    Допаѓања:
    78.127
    Gingival

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Zver vo Shuma

Zver vo Shuma Нов член

Се зачлени на:
    8 јули 2025
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    Здраво на сите , многу сум под стрес , ќе треба да правам операција на умници на долна вилица, арно ама се легнати и не никнуваат ке треба оперативен зафат, ми реко дека имало нерви блиски забот и е комплицирано, да напоменам ме болеа и двата но со Вибрамицин ми се смируваат . Некој искуство со вакви умници да се оперирал ? И предлог за добар доктор на Максилофацијална хирургија ме праќаат...

Прикачени фајлови:

3. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.550
    Допаѓања:
    12.874
    Нормално ли е од ова да ми се појачува болката? Имам оток и минимално болка, чат пат ми се јавува на непцата чувствителни непца имам. Од сабајле после мачкање од ова на два пати што ставив ми се јавува голема болка што никогаш ја немав досега.Морав налгезин да пијам. Нормално е, или не ми одговара?

4. BubamaraM

BubamaraM Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2025
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    575
    Здраво

Периодов се соочувам со внатрешен конфликт, истовремено сакам да ставам циркониум коронки и се плашам да не згрешам.

Имено, имам здрави и сочувани, но неколку криви заби. Иако не се страшни, толку многу ми сметаат и ми се комплекс што веќе ми се неподносливи.

Секое одење на стоматолог ми било проследено со срам од реакциите зошто не си ставила протези, хиракс итн. Долго време неможев финансиски да си дозволам, а сега ми се чини дека не сум спремна најмалку 2-3 години да носам фиксни.

Прашањето ми е дали некој успешно решил криви заби и обратен загриз со циркониум?

5. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.550
    Допаѓања:
    12.874
    @Annath Мм не разбрал убаво за Вибрамицинот, на 12 часа ако нема голем оток и болки ако не на 6 часа или на 8 часа ако се големи болки.
    Како е правилно?

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.955
    Допаѓања:
    203.281
    На 24 часа се пие, по едно, и не на гладно.

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.690
    Допаѓања:
    4.002
    И кај мене скроз истото со умниците, долните беа легнати, а горните криво растеа и ги извадив сите, еден по еден, нормално. Пред многу години тоа, кај орален хирург долните ги вадев, конкретно во Виница кај еден доктор ама не се сеќавам на името , пред околу 20 години беше :wasntme:
    Другите горните обичен стоматолог ми ги вадеше, немав никаков проблем со ни еден умник после тоа. Не се плаши, најди добар хирург и ќе се среди. Немаш потреба од нив кога веќе така растат, вади ги и ич не му ја мисли. Се ќе биде во ред.

8. BubamaraM

BubamaraM Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2025
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    575
    Дали знаете отприлика колку чинат фиксни протези за двете вилици?

9. Ta-mara

Ta-mara Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2019
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    653
    Здраво
    Сега додека ги миев забите , забележав кај заб кој има навлака ,дека непцето е малце како виолетова боја , од симптоми немам апсолутно ништо ,дури и на допир не боли непцето , забите ми се чистени пред 2недели на забар ,хигиена одржувам колку што можам повеќе , се мислам да не ми е така од ватерпик непцето ?ама баш избегнував кај навлаките (бидејќи таму ги имам две ,да шприцам) од што ми стана вакво непцето ?дали е сериозно нешто ?

10. Cucueta

Cucueta Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2017
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    80
    Здраво, девојки, ве молам за мислење, многу ќе ми значи.
    Сакав да наместам мост ама ми се јавија многу компликации. Првин едниот заб јави бурна реакција и мораше да се умртви, иако претходно беше здрав. Трипати одев за да ми го умртвиваат, уште првиот пат ми кажаа дека било готво, ама испадна дека не било, уште сум имала нерв. И еве сега пак ме боли многу, не знам веќе што да правам.
    Другиот заб ми јави страшно воспаление на непцето, премногу ме боли и на допир и општо. Болката ми се шири точно до под окото. Стоматологот не ми даде ништо само ми рече да плакнам со чај од жалфија. Јас почнав на своја рака даси земам Амоксиклав ама ни тој не ми помага.

11. Isid1991

Isid1991 Нов член

Се зачлени на:
    3 август 2025
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво.

Пред некој ден чистев забен камен се пројде како што треба. Се е во ред освен кариес на осмица (умник). Малце е расипан најверојатно треба да се стружи и целосно да се пломбира.

Дали некој има искуство со ваков случај?

Заборавив да напоменам немам болка при допир, реакција од ладно и слично.

12. Ta-mara

Ta-mara Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2019
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    653
    Сигурна ли си дека е кариес ?може е пигментација

13. Isid1991

Isid1991 Нов член

Се зачлени на:
    3 август 2025
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Докторката кажа е кариес.

Исто забот е веќе еднаш пломбиран пред 3 години, претпоставувам е кариес под пломба. На работ од едната страна има мала пукнатина.

14. BubamaraM

BubamaraM Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2025
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    575
    Луѓе дали привремена пломба може да се "измести"?
    Пред три дена ми ставија, денес дури почнува да ми смета како да имам нешто, кога затварам уста ми удира. А немам остатоци од храна сто пати измив заби, очистив со конец, интердентална четка.
    Нервозно ми е ептен.

15. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.002
    Допаѓања:
    14.809
    Зависи од што материјал е. Ако е мекото гипсче, тоа само може да се набие, да пропадне, или скроз да испадне, не може да се измести па да го осеќаш повисоко.
    И на привремена и на трајна пломба не е добро да ти е високо. Оди да го стругнат, 5 секунди работа е.

16. BubamaraM

BubamaraM Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2025
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    575
    Во план бев да одам денес, ама синоќа лапнав мастика и поџвакав на таа страна некоја минута, буквално го осетив кај што крцна делчето што ми сметаше и залепи во мастиката.
    Што се случи и како не осеќав ништо 3 дена а вчера почна да смета, стварно не знам.

17. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.472
    Допаѓања:
    25.242
    Прашање до стоматолозите, моментално забарот ми е на одмор, а од вчера почнав болки да имам.
    По втор пат ми става такво за умртвување на нервот, на горната 2ка под мост. Првиот пат ми стави на 8ми јули, после 2 недели не беше умртвен. Па пак на 22 јули ми стави и следно ми е закажано тек на 21 август, зошто е на одмор. Сè беше топ во меѓувреме, а вчера почна да ме боли по малку. Во текот на вечерва ужасно ме болеше, а веќе не можам ни да го пипнам забот/мост, ултра чуствителен е и ме боли.
    Што предлагате да правам?
    Да пијам апчиња за болка и да чекам 21ви?
    Да побарам антибиотик од матичен, ако е можно да е инфицирано?
    Да одам на друг стоматолог, да објаснувам, да почнувам кај него?

18. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.002
    Допаѓања:
    14.809
    Да одиш на стоматолог да го отворат забот, може да стои отворен додека се врати твојот доктор. Ама не чекај, зошто нема да прекине да боли во ситуацијава.

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  19. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.472
    Допаѓања:
    25.242
    А нормално е што толку време не умртвува нервот?
    Ме фаќа паника дека на неумртвено ќе мора да го вади.

20. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.002
    Допаѓања:
    14.809
    Се случува. Може да го извадат со анестезија. Не е ништо страшно да се вади и да не е доумртвен до крај, само најверојатно ќе треба да носиш друго лекче некое време пред трајно да се наполни. Кога нервот е жив, крвари и заради тоа крварење не може да се стави трајно полнење одма.

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.