Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Ta-mara

Ta-mara Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2019
    Пораки:
    447
    Допаѓања:
    827
    Ми вадеа 7мица, сега гледам имам друг заб на тоа место , претпоставувам дека е забот кој расте покасно како ги викаат не знам , ќе ми трае овој заб кој ми дојде на местото на 7 малце ми е чудно на изваден заб ми никна нов хаха

2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.118
    Допаѓања:
    15.088
    Ќе никне осмицата и најверојатно ќе дојде точно на место на извадениот заб. Се случува ако во прав момент се извади 7ца, јас лично истото го имам.

На Ta-mara му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.732
    Допаѓања:
    9.009
    Каква електрична четка?

На franca му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Cutiepie123

Cutiepie123 Активен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2025
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    65
    Која цена се движат сега порцеланските заби, за цела горна вилица, и дали мора да се чека недела дена додека ти ја направат?

5. pance24

pance24 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2024
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    149
    100e od zab sose zamenski koisto se privremena alternativa.
    Bez zamenski 80e. Na povekjeto mesta e taa cena.
    3D snimkata se naplakja posebno. Vadenje koreni se naplakja posebno.
    Se ceka 7-10 dena dodeka se izrabotat trajnite.
    Dokolku ne sakas da bides bez zabi za toa vreme ke si baras i zamenski. So niv pomalce bolno e otkolku da setas naokolu so istrugani zabi i jadenje da ti e bolno.

На Cutiepie123 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. jagotka123

jagotka123 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2012
    Пораки:
    1.814
    Допаѓања:
    345
    Dali e normalno lekuvan zab so lek za zatvoranje na kanali, ne e izvaden nerv da boli na toplo?

7. Anonimnna5

Anonimnna5 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2019
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    392
    Имам вадено заб (доле десно 6ка) пред 12години ако не и повеќе ...забот до него 5ка му се гледа коренот малце , го прашав забарот дека ми е повлечено непцето ми рече, не е повлечено туку отечено , ги чистев забите ок ми се сега ама , ми е страв вака што ми е забот , може ли да ми падне ? Забарот ми вика не, нема инфекција, кариес и не е воспален забот на снимка виде ок рече дека е, знам дека треба да ставам имплант или мост , ама вака ме интересира, дали може да ми падне забот дека се гледа малце коренот ,не знам што да правам ми е страв

8. JovanaDime

JovanaDime Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2018
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    2
    ZDravo,sakam da gi sredam zabive konecno sobrav hrabrost,e sega sakam da odam na klinika bidejki finansiski ne sum mn spremna za da platam 50 evra za edna plomba a moze ke trebaat poveke i plus eden zab mi padna pa i za toa garant implant,dali moze da gi sredam na klinika?Iskustvo?kolku bi mi naplatile i za implant i za plomba?I preporaka za nekoj dobar i nezen doktor tamu,blagodaram

9. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.118
    Допаѓања:
    15.088
    На клиника или кај било кој матичен стоматолог исто ќе те чини зошто за пациенти кои имаат осигурување исти се цените секаде, ако не се лажам сеуште се до 600 ден за пломба. Ако немаш осигурување или ако одиш во ординација која нема договор со фонд, тогаш би платил високи суми. И искрено би ти препорачала да си најдеш матичен стоматолог во мала ординација отколку на клиника да одиш.
    А имплантите се скапи секаде и не се покриени со фонд. Разликата во цена е од која марка имплант ќе се става. Пример бразилски имплант е скоро упола цена од германски.

10. JovanaDime

JovanaDime Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2018
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    2
    Nezz dali ima ordinacii privatni shto se povrzani so fondot,ako na klinika e 600 den plomba privatno e od 1500-2000 den

11. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.118
    Допаѓања:
    15.088
    Секако дека има, сите ординации се ПЗУ - приватна здравствена установа. Ако имаат договор со фондот тогаш истиот ценовник ќе го имаат како на клиника за матичните пациенти. Ако немаат договор со фонд, или не си им матичен пациент, или немаш осигурување, тогаш можат да наплаќаат колку сакаат. Истото е и на клиника, ако не си матичен таму ќе платиш приватно.

12. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.730
    Допаѓања:
    13.622
    Исто доагам за ова да прашам.
    @Spidy @Annath
    Лекуван заб, пред полнење канали се виде некој започнат процес на снимка. Дали може да се зачува забот или мора вадење? Може ли и ваше мислење да знам што ме чека. Инаку немам болка никаква, имав пред лекување.

13. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.118
    Допаѓања:
    15.088
    Прво колкав бил процесот пред да се лекува забот? Дали е намален/зголемен сега, и колку време е поминато? Дали забот правилно е исчистен и наполнет? Многу фактори се во прашање, не може тоа на форум да се каже дали може да се поправа. Ако си на мисла, побарај и второ мислење од друг стоматолог, ама мора да одиш во ординација за преглед и со нова снимка од моменталната состојба

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Anonimnna5

Anonimnna5 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2019
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    392
    Многу е лошо што постојат забари кои не го полнат коренот до крај , три заба ми се до пола наполнети , затоа сега не идам кај забар испод 2.000ден , тие од 600ден ми ги заебаа забите !!!!! Ако забот ти е до пола наполнет, многу се поголеми шансите за инфекција може скоро може никогаш ама мн големи шанси има да се расипе таков заб одколку наполнет до крај ,затоа за заби не се штеди и се иде кај саглам опремени ординации, кои се секако поскапи а не скапо им било 2.000 за поправка :D

15. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.730
    Допаѓања:
    13.622
    Мојот сеуште не е почнат да се полни, треба допрва..
    Јас за работа сум задоволна од мојата докторка засега, малку е строга, нема цили мили, нема анестезии без потреба :D Единствено тоа не ми се допага ама веќе отрпнав :worried:
    Мојот заб сеуште ќе се лечи па ќе видиме на крај како ќе биде.
    И јас не плаќам 600 ден за пломба ама ни 2000 не. Од мал град сум, како што вели мојата забарка наплаќа 1500 за пломба луѓето се бунат и за овие цени. Искрено мене ми е ок и 1500 и 2000 да платам за здравје. За нокти толку не давам и за шишање :) па крај света нека е, лична убавина и хигиена можам и сама :D а за здравје гледам да не штедам ич.

На Anonimnna5 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Anonimnna5

Anonimnna5 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2019
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    392
    Мене од како ми ги заебаа забите , сега кога бев кај овие да ми прават ,направив панорамска снимка кај други и гледам 3 заба кај што плаќав пломба од 300 до 600ден корените до пола наполнети а овде кај што плаќав кај ординација каракамчев позади соборна во Скопје, забот полнет до крај и викам на таа зашто овој до крај има бело другите до пола , ми вика не ти ги полнеле до крај и се ми беше јасно , веќе не верувам на забари ако не проверам дека саглам прават преку снимка , со лесно.

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.