Форумџика на годината

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Roxy1991

Roxy1991 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2019
    Пораки:
    190
    Допаѓања:
    158
    Si imala preubavi zabi pred tretmanot so ti trebala proteza jas nz. Nekogas sami si pravime sami na sebe loso, i jas iam losi zabi na dolnata vilica nosev proteza edna godina i ja izvadiv podobruvanje minimalno koa otidov na vtoro mislenje kaj stomatolog. Mi rece super si ne ti se krivi zabite tolku mozes i bez proteza.

На anggell, Mumoftwo30 и Silent Observer им се допаѓа ова.
  2. Silent Observer

Silent Observer Активен член

Се зачлени на:
    18 август 2025
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    36
    Апсолутно,од ништо си направив голем проблем.Но не е проблемот до протезата туку до изборот на клиника.Мислејќи дека одам на право место излезе дека сум во најлошата можна клиника во државата.Подобар третман ќе добиев у Индиа него овде.Платив скапо и очекував професионалност,а добив аматер кој БУКВАЛНО СЕ ПРАКСАШЕ НА МЕНЕ!
    Нула професионалност,етичност и морал во однос на професијата.Дно од клиника во секој поглед!
    Го споделив моето искуство со цел да поттикнам внимателност кај останатите и да не паѓаат на маркетинг трикови.

На Morena 20, Mari7 и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  3. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    4.891
    Допаѓања:
    15.817
    Дали болка во една точка позади увото, и кога правам појаки загризи болка од двете страни во вилицата скроз доле на крај, имаат некаква врска со искривена вилица или нешто со уста и заби поврзано? Да знам на кој доктор да се упатам, преку глава ми е од болкава и ме иритира веќе.

4. Youknow

Youknow Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    2.335
    Допаѓања:
    4.602
    Која цена е вадење заб кај матичен стоматолог? Одприлика

5. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.815
    Допаѓања:
    13.914
    Нели е премногу зрачење ренген и 3Д снимка во месец дена?

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.208
    Допаѓања:
    15.292
    Обичен дигитален ренген на заби е толку минимално зрачење, занемарливо е. 3д снимка е друго, нормално многу повеќе зрачење, ама освен ако плус не правиш или си правела скоро некое снимање на глава, не е проблем.

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  7. SeñorPink

SeñorPink Истакнат член

Се зачлени на:
    9 ноември 2024
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    342
    @Spidy
    Па и останатите.
    Сите се плашат од машинките и од болење, јас се плашам од машинките...Имав еден налудничав лик за заболекар, добро работеше ама хигиената...ко сендвичара у комбе. Нит ракавици, нит бутур, коленцата само ги пребришуваше...моите дома ко дете ме носеа и решив да менувам ко возрасен.
    Е каде е фрката сега, мојот заболекарка се префрли, смени ординација...и новава ординација ајде океј, ама бев минатиот пат и не заприметив дека од стерилизатор има коленца (оние приклучните мислам коленца ги викате) туку само си беа поставени на работната табла.

Спрема лошово искуство, не знам дали да прашам или пак да се шалтам у нова ординација, оти од една страна многу сакам да прашам оти ме јаде страв, а од друга па да не ми се налути докторката оти фамилијарна пријателка.

8. Ta-mara

Ta-mara Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2019
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    948
    Јадев нешто и повратив изгледа беше расипано , пошто навечер мијам заби , имам слушнато дека одма не чини да се мијат заби ? После колку време може да ги измијам ? Или нема врска

9. mom to be

mom to be Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2023
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    1.708
    После половина час барем така се препорачува

На Mari7 и Ta-mara им се допаѓа ова.
  10. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.208
    Допаѓања:
    15.292
    Не сфатив, имаш страв од машинката или општо за нехигиена се грижиш?
    Во Македонија не знам дали има ординација што стерилизира насадни инструменти (колењак и турбина се викаат) по секој пациент, едноставно прескапи се за да имаш 8-10 на ден да ги менуваш на секој пациент. Се пребришуваат со соодветно средство после секој пациент, а се стерилизираат на крај на денот, затоа логично си стојат на работната маса приклучени постојано. Ако ти е битно, побарај да ги пребришат пак пред тебе, ама тоа е стандардот, освен ако си имунокомпромитирана нема логика да ги стерилизираат само за тебе.

Пола саат. Исто и после јадење одма најдобро да не се четкаат. После повраќање само плакнење со вода одма, да се неутрализира киселината, па по 30мин може да се четка.

На Ta-mara му/ѝ се допаѓа ова.
  11. SeñorPink

SeñorPink Истакнат член

Се зачлени на:
    9 ноември 2024
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    342
    Имам страв од нечиста машинка и еве насадниве инструменти, оти кај мене во ординација ги бришат со 70% алкохол, а тоа не е ни па да речеме екосал па да сум еве помирен, затоа што не е вирусоцид (имам прелоша еметофобија и ослабен имун систем).
    Тој ден знам дека ќе бидам најверојатно прв, ама евентуално да сум втор, не ми е проблем да си платам екстра за да си добијам fresh инструменти, само незгодно ми е да си побарам.
    Глупаво ќе биде да најавам 2-3 дена претходно ако може да добијам сет стерилизиран за мене? Затоа што нема да имам само 2 кариеса, туку треба да ми стружат лепак од протези и бајт-блокери

12. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.208
    Допаѓања:
    15.292
    Да бидеш прв сабајле и се што ќе користат да биде стерилизирано и спакувано. Тоа е реално барање и не би требало да носи дополнителен трошок. Пребришувањето дефинитивно треба да биде со нешто повеќе од алкохол, си има посебни средства за пребришување на работни површини и насадни инструменти после секој пациент.
    Посебен сет за тебе не може да има во ниеден случај, особено ако се работи за ординација со 1 стол. Јас работев во клиника со 5 стола па само 1 резервен сет има за редовна употреба, во случај нешто да се расипе. Посебни инструменти може да има за протетика или хирургија, ама не би ги користеле за поправање заби. Рачните инструменти (огледало, сонда, пинцета) се стерилизираат по секој пациент зошто треба да има многу во ординацијата, ама повеќето работи или се дезинфицираат само или се стерилизираат на крајот на денот.

13. Morena 20

Morena 20 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2015
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    19

ДентаЕС се катастрофа!! Има еден куп лоши искуства со таа клиника.Доволно е Google reviews да видиш за да сфатиш каков оддел за ортодонција имаат.Елена има унаказено еден куп луѓе со нејзините “стручни третмани”.
    Препорачувам на секој што си го цени здравјето и мирот да не оди таму.Ќе ви ги земат само парите и ќе завршите со еден куп дополнителни проблеми.

На Silent Observer и Mari7 им се допаѓа ова.
  14. Paula123

Paula123 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2020
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    52
    Здраво, може глупаво прашање ама прееска на клиника ми ставија лек на мало парченце газа на 8цата бидејќи ми беше воспалена, ама јас не знам како сум ја голнтнала.. Дали може нешто да се случи бидејќи ја голтнав? Малку сум хипохондрик и одма си мислам дека може да ми се случи нешто од газата и лекот :|

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.199
    Допаѓања:
    205.170
    Ништо нема да ти се случи.

16. Anonimnna5

Anonimnna5 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2019
    Пораки:
    270
    Допаѓања:
    432
    Дали некој бил кај д-р Васил Каракамчев? Моментално забарот каде што одам не е тука па овде закажав , воедно ми е срам ,ама не ми се баш нешто забите правени ми се често ,срам ми е да одам за овој заб кој ќе одам до него немам заб 7мица забарот сигурно ќе примети. , знам дека треба имплант ама од х причини не можам сега , ми е срам да одам пред забарот така ,ама овој заб ми е пола кариес и морам да одам , што мислите како ќе ме гледа забарот ...млада сум

17. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.815
    Допаѓања:
    13.914
    Извини ама ништо не те разбрав.
    Се срамиш што немаш заб или?
    Ако е тоа нема зошто, што мислиш секојдневно колку пациенти поминуваат со секакви проблеми, нема ништо срамно.

На Anonimnna5 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.815
    Допаѓања:
    13.914
    Жабуркање со 3 % хидроген со колку сооднос вода треба?

19. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    4.891
    Допаѓања:
    15.817
    Исто, 1 лажица хидроген со 1 лажица вода. Не знам за што ти е, ама немој мн. често да го користиш.

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Ivan4e04

Ivan4e04 Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    8.000
    Некој да ми препорача добар специјалист по микроскопска еднононција.