Форумџика на годината

Проблеми со устата и забите

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by kristii, Apr 22, 2010.

1. butterfly6223

butterfly6223 Популарен член

Јас исто имав проблем со осмици, ми ги вадеа еден по еден. Интервенцијата не е страшна, барем кај мене беше како обичен друг заб да вадам.

Dodo1 likes this.
  2. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Не сум вадела заби до сега, не сум имала никаков проблем генерално и затоа ми е страв. Колку време имаше пауза меѓу вадење на еден и на друг заб?

3. butterfly6223

butterfly6223 Популарен член

Поодамна беше, не се сеќавам колку време имаше пауза измеѓу. Најдобро прашај си го стоматологот на колку време е во ред од една до друга интервенција.
    Инаку, не е страшно самото вадење, непријатно е повеќе и искрено мене поболна ми беше анестезијата од самата процедура.

Dodo1 likes this.
  4. Spidy

Spidy Форумски идол

Една недела ако лесно помине операцијата. Две ако потечеш повеќе од вообичаено. Хируршки ако се вадат можеби некој ден повеќе, зошто на 7 дена се вадат конци, ама пак изводливо е и на една недела да се вадат.

Dodo1 likes this.
  5. zasekogas123

zasekogas123 Активен член

Некој да ми пише лп да прашам нешто?

6. Mari7

Mari7 Активен член

Здраво,треба да ставам имплант па малку ме плаши целата процедура…ако може некој да сподели искуство колку трае процедурата,дали е болно кои се нус ефекти,дали потоа забот може да го користите како и сите останати т е да се јаде тврда храна,колку им е рок на траење и колкава цена се одприлика и доколку може да ми препорачате ординации од кои сте задоволни.

7. Uniqpro

Uniqpro Истакнат член

Здраво на сите,
    Веќе околу една недела имам чудна болка во пределот на вилицата која се чувствува како да доаѓа од горните заби (5ка/6ка), понекогаш и позади забите. Болката не е постојана во еден заб, туку „шета“ и е потапа, нервирачка, најчесто појака навечер.
    Бев на стоматолог – направена е панорамска снимка, нема кариес, апсцес, воспаление или проблем со забите. Немам болка на ладно/топло, ниту при чукање на забите.
    Нема оток, температура, ниту проблем со отворање на устата.
    Ми беше кажано дека можно е да е мускулно-нервна болка од вилицата (ТМЗ / миофасцијална болка), која мозокот ја чувствува како „забоболка“.
    Дали некој имал слично искуство – болка како од заби, а да не била од самите заби? Колку време траело и што ви помогнало?
    Ви благодарам однапред.

8. Anonimnna5

Anonimnna5 Истакнат член

Често го гризам јазикот додека спијам, земав б6 , магнезиум цитрат, ништо посебно, дури полошо , не знам што веќе да правам , иако е може поврзано немам бруксизам, туку само гризење на јазикот , што би можело да ми помогне, буквално секоја вечер ми се случува ова ?!