Јас исто имав проблем со осмици, ми ги вадеа еден по еден. Интервенцијата не е страшна, барем кај мене беше како обичен друг заб да вадам.
Не сум вадела заби до сега, не сум имала никаков проблем генерално и затоа ми е страв. Колку време имаше пауза меѓу вадење на еден и на друг заб?
Поодамна беше, не се сеќавам колку време имаше пауза измеѓу. Најдобро прашај си го стоматологот на колку време е во ред од една до друга интервенција. Инаку, не е страшно самото вадење, непријатно е повеќе и искрено мене поболна ми беше анестезијата од самата процедура.
Една недела ако лесно помине операцијата. Две ако потечеш повеќе од вообичаено. Хируршки ако се вадат можеби некој ден повеќе, зошто на 7 дена се вадат конци, ама пак изводливо е и на една недела да се вадат.
Здраво,треба да ставам имплант па малку ме плаши целата процедура…ако може некој да сподели искуство колку трае процедурата,дали е болно кои се нус ефекти,дали потоа забот може да го користите како и сите останати т е да се јаде тврда храна,колку им е рок на траење и колкава цена се одприлика и доколку може да ми препорачате ординации од кои сте задоволни.
Здраво на сите, Веќе околу една недела имам чудна болка во пределот на вилицата која се чувствува како да доаѓа од горните заби (5ка/6ка), понекогаш и позади забите. Болката не е постојана во еден заб, туку „шета“ и е потапа, нервирачка, најчесто појака навечер. Бев на стоматолог – направена е панорамска снимка, нема кариес, апсцес, воспаление или проблем со забите. Немам болка на ладно/топло, ниту при чукање на забите. Нема оток, температура, ниту проблем со отворање на устата. Ми беше кажано дека можно е да е мускулно-нервна болка од вилицата (ТМЗ / миофасцијална болка), која мозокот ја чувствува како „забоболка“. Дали некој имал слично искуство – болка како од заби, а да не била од самите заби? Колку време траело и што ви помогнало? Ви благодарам однапред.
Често го гризам јазикот додека спијам, земав б6 , магнезиум цитрат, ништо посебно, дури полошо , не знам што веќе да правам , иако е може поврзано немам бруксизам, туку само гризење на јазикот , што би можело да ми помогне, буквално секоја вечер ми се случува ова ?!