Колку понатака да мислиш, што побрзо се пополни празниот простор, тоа подобро. Ако стругаш петка и седмица за мост, ќе трае сигурно пет години, колку што е и вообичаено гаранцијата. А ако ставиш само коронка на петката и оставиш празно место кај шестката подолго време, има шанси загризот да ти се наруши. Да се искриви седмицата према напред, исто и осмицата, долните заби да излезат од редот нагоре во празниот простор, па ќе имаш проблеми со загризот и ќе биде потешко да се санира. @Marina*F неблагодарно е од мене да препорачувам стоматолог. Без разлика дали ти треба за редовни контроли и поправки, или за санирање на комплетно забало, не можам да препорачам, оти некогаш и најдобриот може да потфрли.
Dali nekoa znae kade mozam da najdam Stich cetka elektricna za deca ,gledam tuka po stranive nasi ja nema ,dali nekoja ja ima poracano i od kade ?
Posle dolgi godini ne odeneje na zabar od strav,resiv da go smenam toa.E sega imam prasanje.Mi falat tri zabi odnosno se iskrseni i sega se dupki .Sto da stavam preporaka zabi,mostovi sto?
Импланти. Најтрајно и најприродно решение. Во коска се става титаниумски шраф, па врз него заб. Изгледа баш како природен заб, а и така функционира.
Дали имаш ставано? Јас кога ќе дојде ден ова нај нај најпоследна опција ми е. Кога ги гледав мајка ми и тетка ми со какви болки се справуваат Можеби кај сите не е исто, ама мајка ми трпи болка и пак и двете плачеа од болка Налет парите, ама болката
Имам ставено, имав болки и оток. Пиев ибупрофен од 600мг. Ама не е страшно колку што се драматизира. Се прави со локална анестезија и во тој момент само притисок има. Мојот стоматолог тогаш ми даде и некоја како течност за гаргара па местото се подздрвуваше (како слаба анестезија) за да можам ноќе да спијам. Паметам и си прикупив од аптека. Ќе го прашам баш како се викаше и ќе пишам. Ставав и ладни облоги и имав забрана за цигари.
Не се потпирај на туѓи препораки. И да имаш ист проблем со некоја од тука, не значи дека нејзиното решение ќе ти одговара и тебе. Само стручњаците таму ќе одредат што е најдобро според твојата состојба.
aj pomos ve molam na edinicite i gore i dole imam triagolni praznini kaj medijanata od grizenje nokti dali e mozno ova da se popravi? stomatologot veli ne mozelo deka obicna plomba ke padni sto da pravam kako da go resam problemov, (ne grizam veke)
Ако добро те разбрав, имаш дефект на работ на забот долу. Може да се стави пломба ама да не очекуваш да држи долго. Едноставно такво е местото, не може да има добра ретенција. И ќе треба максимално да избегнуваш гризење со забите напред, значи се треба да јадеш пресечено на мал залак. Ако имаш покрупни заби, ако условите дозволуваат, поедноставно е да се израмни работ со стружење. Можеби нема да се елиминира дефектот комплетно, ама може да се намали. Сепак се зависи од ситуација, мора во живо да те види стоматолог за да даде препорака.
Колку дена ќе боли после вадење осмица? Лесно минав, немам конци,отоци, крварење ама страшно ме боли страната. Од сабајле пиев два бруфена од 600. Што можам друго да направам?
Еден ден е очекувано, после да се намалува. Провери ја раната дали е полна со крв само, да не испаднал коагулумот и да е празна дупката, тогаш тоа е проблем и боли многу, ќе мораш пак да одиш.
Ако милиметар до 2 не е потполнет добро забот, колку е страшно? Дали да се остави така или од почеток да се преполнува и пломбира?
Ако е добро исчистено и дезинфицирано не е никаков проблем. Европска школа е пократко да се полни, америчка е да се преполни со минимално излевање. И двете си имаат предности и недостатоци. И двете можат да направат проблем ако пред полнењето идеално не се исчисти, дезинфицира и исуши каналот.