1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Marina*F

Marina*F Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    267
    Кој стоматолог би го препорачале во Скопје?
    И со фонд и без фонд :)
    Фала!:hug:
    @Annath @Spidy

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.494
    Допаѓања:
    206.956
    Колку понатака да мислиш, што побрзо се пополни празниот простор, тоа подобро. Ако стругаш петка и седмица за мост, ќе трае сигурно пет години, колку што е и вообичаено гаранцијата. А ако ставиш само коронка на петката и оставиш празно место кај шестката подолго време, има шанси загризот да ти се наруши. Да се искриви седмицата према напред, исто и осмицата, долните заби да излезат од редот нагоре во празниот простор, па ќе имаш проблеми со загризот и ќе биде потешко да се санира.

@Marina*F неблагодарно е од мене да препорачувам стоматолог. Без разлика дали ти треба за редовни контроли и поправки, или за санирање на комплетно забало, не можам да препорачам, оти некогаш и најдобриот може да потфрли.

На Aquanalia му/ѝ се допаѓа ова.
  3. mekotel92

mekotel92 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2023
    Пораки:
    188
    Допаѓања:
    34
    Dali nekoa znae kade mozam da najdam Stich cetka elektricna za deca ,gledam tuka po stranive nasi ja nema ,dali nekoja ja ima poracano i od kade ?

4. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    7.301
    Допаѓања:
    15.043
    Во ДМ провери

5. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.262
    Допаѓања:
    10.606
    Во ДМ или некој поголем маркет сигурно ќе најдиш.

6. Peperutka17

Peperutka17 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2024
    Пораки:
    366
    Допаѓања:
    255
    Posle dolgi godini ne odeneje na zabar od strav,resiv da go smenam toa.E sega imam prasanje.Mi falat tri zabi odnosno se iskrseni i sega se dupki .Sto da stavam preporaka zabi,mostovi sto?

7. dorota

dorota Активен член

Се зачлени на:
    21 јули 2025
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    80
    Импланти. Најтрајно и најприродно решение. Во коска се става титаниумски шраф, па врз него заб. Изгледа баш како природен заб, а и така функционира.

На Peperutka17 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.660
    Допаѓања:
    4.478
    И чини богатство исто така неиздржливи болки и знак прашање дали организмот ќе ти го прифати .;)

На Moon&me, anggell, Mrs. right и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Peperutka17

Peperutka17 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2024
    Пораки:
    366
    Допаѓања:
    255
    Tezok straslivec sum taka da ke vidam i doktorkata sto ke preporaca.F8ksnite protezi kako se dvizat?

10. dorota

dorota Активен член

Се зачлени на:
    21 јули 2025
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    80
    Здравјето нема цена :)

11. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.660
    Допаѓања:
    4.478
    Ок. А зашто не кажуваш дека се пијат апчиња против болки и дека не е баш едноставна процедура?

12. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    7.301
    Допаѓања:
    15.043
    Дали имаш ставано?
    Јас кога ќе дојде ден ова нај нај најпоследна опција ми е. Кога ги гледав мајка ми и тетка ми со какви болки се справуваат ;(
    Можеби кај сите не е исто, ама мајка ми трпи болка и пак и двете плачеа од болка :worried:
    Налет парите, ама болката :sweat:

13. dorota

dorota Активен член

Се зачлени на:
    21 јули 2025
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    80
    Имам ставено, имав болки и оток. Пиев ибупрофен од 600мг. Ама не е страшно колку што се драматизира. Се прави со локална анестезија и во тој момент само притисок има. Мојот стоматолог тогаш ми даде и некоја како течност за гаргара па местото се подздрвуваше (како слаба анестезија) за да можам ноќе да спијам. Паметам и си прикупив од аптека. Ќе го прашам баш како се викаше и ќе пишам. Ставав и ладни облоги и имав забрана за цигари.

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  14. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    18.421
    Допаѓања:
    138.023
    Не се потпирај на туѓи препораки.
    И да имаш ист проблем со некоја од тука, не значи дека нејзиното решение ќе ти одговара и тебе.
    Само стручњаците таму ќе одредат што е најдобро според твојата состојба.

На franca, Peperutka17 и KiT им се допаѓа ова.
  15. #cvekje8888

#cvekje8888 Нов член

Се зачлени на:
    30 април 2026
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    5
    aj pomos ve molam na edinicite i gore i dole imam triagolni praznini kaj medijanata od grizenje nokti dali e mozno ova da se popravi? stomatologot veli ne mozelo deka obicna plomba ke padni sto da pravam kako da go resam problemov, (ne grizam veke)

16. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.364
    Допаѓања:
    15.664
    Ако добро те разбрав, имаш дефект на работ на забот долу. Може да се стави пломба ама да не очекуваш да држи долго. Едноставно такво е местото, не може да има добра ретенција. И ќе треба максимално да избегнуваш гризење со забите напред, значи се треба да јадеш пресечено на мал залак. Ако имаш покрупни заби, ако условите дозволуваат, поедноставно е да се израмни работ со стружење. Можеби нема да се елиминира дефектот комплетно, ама може да се намали. Сепак се зависи од ситуација, мора во живо да те види стоматолог за да даде препорака.