Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. tina-kiki

tina-kiki Активен член

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    1
    помогнете миии

:inlove: фала ви за советите,но барав тука низ темиве и најдов нешто со топла вода и со сол и во меѓувреме пронав е сега незнам дали апцето почна да делува или можеби ииии тоа имаше некој ефект но ми помогна барем малку сепак ви благодарамм :inlove:

2. icegirl

icegirl Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2011
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    29
    помогнете миии

Ако имаш дежурна аптека во близина оди и земи Заболекс. Тоа е капки против забоболка мене ми помогнаа од едно ставање, пробај и ти може ќе ти помогнат. Се надевам брзо ќе ти помине :)

На tina-kiki му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mashni4ka

Mashni4ka Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2012
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    23
    помогнете миии

Ке си појдеш на дежурен стоматолог во амбулантат кај што се лечиш (мора да има), ке ти стави инекција или ке ти даде нешто друго за смирување па во понеделник ке одиш кај твојот стоматолог.

На tina-kiki му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    8.904
    Дали знаете од што се создава каменец на забите? Стоматологот редовно на 6 месеци ми го чисти од забите , дали оваа процедура е штетна/корисна за забите?

Носев извесно време фиксна протеза и на горната и на долната вилица. По вадењето на фиксната ми препорачаа да носам мобилна протеза ,ама не сум баш најредовна во носењето. Ме интересира,колку време по вадењето на фиксната е препорачливо да се носи мобилната протеза?

5. Micheleljubov

Micheleljubov Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2012
    Пораки:
    484
    Допаѓања:
    2.940
    И ја ќе прашам нешто :) Нервоза ми мава на желудник и на вилица. Ми „пука“ кога јадам, и ме боли неможам да ја отворам убаво. Дали има нешто болката да ја ублажам ?

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.555
    Допаѓања:
    201.688
    Може да ти е изместена вилицата, па од тоа да ти пука. Ако ти е од малечка, веројатно имаш вродена сублуксација на зглобот, а ако ти се појавило од скоро, убаво ќе биде да одиш на стоматолог или оториноларинголог да ти ја намести убаво, да не ти пука. А за болката, стандардни аналгетици - аналгин, кафетин или антиревматици - кетонал, ибупрофен, кетодол...

На Micheleljubov му/ѝ се допаѓа ова.
  7. rrrrrrrrrr

rrrrrrrrrr Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    173
    Го поставив прашањево и во темата за фиксни протези, ама ајде и овде можи е посоодветна темата

Носам фиксна протеза но ми се одлепи една брикета, и не сум во можност да појдам кај мојата заболекарка да ми ја залепи. Дали е можно да појдам кај друг заболекар само за една контрола да ми ја залепи брикетата и ја среди жицата и за тоа да си платам како за една контрола.

Дали некој имал вакво искусто?

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.555
    Допаѓања:
    201.688
    Би требало да може да ти ја среди било кој стоматолог.

9. Arianna

Arianna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2012
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    145
    Ај и јас едно прашање :) Не прочитав наназад можеби пишуваше, сакав да прашам дали е убаво да се чисти забниот камен? Јас сум за, други ме преубедуваат не било убаво одма се разнишувале забите, бла бла... Фала :)

10. Tikvi4ka

Tikvi4ka Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2012
    Пораки:
    938
    Допаѓања:
    451
    Да да убаво е.Јас го имам чистено пред 1 год. затоа што многу ми крвавеа непцата и ништо друго не ме спасуваше освен чистење на забниот камен и 2-3 пати миење на забите со [​IMG]

11. femina90

femina90 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    3.997
    Допаѓања:
    2.350
    Ми расте умник и почнува многу да боли, со што да ја ублажам болката? Кафетин, аналгин или не е доволно? :wasntme:

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.555
    Допаѓања:
    201.688
    Би требало да биде доволно, да помогне. Ама ако болката трае многу долго време, и не поминува со овие аналгетици, тогаш направи една снимка да видиш како расте и што притиска, да не треба да се вади :)

13. Keryy

Keryy Активен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2012
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    7
    пред неколку денови мојот стоматолог ми дијагностицираше парадонтоза,и ми препиша терапија, но ве молам споделете некое ваше искуство, како полесно да се излекува оваа болест на непцата? однапред ви благодарам

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.555
    Допаѓања:
    201.688
    Нема лек, барем не таков кој целосно би ја излекувал парадентозата, поточно, пародонтопатијата. Има начини да се спречи нејзината прогресивност, ама целосно да се искорени, тешко. Барем засега е така :)

15. Keryy

Keryy Активен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2012
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    7
    Знам за тоа :( сепак барав некои ваши алтернативни начини кои се покажале доста успешни :)
    еве сега баш читам за колоридна сребрена вода, која била добра за лекување на оваа сосотјба на непцата, па сакам да земам да пробам :)

16. VACA

VACA Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    324
    Вака сега имам расипано 3 заба на два имам гнојни ќеси и баш ми е страв да одам на забно минатиот пат пред 4-5 месеци бев и ми го вадеа живецот од шеската и тоа со анастезија,но незнам што беше работата не успеа анастезијата и ме болеше мнооогу а веќе докторката почна да го вади живецот,јас мрдав таа го пушташе живецот и така 2-3 пати и рана се направи додека го извади,и видов големи маки.Е сега,за да го пробијам тој страв сакам да ми стават општа анастезија за да ме успијат да неморам да ја гледам целата работа. Стварно ми се чини тоа како единствено решение :( Дали е можно тоа?

17. Lacrimosa

Lacrimosa Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2010
    Пораки:
    1.833
    Допаѓања:
    2.932
    Дали прво кога ти ставаат лек на забот, мора да стои 2 недели за да ти го поправат?
    Колку дена најмалку мора да стои лек, може пример една недела па да ти го поправат?

18. moonlight-girl.55

moonlight-girl.55 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    1.557
    Допаѓања:
    3.175

Мене еднаш ми ставија лек, и за една недела мислам дека го средија после. 90% беше за една недела, не сум најсигурна. :)

На Lacrimosa му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.555
    Допаѓања:
    201.688
    Општа анестезија во стоматологијата се употребува само во исклучителни услови, најчесто кај ментално ретардирани пациенти. Кај нормални здрави луѓе се користи локалната анестезија.

Зависи од лекот, за што се става, но и колку е оштетен забот, односно напреден процесот кој сакаме да го спречиме.

20. aaleksaandraa

aaleksaandraa Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    34
    5ката горе ми беше пред година и нешто пломбирана. Само што почна да ми расте умникот на таа страна почна повторно да ми се јавуваат болки кај забов. Ми ја извадија пломбата и ми стави лек еднаш , го носев една недела не ме болеше забот и пак ми го пломбираше.
    Нема ни еден месец поминато како ми го пломбираше забот а пред една недела повторно почуствував како крајниот дел од умникот ми расте и пак почна да ме боли 5кава.
    Можеби нема никаква поврзаност со тоа што ми расте умникот, но верувајте неможев со четката за заби да го поминам забот, од што ме болеше толку многу.
    Незнам веќе кој му е проблемов, бев минатата недела на забар и ми ја извади пломбата и ми стави еден смрдлив лек за да ми го умртвел живецот. И вчера пак бев уште еднаш ми стави лек и рече следната недела ќе ми го вадел живецов.
    Како оди таа постапка за вадење на живец се чуствува ли некаква болка или како ? И пак ли бре пари за пломба за истиов заб ке треба да давам.... Ме соголе со пари овој мератен заб