Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. CrazyStupidLove

CrazyStupidLove Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    586
    Може и покасно, може и да не никнат! Мене долните почнаа да ми растат на 18, а од горните тек сега едниот почна полека.

На Elenuskaa му/ѝ се допаѓа ова.
  2. mysterious

mysterious Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.491
    Допаѓања:
    2.661

На татко ми на 50 години му никна првиот. Цел живот го поминал без ум ... :rofl:

Така да не се секирај.

На Elenuskaa му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    дефинитивно не ти е од забите само имаш такво чувство..и јас си имам проблеми со забите и знам како оди..појди на забар и нека ти ги исчисти непцата користи лакалут и понатаму.можеш да обидеш и со сензодин паста...не еднаш неколку пати ми се има десено да неможам да ги допрам забите .болат мислам сите ќе ми паднат. откога почнав редовно да ги чистам непцата се е во ред....пробај провери кај заболекар пак...

4. kikkki

kikkki Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    2.746
    Допаѓања:
    4.846
    Не,не непцата туку забите,ги мијам редовно но секогаш и крв дури ми течи,сега не е многу,но течи,а благодарам,ќе пробам со сензодин,актив ли се вика пастата или..?

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.555
    Допаѓања:
    201.688
    Имаш осетливи заби, тоа е. Престани да користиш пасти за избелување, затоа што со такви пасти дополнително ги ослабуваш, односно ги правиш поосетливи. Ако можеш да најдеш во аптека крем tooth mousse, со неа мачкај ги забите. Исто така, после миење на заби не плакни ја пастата некое време, нека делува флуорот. Моја препорака за паста ти е Sensodyne за осетливи заби.

На Alex.T и kikkki им се допаѓа ова.
  6. moonlight-girl.55

moonlight-girl.55 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    1.557
    Допаѓања:
    3.176
    Вчера бев на стоматолог, па ми ставаше лек и сега по една недела треба да отидам пак.

Не ме болеше забот ни вчера кога се вратив од таму, нити денеска, али непцето ми е ептен зголемено над забот, ко отечено некако. Нормално е тоа?

7. kikkki

kikkki Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    2.746
    Допаѓања:
    4.846
    Не користам апста за избелувајне,но благодарам ќе пробам со Sensodyne.Па ќе пишам.

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.555
    Допаѓања:
    201.688
    Moonlightgirl, нормална реакција е - ако почне повеќе да отекува и да боли, пак да одиш на стоматолог.

На moonlight-girl.55 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. kikkki

kikkki Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    2.746
    Допаѓања:
    4.846
    А како поточно сензоид-и која врста?Прашав иамше за избелувајне нешто со флуор или така нешто беше,а имаше и некоја друга а не ја разбрав мислев дека се до 150 ден па само толку зедов кога ми кажа дека е 230 не ја ни слушав,(не носев пари ахх јас секогаш така)мислам џабе ќе ми беше, сега излегувам ќе побарам ако може да ми кажеш која врста поточно..?Благодарам однапред.

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.555
    Допаѓања:
    201.688
    Sensodyne за осетливи заби. Еве ти слика

Овие се сите за осетливи заби, ти земи ја таа со флуор, средната на сликава. И да, малку се поскапи, ама па вреди. Барем кај мене вреди - јас не можев ништо, особено овошје да јадам еден период, а сега, да не се подречам, гајле немам :)

11. kikkki

kikkki Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    2.746
    Допаѓања:
    4.846
    Благодарам ќе ја земам.

12. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.634
    Допаѓања:
    10.898
    Да си прашам и јас. Пред две недели пробаа да ми извадат заб. Се работи за 5 ката и ми беше навнатре, не се ни познава дека ја нема,ми го искршија забот :D , одамна ми препорачаа да го вадам ама мене не ми сметаше на јазикот а и изгледаше дека е здрав. Мегутоа некни почна малку да ме боли. Отидов и доктрорката ми кажа дека е загноен затоа ме боли. Проба да ми го вади ми стави 3 анестезии абе луѓе умрев од болка :sweat: . Поради тоа што беше неиздржливо ми даде капсули клиндамицин да ги испијам па да идам по некој ден. Останаа корените од него. Е не спомнав дека имам крив корен на тој заб и тешко е за вадење и докторката се изнамачи ама јас не можев повеке од болка да издржам. Помина недела и некој ден од кога требаше да идам мене ми е страв. Си набив ненормално страв дека пак ке ме боли. Е сега сакам да прашам може ли некоја комликација да ми се створи на забите до него ако не го извадам коренот, леле ми се лоши на самата помисла дека треба да одам пак. Никогаш немав страв од забар а и прв пат вадам заб :sweat: , ви благодарам :)
    И сега забележав имам две како топцченца околу коренот, црвени ептен а чат пат и крв ми потече леле ќе полудам е дури сега ми фуфна :sweat: :tmi:

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.555
    Допаѓања:
    201.688
    Мораш да го извадиш остатокот, колку и да се плашиш. Ако не го извадиш, постојано ќе ти отекува и ќе ти прави проблеми. Коренот може не е крив, можеби се работи за состојба наречена хиперцементоза, кога забот е буквално цементиран за коската и многу тешко се вади. Тоа често се случува со 4 и 5, особено во долната вилица. Мој совет ти е откако ќе го испиеш антибиотикот, да одиш на клиниката за орална хирургија во Скопје (ако си од Скопје), а ако не, барај специјалист по орална хирургија во твојот град. Тој би требало да го среди без проблем ;)

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Elenuskaa

Elenuskaa Популарен член

Се зачлени на:
    11 септември 2011
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    2.038
    Добро луѓе можно ли е од што ме боли заб да ме боли и глава, скоро спомнав дека ми никнува умник, еве два дена главата ме боли ненормално, и десната страна ми е отечена :@

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.555
    Допаѓања:
    201.688
    Може, многу често главоболките можат да бидат предизвикани од никнењето на умниците. Напиј се нешто против болка, што ти помага најмногу (аналгин, кафетин, бруфен...)

На La.Reina.Del.Sur и Elenuskaa им се допаѓа ова.
  16. Elenuskaa

Elenuskaa Популарен член

Се зачлени на:
    11 септември 2011
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    2.038
    Annath се напив аналгин, малк и попомина главоболкава, а за отокот, му ставав мраз на отечното место

17. T.e.d.d.y

T.e.d.d.y Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.552
    Допаѓања:
    8.263
    Со сестрами и двата заби ни беа за пломбирање. У иста ден ни ги плобираа и по еден месец внатре не болат забите. Некогаш стварно многу боле. Сега имам уште еден заб за правење, ама се чудам да ли да одам таму кај истата заболекарка, за да не ми се случи и истото со другиот заб. :|

18. taznatajbg

taznatajbg Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2011
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    74
    Умњаците долго време не можат да ми изникнат туку само ми расне месо на местото на умњаците кое ужасно ме боли.Кога одам на забна заболекарката ми ги гори месата(а тоа ме ужасно боли) и секогаш ми вели дека сега нема шанси да ми пораснат но по 2-3дена пак ми израснува месо и сега ми вели да одам на орална хирургија во Скопје и таму да ми ги извадат умњаците и ме интересира колку ке ме чини тоа и како ќе биде.Некоја од вас дали го имала овој проблем?

19. ilipili

ilipili Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    1.310
    Допаѓања:
    4.992
    И мене ми расти умник,односно месо расти,а не умник како што велиш на левата страна и ми крвари.Отидов на заболекар и тој ми кажа да го плакнам местото со чај од жалфија и кантарионово масло.Жалфијата не помогна многу,но има доста ефект од кантарионот.После миење на забите нанеси со тампон за уши и не го плакни потоа местото. Малку има неубав вкус,односно миризба,но не е толку лоша ;)

На taznatajbg му/ѝ се допаѓа ова.
  20. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.634
    Допаѓања:
    10.898
    Едно прашање, на брат ми му кажале за еден заб дека е мртов, променета му е бојата и има уште една коронка останато од забот. Му кажале да му стават штравче во жлебината или така нешто немам поима од стоматологија :D , е сега да прашам дали може да се пломбира таков заб или само таа опција може, со штравче и навлака на забот :?: , ви благодарам :)