Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. kikkki

kikkki Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    2.746
    Допаѓања:
    4.846
    Ја пробав пастата ја користам 4 дена со ред и мислам дека има подобрувајне или можеби се лажам..

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.557
    Допаѓања:
    201.689
    Според ова што го кажуваш, најверојатно ќе се искористи коренот на забот, ако е здрав и ќе стават метално колче на кое ќе може да се стави навлака и брат ти пак ќе си има заб на тоа место. Очигледно нема спас за надворешниот видлив дел од забот, колку и да се пломбира, ќе се крши пломбата и ќе паѓа, нема на што да се држи пломбата. Добра опција е ова со колчето, зошто да не?

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  3. April87

April87 Популарен член

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    451
    Каков проблем може да направи вака израснат умник? (како на сликата)
    И која е причината кога при поголемо отварање вилицата крцка (како да има некој жлеб) и понекогаш при силно прозевање заглавува?

Прикачени фајлови:

4. kikiritka89

kikiritka89 Активен член

Се зачлени на:
    4 септември 2012
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    10
    Ми излегува десниот умник горе и кога ќе почне да боли до лудило ме кара. Имам слушнето дека кога и да е умникот морал да се изваде па ме занима ако е така дали може уште сега да го извадам кога не е излезен цел?

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.557
    Допаѓања:
    201.689

Обично вака поставен умник не прави некои поголеми проблеми, барем колку што можам да видам од сликава, евентуално да пречи на образот при џвакање (да се потфаќа малку меѓу забите, ако ме сфаќаш што мислам). А што се однесува до крцкањето и изместувањето на вилицата при поголемо отворање на устата, тоа е до зглобот, и тој си има свои граници до кои може да се движи, а се различни од човек до човек ;)

Не значи дека умникот задолжително мора да се вади - се вади само ако предизвикува проблеми со џвакањето, туркање на забите и нивните корени, честа појава на инфицирани џебови и слично. А инаку, може да се вади и кога не е цел излезен, и тоа кај специјалист орален хирург.

6. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.609
    Допаѓања:
    106.542
    Здрави еве и јас во оваа тема :sweat:
    имам едно прашање. Сега јадев дома и осеќам нешто ме боли , кај горната вилица последниот заб најнакрај , пипнав со прст и гледам дека
    имам нешто подуено тврдо , неможам да се видам на огледало зашто е многу на крај.. што ли може да е тоа. А и порано ме болело ама не ми текнало да се фатам со прстот..

да напоменам дека не е над забот туку има празно место..да не треба некој заб да излезе овде? :wasntme:

7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.794
    Допаѓања:
    325.208
    eve me i mene na ovaa
    Dосега имам пломбирано еден заб и еден извадено .Nе сум имала некои поголеми проблеми со забите освен што поцесто ми се создава камен.Uтре се спремам да одам за цистенје на каменот но и за поправка на еден заб долна вилица последниот катник.Nа него имав лек од пред пола година требаше да појдам за пломба ама не појодв.Sега лекот ми е паднат.Zнам крива сум самата што од страв не си појдов на време.Dенес се изнаслусав триста приказна за ваденје за операции на заб и искрено се потресов многу.Iма ли навистина шанси за ваденје?Nемам некоја болка(освен благо кога јадам на него) не е црн од надвор непцето не е црвено ни отецено :sweat:

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.557
    Допаѓања:
    201.689
    Може умник треба да ти расте? :) Најверојатно е тоа.

Не мора да значи дека ќе се вади забот, ќе види стоматологот и ќе ти каже. Преглед и снимка, и ќе се види што понатаму :)

9. Pelikuna

Pelikuna Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2011
    Пораки:
    1.961
    Допаѓања:
    2.022
    Aбе луге ај помош...не вртев назад да видам некој со тој проблем па ај јас да напишам.

Веке недела дена имам афти на забот,то ест на катникот и не можам да јадам убаво,ме боли.Одвратно е.
    Читав што помага да се излечи тоа ама... демек помагало некои масти,жалфии шо ти знам...

Ајде некое чаре?

10. M.arija

M.arija Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2012
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    268
    Имам херпес на устата со шо треба да го мачкам?

11. PinkGir123

PinkGir123 Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    1.125
    Допаѓања:
    759
    со паста намачкај го денес, а утре оди купи си од аптеката иам некоја маст специјално за херпес.

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.557
    Допаѓања:
    201.689
    Како мислиш, афти на забот? Да не ти се на непцето до забот, да не ти е нешто разрането местото?
    Ќе намалиш со зачинета храна, ќе јадеш поладно и течно, плакни ја устата со чај од жалфија или 3% хидроген за дезинфекција. Можеш да пробаш со ориблетите Лизобакт, може да се смири местото за брзо време.

Ацикловир, Херпесан и слични, ама ако не ти е испукан херпесот, поефикасни се во фаза на излегување на истиот. Кога ќе распука, немаат ефект.

13. Unfaithful18

Unfaithful18 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2010
    Пораки:
    2.391
    Допаѓања:
    1.116
    Ми ставија лек на забот
    таков за да зарасне местото да не мора да ми го вадат живецот
    и требаше да го носам месец дена и да се вратам да ми го пломбираат. Јас веќе каснам недела дена а и наредните неколку нема да можам да отидам. Ок ли е ? :)

14. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    11.734
    Не е ништо страшно, само да не ти падне. Ама подобро би било на време кога би отишла :)

На Unfaithful18 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Pelikuna

Pelikuna Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2011
    Пораки:
    1.961
    Допаѓања:
    2.022
    Да,на непцето јас па лошо објаснив од брзање :D ке пробам денес па ке видам што ке биде :D
    Фала Анат :*

16. AmericanGirl

AmericanGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2012
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    8
    Имам бела дамка на еден од предните заби.Не е голема дамката,но се забележува и ме нервира.Не ме боли ич и никогаш не ме ни болело.Редовно мијам заби.Сменив веќе 2-3 пасти и прееееемногу малце,дури и не се приметува дека ми се намали.Ваши совети? :)

17. CrazyStupidLove

CrazyStupidLove Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    586
    Имам на еден заб, поточно на едната горна двојка, уште од мала имам како рапава вдлабнатина на предната површина на забот. Како да ми се рони забот и како да се тенчи површината. Некаде скоро до врвот на забот е. Кога бев помала ми дадоа некој гел се мачкав одредено време и си остана исто, но сега ми се чини ко малце да почнало пак да се проширува. Пробав да најдам на интернет ама не успевам, не знам како точно да го опишам „процесов“. Па ако имал некој слично искуство го молам да сподели.
    И дали е решение да ставам навлака со цел да спречам кршење на забот на тоа место, ако да колку чинат навлаки? Инаку на ниеден друг заб го немам овој проблем...

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.557
    Допаѓања:
    201.689
    Таков ти е забот, се работи најверојатно за промени во бојата на глеѓта кои што настанале уште додека се формирал забот, и ти не можеш многу да направиш во врска со тоа. Единствено, ако до толку ти пречи, да го истружиш и да ставиш навлака, евентуално само Estetix фасетка од композит.

Забот ти се рони? Инаку, ронењето на забите е нормално во текот на животот, иако тоа не е видливо, сепак е постојан процес. Како и да е, ако е многу изразено, гледај само да го заштитиш местото од расипување, а ако забот ти стане осетлив, тогаш најверојатно или ќе се пломбира, или ќе се прави навлака. Мислам дека може да ти помогне tooth mousse - како крем за заби е, со вкус на овошје на база на млечен калциум кој ги штити забите од расипување и помага во реминерализацијата. Распрашај се во аптеки дали го има, ако не, кај матичниот стоматолог прашај, тој би требало да го има, иако повеќе се користи кај мали деца.

На CrazyStupidLove му/ѝ се допаѓа ова.
  19. starbucks071287

starbucks071287 Активен член

Се зачлени на:
    12 септември 2012
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Долната осмицата сеуште не ми е израсната и непцето над седмицата ми формирала како мало капаче и има празнина каде што најверојатно влагала храна...сега не ме боли ниту непцето ми е вцрвенето туку само непријатно мириса. како да се ослободам ? ми рекоа да правам масажи со прстот за да ми се повлече непцето ама како да ја остранам миризбата? ;(

20. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    8.904
    Пред некое време имав мал оперативен зафат во устата и во аптека покрај измивањето со жалфија и камилица ми препорачаа и една течност за испирање на устата.

Во декларацијата прочитав дека уништува 99,9 % од бактериите во устата, дали по зафатот да продолжам повремено да го употребувам или би имал штетни последици? Во смисла на уништување и на добрите бактерии во мојата уста и би ги направил ли забите почуствителни?

Ова го користам. [​IMG]