Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.557
    Допаѓања:
    201.691
    Обично се јавува реакција на непцето поради работењето на забите, во твојов случај имало прилично работа. Ако не се смири за два-три дена, појди пак да ти го види непцето. Ама не верувам дека има нешто.

2. kolumnistot

kolumnistot Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2012
    Пораки:
    2.017
    Допаѓања:
    14.386
    мене неодамна ми беше откриена парадентоза и тоа на рутински преглед.
    од тогаш зпаочнав со интензивно лекување, но тоа не дава сеуште резултати, напротив постојано имам болки во горното непце претежно, а и веќе почнаа многу да се повлекуваат непцата, односно на местата каде имам мост зпаочнаа да ги откирваат носачите :(
    ве молам з асовет..постојано мкористам лакалут паста, гаргарам со сребрена вода, сега ставав и интензивен третман со антибиотик, се мачкам со глеови на непцата кои ги порачав од австралија а сеуште имам болки...кажете што да применам,
    некои велта да се снимам да не имам циста, но заболекарката тоа воопшто не го гледа како опција :(
    однапред ви благодарам на одговорот

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.557
    Допаѓања:
    201.691
    Дали одиш кај специјалист пародонтолог или кај општ стоматолог (кој воедно ти е и матичен стоматолог)?
    Ако одиш кај општ стоматолог, препорачливо е да посетиш и специјалист пародонтолог кој ќе ти даде конкретна терапија за твојот стадиум на пародонтопатија. Снимка во секој случај е потребна, има многу начини да се запре напредувањето на пародонтопатијата, која за жал, не се лекува целосно, само може да се ублажи нејзината агресивност и напредок. Ако си од Скопје, може да одиш на Стоматолошката клиника, на одделот за пародонтологија (порано познато како клиника за болести на устата), таму можеш да најдеш повеќе специјалисти. За препорака на таков специјалист, пиши ми ЛП, па да видиме дали ќе можам да ти помогнам.

На Magdalena...... му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bile891

Bile891 Активен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2012
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Imam prasanje kecot mi e praven ama so tek na vreme mi potemna bidejki zivecot mi e umrtven kako mozam toa da go sredam osven navlaka da stavam drugo resenie nema ? ...malce poveke se primetuva od drugite zabi ....nesto ako imate da spodelite da mi kazete ....toa so domasni tretmani znam ....pa sakam da cujam nekoe vase mislenje ...pozdrav :)

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.557
    Допаѓања:
    201.691
    Може со избелување, ама така има поголем ризик да се скрши, бидејќи со тоа што е мртов заб, тој автоматски е порозен, покршлив и помалку еластичен. Најдобра опција е со навлака, или пак со ламинати, како лушпичка што се става на забот само од надворешната страна колку да се изедначи бојата. За тоа ќе мораш да се консултираш со твојот стоматолог, заедно да дојдете до конечно решение што е најдобро за твојот случај, од функционален, естетски и економски аспект ;)

6. Umbrella22

Umbrella22 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    3.951
    Допаѓања:
    33.920
    Еве неколку дена при секое миење на заби, ми тече крв :?: :?:

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.557
    Допаѓања:
    201.691
    Имаш воспаление на непцето, земи плакни ја устата со чај од жалфија, миј ги забите со Лакалут паста за спречување на крварењето, користи течности за уста, или пак гел за непца (има во аптеките). И повеќе витамин Ц ;)

На Umbrella22 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. mila89

mila89 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2009
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    883
    Имам една петка, поправена ми е, со умртвен живец и пред некое време ми падна поголем дел од пломбата. Прашањето ми е дали сега одново цел заб ќе се прави со се живец и дали е итно да одам на забар? Не сум баш расположена да одам на забар сега а и немам болки или сл.

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.557
    Допаѓања:
    201.691
    Може ќе треба само пломба да ти стави, ќе види да не е нешто оштетено или да не треба да се поправа. Нема што да чепка во каналот на коренот ако не е оштетено полнењето. Јас би ти препорачала што поскоро да одиш да ја замениш пломбата, оти колку подолго стои забот отворен, толку поголеми се шансите за инфекција, без разлика што коренот е затворен.

На mila89 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Vodolijata

Vodolijata Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2010
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    683
    Annath, еве до тебе едно прашање како најстручна тука во темава. Денес бев на забар правев заб, пломбирав осмица, бидејќи ми е на добра местоположба, немаше потреба од вадење, а само што ми се направи мало дупче одма отидов на забар. Сакав од дома да прашам ова, ама заборавив. Забележав неодамна на седмиците, како мали траги нешто црно, претходно пак имав еднаш поминав со чачкалица искочи веднаш, сега овој пат не сака, таква ми е структурата на забот, а мислам дека тоа не е расипано, како зрнца кафе да ми се заглавиле и не излегуваат и не излегуваат. А четкам заби барем три пати дневно, се обидувам да тријам таму, ама пак несака. Совет нешто да ми препорачаш за миење или плакнење, а што знам мислам не е забен камен како што гледав слики по интернет.

Можам ако имаш време и да го сликам забот и да ти пратам слика по ЛП за да видеш за што точно станува збор.

11. BlackMarket

BlackMarket Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2012
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    266

Иди кај забарот, кажи да ти стави естетска пломба врз забот и за 500-600 денари ќе го решиш проблемот без навлаки и чуда.

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.557
    Допаѓања:
    201.691

Те сфаќам на што мислиш, изгледа фисурите на џвакалната површина се многу длабоки и тесни, па во нив се заглавуваат ситни парченца кои тешко се вадат. Да видиш евентуално со четка со поцврсти влакна да пробаш, ама па тоа може да влијае лошо на непцето. Оди, провери го забот за секој случај, и прашај дали може да ти ги залеат фисурите, да не ти се собира храна во нив (инаку, залевањето се применува кај деца во фаза на смена на млечните заби, кога ќе никнат катниците, за да се спречи прераното расипување на забите).

13. i-v-a-n-4-e

i-v-a-n-4-e Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2011
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    1.116
    ана можеш ли да ми кажеш секако ако знаеш од што може да ти се појават пликови во устата? ни апчиња помагаат, ниту пак раствор. некои велат дека е од нервоза поради тоа што за некое време ги снемува, потоа пак се појавуваат. фала ти однапред :)

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.557
    Допаѓања:
    201.691
    Зависи какви се тие пликови. Може да бидат од стрес, од намален имунитет или пак инфекција. За да се утврди точна причина се прави преглед и по потреба се зема брис.

На i-v-a-n-4-e му/ѝ се допаѓа ова.
  15. i-v-a-n-4-e

i-v-a-n-4-e Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2011
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    1.116
    фала ти мн.исто и јас мислев дека е поради имунитетот

16. QueenOfSilence

QueenOfSilence Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Ме боли заб еве веќе два месеци, но не често. Тоа се случува само кога се нервирам :)
    Бев на заболекар, го прегледаа забот 6-ката и не ми е воопшто расипан.
    Што е проблемот што ме боли само на нерва :(

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.557
    Допаѓања:
    201.691
    Може имаш осетливи заби, па од тоа те боли. Дали направи снимка, или само така те прегледаа? Можеби е потребна снимка да се види забот со неговиот потпорен апарат.

18. QueenOfSilence

QueenOfSilence Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Не не направив снимка само онака ме прегледа.. ке треба тоа да го направам зошто стварно ме загрижува. :) поздрав

19. AmericanWoman

AmericanWoman Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2011
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    559
    Значи на крајот на вилицата што е тоа мевцето после последниот заб, ме чеша ли ме чеша, како мало дете сум цело време или со јазикот или со прстите морам да поминам. Уат ис д проблем?

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.557
    Допаѓања:
    201.691
    Умник ти расте најверојатно :)