Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. AmericanWoman

AmericanWoman Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2011
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    559
    Како бе умник?? Не ме боли значи, колку што знам тоа многу боли. Плус 19 години имам, толку рано?

2. i-v-a-n-4-e

i-v-a-n-4-e Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2011
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    1.116
    на мене пак сега 8-цата ми расте

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.557
    Допаѓања:
    201.691
    Не е рано, кај секого е индивидуално кога ќе излезе. И не мора да значи дека секогаш боли. Тебе те чеша од притисокот на забот врз непцето, а изгледа дека не притиска на соседни структури, па затоа не чувствуваш болка. Ќе видиш после некое време.

На AmericanWoman му/ѝ се допаѓа ова.
  4. simiii

simiii Активен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    zdravo na site. Sakam da pobaram pomos moze nekoj moze da mi pomogne. Imam problem so jazikot mi se pravi bel i rapav, bev na lekar mi rekoa deka sum dehidrirala i da pijam poveke voda no eve nekoi 6 meseci pijam po 2 litri voda na den no ne mi se trgna belata naslaga. Ne me boli jazikot samo mi e bel kako da go trgnam toa? Bev da mi zemat bris i sve bese vo red znaci ne bese pronajdena nikakva bakterija znaci ne e kandida sto da pravam sekoj den go mijam po 2 pati pravam gargara so zalfija i nisto ne mi pomogna do sega stavav nistatin kapki i od toa nisto ve molam za pomos ako nekoj znae nesto neka kaze neznam veke sto da pravam. pozz
    [mod-kirilica:1h7xjiv0][/mod-kirilica:1h7xjiv0]

5. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    561
    А да си го испиташ шеќерот во крвта? :)

6. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    561
    Сакам да те прашам, дали може поради расипан заб, да дојде и до воспалување на гингивата, но само на тоа место каде што е расипан забот? :(

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.557
    Допаѓања:
    201.691
    Simii, штом не е ништо утврдено, најверојатно и немаш ништо. А правеше биопсија, или само брисеви ти зедоа? Можеби е пожелно да направиш биопсија за да се види да не има клеточни промени. Инаку, може да пробаш со сода бикарбона да го истриеш јазикот, види дали ќе ти помогне. Макар што, ако нистатинот не ти помогнал, содата не верувам дека ќе ти помогне. Дали имаш некои други симптоми (не мора во устата, на друго место) кои се појавиле во исто време со белите наслаги на јазикот?

Снегче, како што ти пишав во пораката, може. Пожелно е што побрзо да го поправиш забот, па ќе се повлече и воспалението.

8. simiii

simiii Активен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    ne pravev biopsija samo bris mi zemaa od jazikot i nisto ne e najdeno. a nemam drugi simptomi samo naglo oslabev a moze i od toa e, i specijalist mi rece deka ne e nisto ama neznam kako da se spasam od beloto mene me nervira sto e bel a ke probam so soda bikarbona pa ke vidam so ke bide. fala sepak

9. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.752
    дали некој имал искуство со вадење на умникот ? Треба да го вадам а премногу ми е страв бидејки предпоставувам дека ке умрам од болка

10. Palchica

Palchica Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2012
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    90
    Имал некој слично искуство?

П.С. Немам парадентоза и немам забен камен. На снимка ок изгледаат кецовите, ама сепак имам чувство ако ги бутнам со јазикот од внатре на надвор како да пукцета некако, чувство е, нема звук...знам дека чудно звучи ама не знам како поинаку да објаснам :)

Јас извадив еден горе пред еден месец (многу лесно помина), а сега во четвртокот имав малку потешка операција на умникот доле. Го кршеа да неколку пати за да може да искочи, па ја рамнеа доле коската и да ти кажам, ми препишаа на крај апчиња против болка и за џабе ги купив. Од болка ни Б не видов. После толку тежок зафат (хоризонтално враснат заб во коса и бутнат во коренот на 7цата) очекував да умрам од болка, а уствари кога помина анестезијата...чекам...чекам да почне да боли и не ме заболе ниту за секунда, ниту ништо - како воопшто да не сум била на вадење заб :)

11. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.752
    Мило ми е што така си поминала, се надевам и кај мене ќе биде така.

12. deskarada

deskarada Форумски идол

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1.935
    Допаѓања:
    31.290
    Во средата бев на заболекар и ми го изваде живецот од шеската. После другиот ден имав многу големи болки не издржливи......вчера пак бев ми клаваше пак некој лек и пак имав болки и денеска бев пак ми ставаше не знма некој демек појак лек и пак сега ме боли не можам ни да го допрам со јазиков мн ме боли :( не знма шо би можело да биди, не можам повеќе болкиве да ги трпам само апчина пијам а и на заболекаров му е сумлив забов :puke:

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.557
    Допаѓања:
    201.691
    Па дали ти го снимија забот, ако веќе стоматологот се сомневал дека нешто не е во ред со забот?

14. Talita

Talita Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2011
    Пораки:
    942
    Допаѓања:
    1.396
    Воспалено му е непцето на брат ми.Плачи никако неможе да заспие,го боли многу.Што да се напие?? :?:
    Парацетамол се напи,аналгин али ништо не му помогна :x :x Помош???

15. Anna-Banana

Anna-Banana Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2011
    Пораки:
    3.895
    Допаѓања:
    4.902
    ^
    Мене секогаш кога ми е воспален некој заб,бидејќи ништо не ми помага пијам апче кетoнaл.

16. rrrrrrrrrr

rrrrrrrrrr Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    173
    Знам дека ова не се препорачува од страна на стоматолозите но мене во итни случаи ми помага, нека стави апче кафетин на местото и нека го чува во устата додека да се растопи, мислам дека ова би требало да ја смири болката

17. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.752
    Чај од камилица или жафија свари му и нека наполни уста нека држи така колку може а не е лоши да проклумка неколку пати..

18. stefi18-1994

stefi18-1994 Активен член

Се зачлени на:
    16 август 2012
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    2
    Јас имам широка насмевка..и кога ќе се насмејам ми се гледа делот над забите..воопшто не ми се допаѓа тоа...сакам да знам што може да сторам..немам таква кожичка во устата хаха не знам како се вика...нели обично над горните заби има кожичка што е сврзана со горната усна..:D ..некој совет ? :$

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.557
    Допаѓања:
    201.691
    Имаш кожичка, твојот проблем е кратка усна, несоодветна со големината на коската. Може оперативно да ти се продолжи горната усна, ама за тоа треба прво преглед и консултации со стоматохирург и пластичар.

20. T.e.d.d.y

T.e.d.d.y Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.552
    Допаѓања:
    8.263
    ^^ истиот проблем е и кај мене. Само што мене и горната и долната уста ми се прилично големи,