Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.557
    Допаѓања:
    201.691
    На живо не се вади нерв. Само на предни заби не се става лек за умртвување, се вади веднаш со анестезија, а на останатите прво се умртвува, а после се вади. Ако чувствуваш болка и после дејството на лекот, може да го повтори ставањето на истиот. Не боли, дефинитивно. И нема зошто да се плашиш.

На Lepaaa му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Barbie07

Barbie07 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2013
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    590
    Фала ви многу за одговорите hermosa и annath.Инаку кога е во прашање одење на забар,од мене поголем паничар нема дефинитивно :shake: ..И досега бидејќи немам вадено нерв,се напнав више дали ќе боли,што како ќе ми прави..Инаку уште нешто ме интересира...Колку време по вадењето на нервот забот ќе почне да ја менува бојата,дали ептен се познава или?Пошто четворката ми е во прашање..И дали мора да значи дека забот мора после неколку години да се вади,бидејќи така прочитано??

3. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.626
    Допаѓања:
    9.068
    нема на што.и на мене ми вадеа живец на четворката.воопшто не болеше.а за страв не прашувај,бегав од сите ординации штом седнев на столчето :x .но си најдов одлични заболекари,кои ме тинтрат како мало бебенце поинаку не може.и со години си одам кај нив и ми е супер.
    а за потемнувањето на забот не се приметува ептен ептен ама некако како модро син станува постепено ќе осетиш за половина година.и нема страшно,баш тој заб е позаштитен бидејќи ќе нема живец и нема шанса да се расипе.нема потреба од вадење,бидејќи и тоа е целта на вадење на живецот,да се спаси забот.
    преброди го стравот и се ќе биде во ред.

На Barbie07 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Barbie07

Barbie07 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2013
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    590
    Леле фала многу,ме ослободи малце да знаеш :lol:
    Него стравот е проблемот кај мене,јас само огледалцето што ми го става во уста рипам од столицата,а па камоли инструменти и машинки :doh: Значи можам се друго да издржам,ама кога е во прашање заб е тогаш сум неподнослива :!: Како да идам на бесилка,а не на забар,бог да чува сум... :tmi:

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.557
    Допаѓања:
    201.691
    Кога на забот ќе му се извади пулпата, народски кажано нервот, тој нема веќе од каде да се исхранува, па ја менува бојата (потемнува), станува крт, порозен и поподложен на расипување отколку кога е здрав.
    Хермоса, би те замолила да не пишуваш дезинформации, конкретно, дека мртов заб е позаштитен - напротив, треба многу повеќе да се внимава, оти брзо и лесно се расипуваат без да се забележи, токму поради тоа што се работи за мртви заби, болка се јавува кога ќе се јави процес на коренот, а тогаш во најголем број случаи забот за брзо време се вади.

Инаку, не значи дека ќе мора да се вади за неколку години. Ќе видиш како ќе биде после ендодонтскиот третман. Ако не ти се допаѓа драстичната промена во бојата, секогаш има решение и за тоа, барем денес има голем напредок во естетската стоматологија. Се вади ако се скрши (за жал, мртвите заби многу лесно се кршат), ако има гноен процес на коренот кој не може да се излекува ни конзервативно ни хируршки. Ама имаш уште доста време, не значи дека кај тебе ќе мора да се вади.

На Barbie07 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Mikako

Mikako Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    153
    Мене ме интересира што ако забот и нервот се извадени а коренот е здрав и стои? Може некако на коренот да се прицврсти имплант или мора да се вади?

7. Barbie07

Barbie07 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2013
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    590
    Фала ти за информациите,се надевам се ќе пројде во најдобар ред и дека нема да имам проблеми со забот понатаму :)

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.557
    Допаѓања:
    201.691
    Ако коренот стои, може да се искористи како основа за леење на метално колче. Ќе се обработи убаво коренскиот канал, ќе се земе отпечаток и ќе се излее колче од метал кое ќе служи како основа за да се направи коронка за соодветниот заб, која ќе стои самостојно или ќе биде поврзана во мост.

На Mikako му/ѝ се допаѓа ова.
  9. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.626
    Допаѓања:
    9.068

10. ludacaa

ludacaa Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2010
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    181
    ме интересираа во врска се со мостот, тој што е со машко женско копче
    би ви била благодарна доколку некој ми објасни нешто поише за него :D

11. Iva-peace

Iva-peace Активен член

Се зачлени на:
    12 април 2013
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    |( Сакам да прашам .. заб што ми е правен пред година дена и пломбиран сега ме боли на притисок, а и пломбата е малку пукната (ваљда толку мојот претходен стоматолог знаел како да направи заб) ама иритира болката кога и да ја затворам вилицата. Дали забот може да се поправи или ќе мора да се извади? :( :(

12. Maya3112

Maya3112 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    479
    зависи од тоа колку внатрешно е расипан забот ,Во мојот случај ја исто сум имала болка како твојата и докторката повторно мио го отвори забот,ми стави лек,ми ги исчисти каналите и по две недели повторно ми го пломбираше.Не би требало чим ти е пломбиран да ти го извадат,или не ти се доволно исчистени каналите или пак си забот внатрешно има некој проблем.Оди на забар со време зошто ако е внатрешно може и да загнои па да имаш поголем проблем.

13. petii

petii Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2011
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    3
    кога забите се здрави и се друо е во ред а пак доаѓа непријатна мирис и ако е од желудникот од кои причини таа е создава и дали има некои лекарства или чај да се пие.

14. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.752

немора да значи дека е од желудникот можно е и да е од крајниците 80 %

15. tweety93

tweety93 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    8
    Пред 5-6 месеци вадев заб, седмицата, и еве од сабајле тоа место ми е цело отечено, значи на местото на извадениот заб и умникот каде што треба да никне. Има ли причина за грижа или ми никнува умник, а многу ми смета при јадење ова, имам некоја тапа болка ?

16. petii

petii Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2011
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    3
    немора да значи дека е од желудникот можно е и да е од крајниците 80 %[/quote]
    a nekoj sovet ili lek

17. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.421
    Oд што може да ми се крши забот еве веќе 2 пат во 2 месеци, незнам што да правам, сменив паста, купив конец за заби, ги мијам редновно и правилно, ама незнам што е проблемот, како да се спречи да не ми бидат толку кршливи?
    Бев и на клиника на стоматологија, пред многу години, и ништо посебно не ми рекоа, слаби ми биле забите таков ми бил квалитетот, ама неможе да нема ништо да не се направи.
    Знам дека кога џвакам мастики ми се случува ова, престанав со мастики веќе само ментол бомбони.
    Ама мора да има начин, нешто лекови некои, било што да не ми се кршат толку многу, здрав заб и тоа, ни кариес ни ништо.
    До 50 години ако продолжам вака ќе ми испокршат сите заби.

18. AudreyHepburn

AudreyHepburn Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2011
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    15
    дечки, има ли некој искуство со протезите кои се ставаат одзади? :)

19. mice83

mice83 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2013
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    51

Можно е да ти расте умник и ако е тоа најчесто непцето е отецено,зацрвенето,може и да е подуено во тој дел,се осека тапа болка,а особено од притисок на пример кога ја џвакаш храната.А има и друга веројатност штом ти ваделе заб може имаат заборавено дел од коренот или мало парченце внатре и сега е инфектирано.Но како и да е,оди на забар и побарај да ти направат ренген слика и одма ке мозат да видат со е работата,умник или нешто заостанато од заботот што го ваделе...позззз

20. mice83

mice83 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2013
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    51

Можно е да ти расте умник и ако е тоа најчесто непцето е отецено,зацрвенето,може и да е подуено во тој дел,се осека тапа болка,а особено од притисок на пример кога ја џвакаш храната.А има и друга веројатност штом ти ваделе заб може имаат заборавено дел од коренот или мало парченце внатре и сега е инфектирано.Но како и да е,оди на забар и побарај да ти направат ренген слика и одма ке мозат да видат со е работата,умник или нешто заостанато од заботот што го ваделе...позззз