Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    Девојки да ве прасам.Ми падна пломба од заб.е сега ми е страв да одам на заболекар поради мојата комплицирана бременост.совет

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.557
    Допаѓања:
    201.691
    Нема потреба да се плашиш, слободно оди на забар, ако е нешто комплицирано, стоматологот ќе ти каже. Ако немаш болки, најверојатно само нова пломба ќе ти стави (прво малку ќе го среди местото). Не ризикувај да го оставиш забот така, може само поголем проблем да си направиш.

3. elenaleni79

elenaleni79 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    17
    Подолг период страдав од скоро постојани афти. Мојот стоматолог ми препишуваше се и сешто, и сеуште страдав. Бев на постдипломски студии во Виена, по препорака на фармацефт земав од аптека ORALMEDIC, револуционерен продукт,кој ме ослободи од болката засекогаш само со едно нанесување. За моја среќа го најдов во поголемите аптеки во Скопје и сум среќна да го препорачам.

Прикачени фајлови:

• oralmedic.jpg
      oralmedic.jpg
      Големина на фајлот:
      38,3 KB
      Прегледи:
      160
  4. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    80
    луѓе, ве молам за помош во врска со осмиците... трите осмици ми пораснаа без проблем, не осетив ни б од болка, ама четвртата осмица почна пред 2 дена да ми расте, ми беше црвено местото и многу ме болеше и кога миев заби, на тоа место повеќе триев (не знам зашто). ми се направи сега како дупка и не можам да јадам, премногу боли. бев на стоматолог пред 2 недели за друг заб и ми рече дека се друго е во добар ред, што значи дека имам место за таа осмица. ве молам за помош :)

5. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.752

Оди на заболекар најверојатно ти расти на криво забот тоа е проблем кој што се јавува кај 90 % кај луѓето денеска но нее ништо страшно се вади забот со операциа кратка е операциата се одржува со локална анестезија една недела ке си јадеш само кашеста храна и немаш ников проблем после тоа во спротивно ке имаш проблеми забот ке те боли и можно е да ти ја искриви целата долна вилица отиди на заболекар и побарај си да ти ја снимат осмицата.

На majaskkkk1 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    80
    ОПЕРАЦИЈА?!? :О
    ако би растела право осмицата не треба да ме боли? мене предходните 3 не ме болеа ич, ама оваа ептен. значи штом боли оваа, расте накриво?
    како е со операцијата? боли, не боли?! ќе ми ја вадат ?
    леле колку се исплашив, нема да можам да заспијам :(

7. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.752

Не бе какви болки ништо не осекаш не се секирај нема ништо да осетиш слободно спиј не мисли на тоа може и да не е до тоа јас сум правена многу тешки и тоа неколку операции на забите значи целата бев сечена во устата со по 20 конци бев, не е страшно предпоставувам дека за тоа те боли не е ништо страшно од анестезија не осекаш никаква болка воопшто една недела по тоа треба да си јадеш само телна храна ке ти стават 2-3 кончиња но тоа не го ни осекаш јас имав 20 конци во уста и не осетив ни еден не боли тоа не е ништо страшно само ке си решиш проблем за цел живот нема никви ризики и последици операциата е кратка до половина час мислам дека највеке трае воопшто не е страшно не се секирај

8. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    80
    Не бе какви болки ништо не осекаш не се секирај нема ништо да осетиш слободно спиј не мисли на тоа може и да не е до тоа јас сум правена многу тешки и тоа неколку операции на забите значи целата бев сечена во устата со по 20 конци бев, не е страшно предпоставувам дека за тоа те боли не е ништо страшно од анестезија не осекаш никаква болка воопшто една недела по тоа треба да си јадеш само телна храна ке ти стават 2-3 кончиња но тоа не го ни осекаш јас имав 20 конци во уста и не осетив ни еден не боли тоа не е ништо страшно само ке си решиш проблем за цел живот нема никви ризики и последици операциата е кратка до половина час мислам дека највеке трае воопшто не е страшно не се секирај[/quote]

Фала ти. Ќе ве известам што сум направила и дај боже со лесно да поминам.
    И уште едно прашање и толку :)
    Како воопшто расте осмица нормално? Ич не треба да боли? И дали треба предходно да има како надуено место црвено и после да пукне и како дупка да биде?
    Поздрав и убава вечер :)

9. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.752
    Фала ти. Ќе ве известам што сум направила и дај боже со лесно да поминам.
    И уште едно прашање и толку :)
    Како воопшто расте осмица нормално? Ич не треба да боли? И дали треба предходно да има како надуено место црвено и после да пукне и како дупка да биде?
    Поздрав и убава вечер :)[/quote]

Па и нормлано да расте не верувам дека ке помине без болка бидејки мене кога ми растеше ми растеше право а сепак мислев дека сите заби ме болат идам на стоматолог и викам ме боли цела долна вилица и ми ја засече малце со скалпелче и си излезе забот но ти викам 90 % растат на страна и се прави мала операција која што во општо не е страшна нема ништо да осетиш ама ништо..од кој град си ? да ти препорачам некој добар орален хирург ?

На majaskkkk1 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    80
    Од Скопје сум, препорачај ми може.
    Не ми е страв од вадењето толку многу, ама се плашам од анестезија, игла, сечење непце, ставање конци... :(
    И немој да ми кажеш дека ќе ми стават и зелен чаршав ма глава... :))

11. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.752

Хахах чаршав обавезно како мислиш хахаха абе не се секирај јас какви операции се праив нема ништо страшно не осекаш ништо...Ајде ке ти пишам во лп бидејки тука зафативме 10 страни

12. ana.n18

ana.n18 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    56
    Имам воспаление на непцата,поточно само горните од десната страна. Ако знае некој што да направам за да поминат. Со камилица пробав ама не помага, нешто друго да пробам ? Инаку незнам од што ми е, се случи одма одкако сменив паста можно е и да ми е од тоа..

13. Wild-GirL

Wild-GirL Популарен член

Се зачлени на:
    11 септември 2010
    Пораки:
    1.266
    Допаѓања:
    1.258
    ^ana.n18
    Намачкај ги непцата со прополис. Исто така може да ти помогне и плакнење со млак чај од камилица и чај од жалфија.

На ana.n18 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. mac.mac

mac.mac Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    652
    Значи вака од почеток... Јас имам неколку расипани заби, долго време не ми беа направени , се немав време се си викав денес утре ... пред едно два месеци ми се јави проблем со грлото значи некакво печење и во устата ме печеше непчето и дури како да болеше ама не постојано значи некогаш ама интензивно повеќе и навечер и ми се местеше некогаш и јазикот ме печеше ...бев на лекар направив контрола на крв се беше во ред и бев на специјалисти за уво нос и грло и ми кажаа на база на стрес било тоа, пробав со спрејови, бетадине не помагше.. сега бев и на заболекар ја прашав дали е можно сето тоа да доаѓа од забите она ми вика не.. Значи еден заб ми правеше ме болеше многу почна да струга со машината неколку пати јас не издржав мноооогу болеше и она ми стави пломба на тој заб, еве една недела има поминато а забот уште ме боли а особено на ладна вода неиздржливо и мора да пијам вентор и оттогаш и непцата уште толку многу ми се воспалија, уште повеќе... како е можно тоа?!!
    а и плус сум под голем стрес и притисок деновиве од се ми се собрало ;(

15. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.053
    Утрово се разбудив со ..отоци е голем збор :?: непцето под 3ките (кучешките заби) ми е малку подотечено. А пред едно 2-3 дена на непцето над десната 2ка ми се јави како некој да ме боцнал со игла, наликува на убод, но секако не е. Читав за гингивитис и бла бла, ама ме буни што е отечено САМО под овие два заба, а башка и ова 2-3 дена пред "отокот"...
    На забар ќе одам уште утре, туку некој да ми ја смири психата сега? :)
    Инаку ги чистам со конец и ги мијам редовно.

16. LadyFlame

LadyFlame Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2012
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    339
    Постојано ми крварат непцата и тоа долго време, кога се мијам заби нема шанси да не ми прокрварат, кога ќе станам од спиење забите ми се покафенети од крварење и некогаш и во текот на денот ми прокрваруваат, земав една паста за заби пародонтекс ми ја препорача заболекарка извесно време престана крварењето еве сега пак никако да престане. Незнам дали тоа има врска затоа што носев фиксна протеза пред 5 години или пак што ги стегам вилиците несвесно во сон и шкрботам со забите

17. Belka-Belka

Belka-Belka Активен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    elenaleni79 Истиот проблем ги имам и јас скоро цел живот, а од февруари нон стоп ми се присутни по 3,4 наеднаш поредени по крајници по целата уста шуплина. Бев по лекари,стоматолози, на клиника на болести во устата што ти не пробав и џабе ми викаат нема лек, нема никакви испитувања за ова, ќе ги имаш нон стоп само ќе ја намалуваш болката со проафтол.
    Сакам да те прашам дали беше на некакви испитувања од што би можело да излегуваат ???

18. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.538
    Допаѓања:
    5.892
    вчера ми отече непцето на долната вилица..не ме боли...не крвари...се појави малку гној на непцето и ми се одели од забите?
    некој помош,лек...сега за сега барем?

19. Dark-Lady

Dark-Lady Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2013
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    912
    Исплакни ја устата со чај од камилица и намачкај се прополис.

20. planet

planet Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    73
    ^јас ова го најдов

Парадентоза

Симптоми: воспаление на непцето и на парадонтот (подлабоки соседни ткива), вклучувајќи го и коскеното ткиво, проследено со оток и црвенило на непцето, зголемена чувствителност на непцето и крварење. Непцето се одвојува од забите. На таков начин, забите изгледаат подолги, помеѓу забите се појавуваат отвори, помеѓу забите и непцата се лачи гној, непријатен мирис од устата, а во подоцнежната фаза доаѓа до испаѓање на забите.

Примена на сребрената вода: плакнење на усната шуплина со сребрена вода, апликација на слузокожата 3-4 пати на ден до постигнување на очекуваниот резултат (лекувањето треба да трае 15-20 дена, повторно лекување на секои 2-3 месеци). Концентрацијата на среброто во растворот е 20000 мкг/л.

Очекуван резултат: антивоспалителен и антибактериски ефект, намалување на отокот и црвенилото на непцето, намалување на чувствителноста и крварењето од непцеоа.

* Moжеби ќе ти помогне. :)