Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Shery

Shery Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.054
    Допаѓања:
    5.085
    Денес мислам дека ме болат сите заби. Не можам да се напијам ништо ладно.
    Препорачајте добар стоматолог кој работи со плави картони?

2. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    80
    Имам пломбиран заб пред околу 2 години, но со текот на времето ја смени бојата (потемни).
    Како може да се врати повторно истата боја како и сите други заби? Треба да се отвара повторно забот или?
    И дали лек за умртвување на нерв треба да седи 3 месеци или не?

3. Butterfly-Girl

Butterfly-Girl Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2013
    Пораки:
    957
    Допаѓања:
    513
    Сакам да прашам нешто. Може да ми дадат мобилни протези, ако не ми се сите заби направени?
    Прашањево можеби не е за тука, ама мислам дека нема во која друга тема да прашам

4. LittlePinky

LittlePinky Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2013
    Пораки:
    1.420
    Допаѓања:
    4.392
    Не може,и јас треба да носам мобилни протези ама заболекарката ми рече дека ќе носам од кога ќе го излечи еден заб-5ката

Значи три дена со ред ме боли кецот, сосем малку се ниша,ако можам да го наречам нишање тоа, дали има место за паника??? :worried: :worried:

Можеби е од тоа што овие 5 дена не ги мијам убаво забите,бидејќи со лева рака ги мијам(десната ми е во гибс)
    :sweat:

5. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    80
    Пред некое време пишав, имам пломбиран заб ми пожолте. Дали ќе треба повторно да ми го отвараат забот или само ќе ми го премачкаат (исполираат со нешто) ?
    Ве молам за одговор :)

6. ciganka

ciganka Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    12
    имам проблем со здивот ги мијам забите и ја плакнам со вода за уста пак џабе потоа пак истиот лош здив што да правам досега не сум го имала овој проблем се нервирам но џвака не ми помага само онака од време на време и пак се врака исто :(

7. jgkm

jgkm Активен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2012
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    8
    Пред некој ден бев на забар и докторот ми рече дека имам парадентоза. Имам 17 години и ваљда е наследно бидејќи татко ми имаше и му испопаѓаа многу заби, но тој вели дека му се јавила во 30тите години. Јас фино лепо се тресам сега, бидејќи ова најмалце ми требаше. Имам закажано наскоро на Забар пак за чистење на забен камен. На горната петка повлечено ми е непцето, и дел од коренот е гол. Затоа ме боли таму на блага, топла, ладна храна. Коренот е изложен на еден пола мм или малку повеќе. Прашањето ми е дали во вакви случаи непцето може да се врати како порано со соодветни третмани, (не бројам тука хируршки зафати)
    Или тој заб не се спасува веќе? :(((

8. Jenniffer

Jenniffer Популарен член

Се зачлени на:
    27 март 2013
    Пораки:
    2.375
    Допаѓања:
    7.416
    Носам фиксна протеза 4 месеци. Денес бев на конторла и ми кажа дека забите сега ќе ми се раздалечиле. Ми кажа да не се секирам бидејќи после пак ке се вратат на старото место. Но зошто да ми се раздалечат? Инаку јас протезата ја носам само поради 2 криви заба а тие вејќе ми се исправени. Му се има на некој случено ова? Многу ли ќе ми се одвојат забите и за колку време ќе се вратат на старата форма?

Искрено, ќе плачам. :worried:

9. I.want.to.sleep

I.want.to.sleep Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2013
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    469
    Епа види сега, јас носам мобилни а уште 1 заб не ми е направен...

10. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    80
    Дали има друг начин на исправување на заби освен со протези ? Ве молам за одговор побрзо. Фала ви.

11. black-angel

black-angel Praefectus Vigilum Член на тимот

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.653
    Допаѓања:
    4.557
    Препорачајте ми стоматолог од Клиника , ама некој што стварно си ја знае работата , ова веќе не се трпи ! Имам ужасни проблеми со забите

12. xxAngelxx

xxAngelxx Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2010
    Пораки:
    1.517
    Допаѓања:
    968
    Луѓе знаете колку чинат мостови да се стават, мислам не приватно со книшка или неможе мора приватно?? Ве молам одговорете ми!

13. bobmarli

bobmarli Активен член

Се зачлени на:
    23 март 2013
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    2
    И јас треба да го правам истото, но не знам колку ќе ме чини. Дај споделете искуства кој правел и приватно и со картони ? :)

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.557
    Допаѓања:
    201.692
    Приватно има од 70, 100 и 200 евра од заб, а со картони не знам која е цената. Ама мислам дека само на клиника работат со фондот, евентуално специјалист по протетика кој си работи приватно со плави картони, со склучен договор со ФЗО. Но мислам дека фондот не ги признава сите видови фиксно-протетски надградби.

15. xxAngelxx

xxAngelxx Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2010
    Пораки:
    1.517
    Допаѓања:
    968

Ауу машала! Многу евтино.

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.557
    Допаѓања:
    201.692
    Тие се цените што самата комора ги одредува, некој можеби и за поевтини пари ќе ти ги направи, иако легално, не смее. Ама тоа е.

17. xxAngelxx

xxAngelxx Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2010
    Пораки:
    1.517
    Допаѓања:
    968

Фала ти многу баш ке видам ќе се распрашам.

18. vickyy90

vickyy90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.073
    Сакам да ставам навлаки 6 заби колку би ме чинело?

На Crna Dama му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lina24

Lina24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    2.230
    Допаѓања:
    438
    Вчера во 10часот вадев 6-ка, немам болки еве поминаа 24часа, утре имам закажано во 19часот да ми стават протези, ортодонтот рече дека нема да биде никаков проблем. но јас се грижам сепак раната не е затворена, некое стручно мислење или искуство? или да одложувам, но со нетрпение чекам да ставам протези..

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.557
    Допаѓања:
    201.692
    Vickyy, цените во глобала се тие што ги пишав погоре, зависно од материјалот од кој ќе се прават.
    Лина, ќе ставаш фиксен апарат? Не би требало да има проблем, сепак местото каде што е раната нема да се чепка. Претпоставувам дека утре само брекетите ќе ти ги стави, жиците после некој ден. Немаш гајле.