Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Lina24

Lina24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    2.230
    Допаѓања:
    438
    да, да фиксен апарат и доле и горе и ми рече дека и двете ќе ми ги стави наеднаш дека нема да има проблем, затоа што имам само изротирани тројки, немам проблем со тоа да ми е напред, назад велицата или еден врз друг заб, имам и доволно место за да се наместат. фала ти за одговорот и ако знаеш дали ќе ме боли многу после тоа? и колку дена би траела болкатаа?

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.557
    Допаѓања:
    201.692
    Ќе те боли кога ќе ги стави жиците, ама не верувам дека нив ќе ги става истиот ден кога и брекетите. На почетокот, ден-два трае болката, па ќе помине. Ќе те боли на секое затегнување на жиците, ама брзо поминува. Фактички, таа болка значи дека апаратот делува. И си знаеш, хигиената мора да ти биде на завидно ниво, задолжително после секое јадење да ги миеш убаво забите.

На Lina24 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    80
    Колку време треба да седи лек на заб ? Имав болки на забот, бев на заболекар и ми ставија лек. До кога треба да седи ?

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.557
    Допаѓања:
    201.692
    Зависи од лекот. Не ти кажаа за колку време да одиш пак? Обично кажуваат.

5. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    80
    Бев во август ми кажа да дојдам крај на февруари, почеток на март... некако долг период или нормално е?
    Благодарам.

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.557
    Допаѓања:
    201.692
    Па прилично долг период е, ама во ред е, може и толку да се чека. А имаш пломба или привремено ти е затворен забот? Дали те боли или болел забот од август наваму или не? Може да одиш и да го прашаш што и како со забот, што треба да се прави понатаму.

7. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    80
    Privremeno e zarvoren treba da se plombira fevruar/mart. Na momenti boli, malku, retko.
    Mislam deka doktorot sakase da go leci, da ne go vadi nervot.

8. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.775
    Допаѓања:
    24.003
    Јас најверојатно ќе ставам навлаки на 6 предни заби.
    Ќе ме кошта 1200 евра, најверојатно ќе одам на таа варијанта. :?:
    Викаат колку пари - толку музика, па просветлете ме ако сте ставале навлаки од безметален циркониум...?

9. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    Annath или било кој, кажувајте совет имам болки до лудило ;( мислам дека и температура ќе качам. После умникот кај што завршуваат забите ми се створил џеб :( неможам нормално да функционирам ем болки ем неможам нормално да отварам и затварам вилица.

10. black-angel

black-angel Praefectus Vigilum Член на тимот

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.653
    Допаѓања:
    4.557
    [​IMG] Вака е тројката горе кај мене само што е целосно излезена , е сега одкога почнаа 8-ци да ми растат не прекинато непцето околу тој заб отекува , осеќам притисок и константно ме боли. Ако треба и заб ќе вадам ако е за вадење , нешто ми рекоа фикса , ама дали ќе може да се извади заб да се направи место и наместо фиксна со мобилна да се среди ? Немам толку финансии да ставав фиксна.Решение некое ?

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.557
    Допаѓања:
    201.692
    Може да се среди и со мобилен апарат, ама и тој се плаќа приватно ако имаш над 18 години. Со вадење на здрав заб (најчесто 4 или 5) може да се среди ситуацијата. Ама тоа да те види ортодонт, па најдобро ќе ти каже :)

12. Jenniffer

Jenniffer Популарен член

Се зачлени на:
    27 март 2013
    Пораки:
    2.375
    Допаѓања:
    7.416
    Немав одговор, ќе прашам повторно ^ ? ;(

13. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    80
    Имам проблеми со забите. Ми пораснаа 8мици горе и ми ги збија забите. Дали може поради тоа да ме болат? Бев на стоматолог пред околу 2ипол недели ми ставаа лек, се друго ми е здраво, немам ни камен ни ништо. Што да правам? Некој начин сега, да немам болка, а и плус да не ми се толку искривени? (не се многу, ама се) :(
    Ве молам за помош.

14. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    80
    или какви се тие ламинати и бондирање што прават ординацииве? треба да се вадат заби, не ...? кога се употребува тоа?

15. Lina24

Lina24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    2.230
    Допаѓања:
    438
    мора да направи место за да ти ги ротира 2 криви заби после ке ги врати во стара положба. и јас имам нешто слично проблем и со мене е истото сега помегу 1 и 2 има простор па ќе ги зближи и после ќе ги ротира тројките, тоа ми е и проблемот всушност. не се грижи ;)

16. Aneta88

Aneta88 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2012
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    3
    Здраво, треба да вадам осмица која не ми е излезена, значи треба со операција да се вади? Знае ли некој колку пари е операција за вадење осмици (приватно/државно)?

17. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.073
    Државно се плаќа некои 200 денари, а приватно мене ми бараа 3000 денари! Треба со операција да ти се извадат осмиците да, ако не е излезена ти ставаат анестезија, го сечат непцето, го вадат забот, а потоа те шијат. Воопшто не боли, само малку анестезијата. Може да ти потече местото потоа, ќе јадеш само супи и за една недела мислам се вадат конците така да ништо страшно.

На Aneta88 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. viki-dete

viki-dete Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    686
    Допаѓања:
    765
    Би ве замолила за некаков одговор, било каков добредојден ќе е. На што може да алудира болка во тврдото непце, инаку да спомнам (може не е ни поврзано со случајов), пред недела дена потеченост во предел на паротидни жлезди, но веќе одамна прележани заушки.

19. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    80
    od sto moze da boli neplombiran nerasipan zab pri stiskanje na zabite ? ve molam za pomos i nekoj lek ako ima.

20. SparkyAngel

SparkyAngel Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2011
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.366
    Имам предходно пишано пред 2 години, ми лечеа 6ка
    ама џабе предходниот забар на непоправен заб до крај ми ставил пломба, :worried:
    и на крај мораа да ми го умртвуат живецот. После година ипол осетив нешто како ме боли забот на ладно и тополо како ми реагира. Па од мај до јули пак ми ја правеа истата процедура на забот, имало останато мал нерв живец како и да се вика. Демек од стрес ми се појавил. :^) Поминаа скоро 5ипол 6 месеци и пак осеќам тапа болка некоја недефинирана на забот, аман веќе. И пари се испофрлаф на приватно. Знам дека не треба да осеќам на ладно чудна тапа болка. И се плашам дека крајна истанца дека ке биде вадење на забот. Бидејки лекарката последниот пат кога се видовме ми кажа ова е се што може да се направи за да се спаси забот :sweat: . Умирам од страв дека треба забот да ми го вадат, предходно немам заб вадено... Никогаш не сум имала никаков проблем со забите освен со оваа проклета 6ка. При самава помисла се вознемирувам. Дури забегувам со мислите си мислам дека можам да умрам од забов :tmi:, незнам колку е интно да одам на забар бидејки е тапа недефинирана болка, периодов не сум при пари а којзнае колку ќе ме кошта пак цел третман на лечење од почеток, или да ми вадат заб а на приватно одам. И покрај сите глупости несакам да ја сменам вторава лекарка. Ахх умирам од страв :sweat: Што мислите дека неопходно е да се извади забот? :sweat: