Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. natemila

natemila Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    8.444
    Вака ке ти кажам, имам пријателка што на 23 години стави вилица, а имам и што стави имлантанти, и оваа со пластичната вилица е позадоволна, оваа со штрафовите ја боли, па ако се скши тежок е за вадење и и настануваа многу компликации, додека другава со пластицна вилица си ја лепи со лепак и и е супер, и не се приметува дека е вилица, како природни и се :)

2. pink1991

pink1991 Активен член

Се зачлени на:
    11 септември 2013
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    5
    Сакам да прашам некој поискусен тука што имал проблем како мојов.веке има скоро година устата почна да ми мириса лошо во одредени случаи ми е непријатно да стојам блиску до некој и непцата ми крварат кога ги мијам забиве што моЖе да биде дали некој знае како да го решам проблемов?

3. Seashell31

Seashell31 Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2013
    Пораки:
    736
    Допаѓања:
    728
    Вака значи пред 2-3 години ми се појави како бела дамка на забот поточно на двојката. Од тогаш си стои и никако да ја снема. Немам носено протеза и не знам од што ми се појави. Ама почнува да ми пречи веќе. Има ли некој со нешто слично вакво и дали користите нешто за да ја снема таа дамка?

4. Igrata

Igrata Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2013
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    306
    Мене ми се случи обратното. Од кога имам трајни заби, имав бела флека на кецот, мислам дури и дека беше на двата кеца, не се сеќавам, лоши спомени :sweat: ... Како и да е, на околу 20-21 години ми ги снема флеките, без ништо да им правам на забите, така да појма немам зошто се појавуваат и како да се тргнат. Си прават самите како што сакаат :doh: ?

5. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    8.904
    Ми треба да ми препорачате квалитетен доктор/ка по стоматологија во Скопје. Мојата отиде на породилно и замената не ми се свиѓа. Ми треба некој што е стручен,сака да објаснува, се грижи за пациентите, има апаратура за чистење на забите од забен камен и сл. и да забележува промени на забите од типот скриен кариес,т.е да има искуство. :)

6. Barbara94

Barbara94 Активен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2014
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    48
    Имам 20 години и сакам да ги ги направам забите како што треба. Одев на заболекар и сакаат да ми стават
    порцелански. Некој ми вели дека сум сеуште млада за порцелан...... бидејќи вилицата може уште да расте до 25 години и може да настане проблем и не знам што да правам............. ;( ;( ;(

7. ButterFly09

ButterFly09 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2010
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    5
    девојки, знае некој колку чини поправка на горна скршена единица, некое искуство, препорака на ординација и сл...... фала однапред

8. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    80
    Имам промбиран заб, 5ка, но премногу ме боли. Бев да го снимам ми рекоа дека не му е ништо. Но премногу ме боли. Помош? Од што би можело да боли?
    И имам уште еден, не е расипан, здрав е, на топло/ладно боли. Немам направена снимка, што би можело да е ?
    Ве молам за помош .

9. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.539
    Допаѓања:
    5.892
    чистењето забен камен какво е?Болно?Постапката каква е?

10. savana

savana Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    9.567
    Сосема е безболно, постапката е брза ништо страшно. :) Јас не памтам веќе ни колку пати сум била да ми го исчистат забниот камен, веќе и на стоматологот му здосадив :lol:

11. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.023
    Допаѓања:
    36.074
    Тоа што толку многу те боли 5-та може и да не е добро направена снимката,па покажува погрешни резултати.Без снимка,не може да знаеш дали забот е здрав или расипан,освен ако така ти кажал твојот матичен стоматологот.Штом реагира на топло/ладно нешто не е во ред.

12. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.539
    Допаѓања:
    5.892
    инјекциите болат многу?
    колку реме трае чистењето на забен камен?
    Дали боли многу поправка на долна вилица забот помеѓу 1 и 2

13. le.dentiste

le.dentiste Истакнат член

Се зачлени на:
    8 септември 2013
    Пораки:
    421
    Допаѓања:
    544

1. Болката е индивидуална. Се работи за некои 3 секунди непријатно чувство кое гледано временски и не е така страшно.

2. Чистењето на забен камен зависи ситуацијата во уста. Ама не е повеќе од 20-тина минути и најчесто е во две сеанси но пак...зависи од количината на забен камен, дали имаш пародонтални џебови за обработка и слично.

Се надевам ти помогнав колку-толку... ;)

14. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.539
    Допаѓања:
    5.892
    а џебовите како се чистат?
    Болно е?
    со инјекција или?

15. Silver.E

Silver.E Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    1. Пецкаат, моментално е тоа. На горната вилица боли помалку, а на долната повеќе зошто ја брцка иглата во непцето на долната.

2. Околу 20 мин. зависно каде ќе одиш. Кај мојата заболекарка толку е. Имам одено и кај други, но кај оваа е најбрзо, најефикасно и речиси безболно.

3. Не би требало да те боли многу, претпоставувам дека тука не се работи за многу расипано, бидејќи е меѓу тие два заби. Ќе имаш блага, многу лесно издржлива болка. Не се плаши.

16. le.dentiste

le.dentiste Истакнат член

Се зачлени на:
    8 септември 2013
    Пораки:
    421
    Допаѓања:
    544
    Џебовите се обработуваат со рачни инструменти не со машински како за забен камен. Обработката може да ти делува малку грубо но е за твое добро и не, не е толкава болка за да мора со инјекција :)

17. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.539
    Допаѓања:
    5.892
    ^^^
    Епа ме премачкаа некоја паста на С .. и ми дадоа ампицилин(500мг..99 ден. Зегин) по секое јадење на 6 саати да го пијам,но никако на гладен стомак макар и сок да сум се напила... Да сум ги стругала и непцата и да прокрвареле не било страшно. За една недела ќе одам да ми давад забен камен,малку болело ми кажа лекарот и сум имала сега инфекција на непцето и затоа ми крварело од време на време,а не било џеб... па страв ми е и ќе видиме за една недела обавезно ќе пишам .. а да и кажа дека ќе ми ги полира забите право инаку се било супер со нив освен каменот.

18. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    561
    Горната шестка ме боли премногу, значи отворена е, падната пломба и плус онака е расипан...Не верувам дека ќе може да се направи, сигурно ќе ми го извадат...Планирам да одам утре.
    Сега сакам да прашам, дали има врска вадењето на заб со циклусот? Моментално сум во тие денови и страв ми е за крварењето...Прв пат ќе вадам заб и умирам од страв :sweat:

19. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.539
    Допаѓања:
    5.892

може само да си почувствителна,но вадењето е со инјекции така да нема проблем

20. Butterfly-Girl

Butterfly-Girl Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2013
    Пораки:
    957
    Допаѓања:
    513
    Вадењето заб 6ка со инекција боли ли многу? :worried: