Jас сега вадев 6 на која што немаше заб, само корен и исто ти го вади само не со клешта него со едно како штрафцигер
Aко мислиш на отокот од анестезијата е неколку саати барем кај мене е така, а ако ти е отокот од болен заб тогаш неколку дена.
^ Отокот ми е од анестезијата. Ми рече докторката дека ми го умртвувала живецот на еден заб а на другиот пробала ама не можела да го спаси и ми стави пломба (мислам на двата заба). Инаку не отидов со оток туку со болка огромна. Еве утрово отокот е намален но баш на тоа место каде што се наоѓаат тие два заба ме боли при допир или некое движење и уште ми е отечено.
Епа не се секирај ке спадне, и болката е нормална од анестезијата, јас два дена после тоа ја осекам при допир или при движење.
Zdravo devojki dali nekoja od vas vadela nerv od mrtov zab? Mojot stomatolog me ubeduva deka nema potreba od anestesija bidejki ne boli. Ako znaete kako e pisete
јас како што знам а мислам дека имам и лично такво искуство поминато дека кога се умртвени корените дека не боли бидејки тоа е болката нервот , но ако се умртвени тоа не осеќа болка
Имам лек на 3 заба, треба да седат 5 месеца, мене ми седат веќе 7ипол месеци, не ме болат. Дали постојат некакви компликации доколку не ги извадам лековите од забите ?
Здраво, имам проблем со моите заби. Значи, забите се претежно криви, не се извадени сите, забите на горната вилица ми се ептен искривени најнапред, оставаат голем простор до четворката и сега таму се појави во тој празен простор ми се појави мал израсток, што не личи на заб, нема таква форма, но претставува проблем за жлабината ме грепка малце. Сега ме интересира дали да носам фиксно апаратче, дали ќе има шанси да ми ги исправи забите на моиве 15 ипол години или тешко и каков е овој проблем што го имам, немој нешто опасно да е?
Зависи за што е лекот. Мали се шансите да имаш некој проблем, но заби затворени со лекчиња не се исто заштитени како забите кои се пломбирани. Да не почнат да се расипуваат од друга страна, или да почнат да се кршат. Оди да ги досредиш со време, зошто ако почне нешто да боли џабе си ги носела лековите, ќе треба да почне процедурата пак од почеток. На 15 години си таман за фиксна протеза. Колку и да ти е лоша ситуацијата, се може да се среди. Може ќе го носиш апаратчето подолго од просечното време, ама сигурно може да се среди. Разговарај со специјалист ортодонт за да ти објасни како ќе оди процедурата и што точно треба да се направи, зошто се што е расипано или за вадење се средува пред ставањето на протезата.
Вчера ми извадија заб (инаку прв пат вадам стален заб),ама денес цел ден ме боли местото.Имам лоша миризба во устата и кренав температура.Дали ми има загноено непцето и дали ќе ми помогне оспен да пијам на пр.?
Нормално е да боли местото, раничка како раничка - боли. Лошата миризба исто така не е многу чуден знак. Компликации после вадење заб можат да се појават, на пример сува рана - тоа боли премногу и мора да се оди на киретажа - да се „разбуричка“ раната, да прокрвари пак и да се наполни со крв (просто кажано) за да би можела да продолжи со процесот на заздравување. Инаку, оспен или било што не ти препорачувам да пиеш на своја рака. Единствено можеш да земеш некое апче против болки (аналгин, аспирин, вентор...) но да не биде тоа атибиотик. И, секако, ако болката продолжи со ист интензитет и во следниот ден-два, задолжително назад кај стоматологот.
Дали секогаш афтитие болат.Мене не ме болат а сега ми излегоа едни вакви како на сликата што би можело да е тоа https://encrypted-tbn2.gstatic.com/imag ... HnYHWlxccA да не е некоја инфекција од орален секс дали би можело да е кондилом ?
Јас се имам правено операција на двата долни умници. Мене ми беа пред никнување и операцијата е со локална анестезија, значи будна си кога ќе ти го вадам забот. Во текот на операцијата воопшто не боли. После операцијата нема да можеш да јадеш, тврдо не ќе можеш и не ќе можеш силно да ја отвориш устата. Тешко ќе ти биде да јадеш. Ќе мора да чуваш ладни облоги и ако потечиш многу стоматологот ќе ти препише апчиња. Внимавај во спиењето јас еднаш не сакајќи се мавнав во сонот и мислев ќе умрам од болка. По неколку месеци го извадив другиот и во текот на операцијата малку се закашлав, друго ништо не беше страшно. Препорака моја, операцијата прави ја кога имаш помалце за учење и кога си на распуст.
Дечки, имам проблеми со здивот во последно време. Имено забите ми се бели, 3 до 4 пати ги мијам дневно, ги 'стругам' со кора од лимон, пред легнување најобавезно ги мијам. Немам расипан заб итн. Е сега прашањето ми е, последниот месец наутро имам непријатен здив, некако.. ептен чудна миризба. А во текот на денот, воопшто немам проблеми со тоа. Зошто? И дали треба да се чистат забните џебови? И како оде постапката? И дали има последици некои? Дека на мајка ми и беа чистени, па сега има проблеми од премногу топли и ладни јадења/течности.
Пред некој ден правев операција на 8. Ништо страшно, поубаво никогаш не сум си поминала. Не било ништо страшно. Праѓањето ми е, бидејќи прв пат вадам заб (плус со операција), дали е можно одредено време да имам лоша миризба? Заборавив да кажам дека сеуште имам конци во устата. Благодарам.
Имам проблем со здивот значи ни мастика ни кога ги мијам забите не ми помага само колку пола саат 1 саат држи после исто како да не сум ги мила срам ми е со луге да правам муабет некој д ами помогне? до сега никогас не сум го имала овој проблем а забите се ми е добро тогаш во што е проблемо
Хеликобактер е многу често појава за ова , и јас го имам истиот проблем , иди испитај колку ти е позитивна бактеријата во 95% од случаите кога немаш покварен заб овој е проблемот
Ako ima nekoj da mi odgovori vemolam.Gornata sedumka mi beseskrsena na pila zabolekarot mi rece deka moze da se umrtvi zabot da se stavi kolce i navlaka neznam potocno sto kako i se resiv.Bi neli treba da se odi nekolku pati da smenuva nesto neli dodeka se umrtvi e sega mene zabov denes pak mi se skrsi i mi ostana uste cetvrtina zab ke ima sansi da se sredi ili ke treba da mi go vadi.