Проблеми со устата и забите

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by kristii, Apr 22, 2010.

1. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Немам јас нови заби, то прв ќе ми местат мостови бидејќи уште имам за правење на моите.

2. L.i.n.a.a

L.i.n.a.a Популарен член

Некој по информиран ако сака да ми објасне нешто повеќе околу ласерското поправање заби.:)
    А исто така и за вадење заб, дали боли?
    Ви благодарам од напред, а може и од назад :P

3. SnowQueen17

SnowQueen17 Истакнат член

Мене кога ми вадеа 6ка со анестезија абе умрев од болки, еден дел се извади па друг. А други заби кога вадам мислам дека не ме болеше многу скоро ич се тоа зависи од забот.

4. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Не боли, ама за 6ката можам да кажам дека и јас видов маки. Бидејќи како што кажа членката над мене зависи од забот.

5. Spidy

Spidy Форумски идол

^ каков и да е забот, си има анестезија, и вадењето не треба да боли.
    Ама ако се работи за заб кој со години е расипан, искршен и слично, најчесто е и загноен, и кога има гној околу него анестезијата не фаќа. Секако поголемите заби (6ка, 7ца и 8ца) имаат повеќе корени и поголема е веројатноста да има компликации, ама не значи дека кај тие заби обавезно ќе боли и тешко ќе се вади.

6. T.e.d.d.y

T.e.d.d.y Популарен член

Да се надоврзам за вадењето заб. Боли доколку во непцето имаш гној, т.е забот ти е отечен. Ако не ти е отечен нема ни б од болка. Тоа е моето искуство со забите. :)

7. L.i.n.a.a

L.i.n.a.a Популарен член

Епа од забов незнам дали има и најмал дел, значи скоро цел е искршен :(
    А за гној.. Предходно еден период ме болеше многу и ми беше отечен и имаше гној, но сега незнам , не би требало да има.. Како и да е, мора да се вади :sweat:
    А збор-два за ласерското поравање заб?:wasntme:

8. Spidy

Spidy Форумски идол

Стварно не знам на што мислиш. Постои една ептен нова метода, што искрено не верувам дека постои во Македонија, со ласер да се третира кариес за да се поправи, демек успешна е, ама тоа уште не е комплетно докажано и е измислено последниве години. Здравје кај нас ќе стаса некаде во 3000та година. :D
    Постои и метода на дезинфекција на каналите на еден заб со ласер, како фаза во лечењето на заболен заб, ама и тоа не знам колку се користи кај нас.
    Знам и за употреба на ласер кај заболувањата на непцето, ама не е некоја сигурна техника, кај некои луге делува, кај некои не.

Постои ласерско белење на заби, ако на тоа мислиш. Со гел се премачкуваат забите и се осветлуваат со ласер, и со тоа може да се добие бели заби а ла Холивуд. Самата процедура не е болна, ама ги прави забите осетливи и долго време после тоа не смее да се конзумира темна храна и пијалоци зошто забите се подложни на боење и може да станат и потемни од порано. Освен ако немаш огромни проблеми со жолти заби, не ја препорачувам процедурава.

Тие се употребите на ласерот во стоматологијата колку што јас знам.

9. anina

anina Популарен член

Читав дека многу ги оштетува забите то избелувањето. Доведувало и до недостаток на калциум. Нагло губење на истиот. Вчера прочитав а баш сум заинтересирана

10. mime87

mime87 Популарен член

Devojki imav nekolku zabi za popravka periodot gi napraviv i ie sto mi bea praveni gi prepravam,bidejki ne bea kvalitetni i momentalno odam vo mala poliklinika specijalisti za zabi sto se od toa sto go imat napraveno do sega sum mn.zadovolna zabite ne se ni poznavat deka se praveni inaku mn si gi sakam ubavo mi se naredeni pravi i opsednata sum da mi se sredeni,e sega rabotata e sto na 3 zabi zivcite mi se umrtveni i poradi toa imat malku potemnato,doktorkata mi rece deka mora da stavame koronki neznam kako izgledat ili kolku kostat iskustva?

11. Annath

Annath Форумски идол

Ласерот има голема примена во стоматологијата, меѓутоа кај нас освен за гингивопластика и за белеење на забите не се користи за друго, барем не сум слушнала.
    Спајди, на Стоматолошка клиника, конкретно на одделот за Детска и превентивна стоматологија имаа ласер за препарација, значи за безболно поправање на заби и санирање на кариозни процеси, меѓутоа мислам дека се расипа и корист многу многу не видоа. А мислам дека имаше и на клиниката за болести на устата и пародонтот.
    Како и да е, ласерската препарација може да е едно од најдобрите нешта во стоматологијата, меѓутоа кај нас нема широка примена затоа што не е евтин. Инаку, по приватниве забни ординации и клиники ласерот се користи најмногу за гингивопластика и дава солидни резултати. Меѓутоа кај нас коренот на проблемот е во слабата култура на одржување на оралната хигиена на високо ниво, особено невниманието при одржување и чување на млечната дентиција, па затоа и сме нација со прилично лоши заби. Се надевам, сè уште се надевам дека ќе се оправиме.

@mime87, ако реално немаш проблеми со умртвените заби освен бојата, јас би те советувала да не ставаш сега навлаки, ако веќе мораш, оди на опција cad cam коронки, а не класична метал керамика. За цени не можам да ти кажам, таму кај што ќе ги правиш, ќе ти кажат најдобро, бидејќи скоро сите работат со различни цени (фондот не ги признава, па одат исклучиво на приватно).

Spidy likes this.
  12. mime87

mime87 Популарен член

Annath ti blagodaram na odgovorot mi smeta sto se potemni od moite zabi nesakam taka da mi licat kako rasipani a ustvari site mi se praeni i doktorkata mi rece deka mora da stavime sakam pod konec da mi se zabite sredeni sega koga gi pram veke e sega cenata neznam ni jas kolku e imam uste edna plomba za smenvanje i na red se tie pa ke vidime

13. Annath

Annath Форумски идол

Нормално е да потемнуваат бидејќи не се витални. Ако се работи за предни заби или пак бочни видливи при насмевка, логично е да ти смета. Има начини да се избелат, ама не е трајно, за жал. Како и да е, прво среди пломби, среди проблеми со непца ако ги имаш, и после ставај коронки.

14. atala

atala Популарен член

Јас имам скршени заби и горе и долу и лево и десно четворки и шестки,претходно ми беа и расипани,ми се скршија постепено дел по дел и сега имам само еден мал дел останато од тие заби.Болката ја смирувам со Кетонал форте и Вентор.Неодамна прочитав дека при вадење на забо од горната вилица постои опасност да ми се отвори алвеоларен синус на горната вилица,па да одам на дополнителна операција на синисите на вилиците и на челните синуси.Сум имала воспаление на челните синуси и затоа се плашам при вадење на горните заби да не дојде кај мене до вакви компликации.Кажете ми,ве молам,постои ли шанса бидејќи јас морам задолжително да ги вадам овие скршени заби да се створат кај мене вакви компликации со синусите и дали можам на стоматологот кај којшто ќе се определам да ми биде матичен да му кажам да внимава да не дојде до вакви компликации,како и да внимава да немам огромна болка при вадењето на забите со анестезија?Фала ви многу однапред!

15. Spidy

Spidy Форумски идол

Фала многу на инфо. Доста се интересирав за методава, само го сметав за научна фантастика во нашава држава, стварно не сум знаела дека на клиника имале таков ласер. Јас дипломирав лани, ласер таму не сум видела, значи дефинитивно им е вон употреба. Баш штета.

16. Annath

Annath Форумски идол

Не го користеа често, еднаш или два пати кога бев на вежби ни го покажаа, ама не ни покажаа како се работи на пациенти, бидејќи немавме заштитни очила за сите. Како и да е, после некое време слушнав дека се расипал, па не го користеле воопшто. А за наш стандард, воопшто не е исплативо да купиш ваков апарат за препарација на заби, особено ако работиш во мала приватна ординација, затоа што нема да ги повратиш парите во никој случај. А би било супер да може да се користи, особено кај многу плашливи пациенти, бидејќи е безболна процедура.

17. Spidy

Spidy Форумски идол

Прво направи си една панорамска снимка и ќе се види дали воопшто има шанса да се случи тоа. Отварањето на синусот при вадење е компликација, а не правило, може нема воопшто да дојде до тоа. Ако корените на забите и синусите се во контакт (што релативно ретко се случува), место на матичен, ќе си одиш на орален хирург да ти ги извади, и ако се случи да се отвори синусот, во истата процедура ќе го затворат. Не е тоа толку страшно како што звучи ако правилно се постапи.
    Ако корените на забите и синусот се раздалечени еден од друг, шансите да дојде до отварање се речиси непостоечки и тогаш слободно вади си ги забите кај матичниот стоматолог без да се грижиш.
    Фактот што редовно пиеш апчиња против болка ми кажува дека тие корени се најверојатно загноени и на тоа треба повеќе да се внимава. Кога забот е загноен, анестезијата прво не фаќа, значи ќе осеќаш болка, а и гнојта може да се рашири во околното ткиво при клатењето и вадењето на забот. Оди прво на забар да се исконтролира болката, зошто тоа се случува и да се смири малку, па за вадењето не се секирај. Најчесто се проаѓа во најдобар ред и нема потреба за паника.

18. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Dali ste imale iskustvo -po vadenje n'a gnojosan zab se javuva temperatura okolu 38koja ne spagja i otok (za otokov aj nekako mozi) ama za temperaturava koja e prosledena so treski me buni...nekoe mislenje???

19. Annath

Annath Форумски идол

Ако се работи за тебе - дали земаше антибиотик пред да се вади забот? Важна е антибиотската терапија, пациентот мора да биде покриен со антибиотик цело време, барем два дена пред вадењето и најмалку два дена после вадењето, особено кога се работи за заб од кој претходно се јавувале отоци. Оток може да се јави, ама покачена температура ако не е препишан антибиотик, или ако не е погоден.

20. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Да, девојчето земаше антибиотик КЛИНДАМИЦИН 3 ПО 1 бидејќи претходно имаше мал оток а и сега го пие.Појде на доктор да и проверат крв...