Проблеми со устата и забите

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by kristii, Apr 22, 2010.

1. Marossa

Marossa Популарен член

Дечки,не сум во можност да одам на заболекар овие денови,па што да пијам за спречување на болката во забите?
    Пијам аналгин,направив домашна паста од лук ,сол и црн пипер,исто имам купено и Заболек,ама болката не поминува.
    Башка ми се укочи и устава и не можам да голтам,дали воопшто е проблемот во забите,или нешто со непцата и вилицата?
    Ми треба само привремено решение додека да отидам на заболекар.

2. IronLady

IronLady Форумски идол

Бруфен напиј се, ќе ти помогне сигурно, мене лично ми има помогнато и пред операцијата и потоа, ти имам кажувано за забот :D...,Кој заб те боли ?? Потечен ли ти е забот ??..8ка дан је ?

3. Marossa

Marossa Популарен член

@IronLady Пиев што пиев,ама сепак отидов на заболекар :D Сум имала и некое воспаление,сега се клукам антибиотици и апчиња за оток и така.И да,8ката била :D

4. Annath

Annath Форумски идол

Веројатно имаш перикоронитис ако е недоникната 8 во прашање. Сега со терапијава, после види што ќе правиш, дали е за вадење или не. Ако немаш место во устата и ако ти прави проблеми со другите заби, најдобра опција е да го вадиш. Ама тоа најдобро ќе ти каже твојот стоматолог.

5. slavica999

slavica999 Популарен член

Со што и како може да се спречи парадентоза?

6. Annath

Annath Форумски идол

Редовни посети на стоматолог, редовно чистење забен камен и обработка на џебови, добра орална хигиена со обични и интердентални четки, со медицински пасти против крварење (Лакалут, Пародонтакс, Сенсодин), плакнење на устата после миење заби со течности за уста (ја препорачувам Листерин).
    Најбитно е да се утврди вистинската причина за пародонтопатијата во консултација со специјалист пародонтолог. Ако има потреба (при напредната локализирана или генерализирана пародонтопатија), се ординира антибиотик (ровамицин). Во краен стадиум може да се оди и на оперативни зафати за сочувување на коскеното ткиво и забите. Ама пред се, консултација со пародонтолог.

slavica999 likes this.
  7. Ina Ina

Ina Ina Активен член

За воспалени непца и парадонтопатија препорачувам Колгејт Тотал Про Гам Хелт.

8. abcde

abcde Истакнат член

Феминки каде да одам да си направам панорамска снимка на забите во Скопје а да не е толку скапа.. Ве молам кој знае нека ме извести.
    Поздравче и фала ви многу

9. Ina Ina

Ina Ina Активен член

Најефтини се на Клиника,со упат беа 40 и нешто мислам,ама да не те лажам. А најдобри панорамски има кај Д-р Африм ,без конкуренција

10. Dvolicen

Dvolicen Популарен член

Треба да ставам мост ,ми го препорачаа др,Невен Манчев .Дали ви е познат и мислење (искуство ) некое за докторот ? (се наоѓа кај мавровка )

11. Ina Ina

Ina Ina Активен член

мене не ми е познат.Би ти препорачала во Хром,Дентал Протект мислам се викаше и Дентисмо во Драчево

Dvolicen likes this.
  12. Ina Ina

Ina Ina Активен член

А исто и Дента Ес,Виктор се викаше мислам докторот шо работи протетика

13. kala21

kala21 Популарен член

Треба да ставам коронка/навлака на заб на клиника најефтината варијанта е 4 500 а најскапа 8500,ваши искуства,препораки за ординации,стоматолози ?

14. Ina Ina

Ina Ina Активен член

ШТО поскапо тоа подобро,цирконијата е најдобра ама и најскапа.Погоре препорачав добри протетичари. Плус Круна МС неа не ја спомнав,скапи...ама добри се стварно

kala21 likes this.
  15. maticka

maticka Истакнат член

Во контекст на муабетот,сакам да одам на забар имам проблем со непцата кај мостот,е сега дали за третирање на непца или нов мост,ке видиме ама се мислам меѓу Дентисимо имплант во центар,Каракамчев,др.Кртолица,Ане Котев!Искуства со овие?Кај кого да одам?

16. senza.parole

senza.parole Форумски идол

@maticka, другиве не ги знам, ама од Ане Котев во Козле сум презадоволна. Супер работат.

17. Ina Ina

Ina Ina Активен член

Хмммм Кртолица и Каракамчев имаат створено имиња,за Котев Ане не знам....Оди во Дентиссимо во Драчево или Во Дентал Протект во Хром

18. homegirl2015

homegirl2015 Нов член

Јас би бегалa што подалеку од клиника :):) Имав одлично искуство во ординација Tree Dental кај Нова железничка, бев изненадена од професионалната услуга на доктор Даниел. Топло ти ја препорачувам

kala21 likes this.
  19. Emily Dora

Emily Dora Активен член

здравоо . ја читав читав и се уморив.барав да најдам дали некој ја има истата мака да не прашувам пак ама не успеав..
    вака сеа ..ја си имам мака со непцата..стварно имаат страшна миризба кога ке ги поминам со прстот дури и прстот мириса на скапано а немам расипани заби ..некој хелп?

20. Ina Ina

Ina Ina Активен член

Воспалени непца,пробај со мека четка и Colgate Total pro Gum Health. Ako ne ti pomaga Colgate,zemi parodontax so fluor