Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Непцата не треба да прокрварат за да се јавите на стоматолог за чистење на забен камен со ултразвук и киретирање. Оваа постапка, доколку парадентопатијата е во почетна фаза се прави на 6 месеци. Многу е важно да посетувате РЕДОВНО стоматолог. Малку доцна го сфатив тоа, на 16 години, ама благодарение на СТОМАТОЛОГОТ а не на производите на пазарот имам здрави заби и заби кои се на број.

Лично, користам четка за заби со тврди влакна, паста за заби хималаја и толку.Имам чистач за јазик, купен од ДМ, и го користам еднаш во две недели. Четката за заби и гингива е само за заби и не е за јазик или внатрешна страна од образи. Многу е важно да не се мијат забите „како на филмови“ туку да се примени правилна техника на четкање. Забен конец не користам (сметам дека никој нема доволно осет колку длабоко треба да се чистат меѓузабните простори освен забарот), не користам ни вода за плакнење на устата (неколку студии докажаа дека затоа што уништува и корисни бактерии зголемува ризик од срцев удар).

Може го иступив од пишување, ама најважен е стоматологот и редовни контроли. Кога ќе заболи заб или ќе прокрвари непце - доцна е.

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ale1

Ale1 Активен член

Се зачлени на:
    17 август 2014
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    2
    Девојки, имам еден проблем.. јадејќи тврда храна еден заб кој ми беше пломбиран ми се скрши на пола но сеуште стојат и двата дела со линија на средина , само ми смета кога јадам веќе 2 ден се нервирам :D дали е можно да ми го извадат целосно и дали ќе има решение за тоа, да не останам без заб после !!!

3. mackica1

mackica1 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2012
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    1.721

За воспалени непца се препорачува ц вит. 500мг насабајле и 500мг навечер, најчесто од недостаток на витамин ц се воспалуваат, редовно чистење на забен каменец на забар, четка со меко влакно, нежно четкање на забите, и со чисти раце нежна масажа на непцата за подобра циркулација, може и исплакнување со камилица да го смири воспалението.

Но сепак мислам дека треба да посетиш стоматолог.

На Emily Dora му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Ina Ina

Ina Ina Активен член

Се зачлени на:
    14 декември 2014
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    72
    Стоматолог си и препорачуваш пасти без флуор??? Сериозно???
    И извини ама на Колгејт и не се баш комерцијални. Има еден куп пациенти на кои им се реши проблемот со Сензитив Прорелиф и Про Гам Хелт. А пациентите нека прекинат да користат Лакалут одма се враќа воспалението. Разгледај малку добро состав. И BTW Sensitive Pro Relief i medicinska pasta

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.151
    Сериозно. Праксата ме научи дека флуорот и не е така наивен, а нема ефект. За џабе се трујат луѓе, посебно деца. Колгејт имаат агресивна кампања, тоа е се. Составот го знам и пак не ги препорачувам. Не верувам слепо на теоријата што ја учев, оти праксата друго ме учи, а учев и се уште учам, без оглед на тоа што одамна завршив.

На resenska, mackica1, do-re-mi и 5 други им се допаѓа ова.
  6. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.726
    Допаѓања:
    38.459
    Решение е наместо тој заб да ти стават вештачки заб. Јас го имав истиот проблем како тебе и на местото на 2 заба ми ставија вештачки заби. Ама јас решив на местото на уште 2 заба да ставам вештачки заби, затоа што тие 2 заба ми беа многу расипани.

7. Kala22

Kala22 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    1.378
    Феминки веќе 3 часа имам оток на местото кај што ми е 8цата,8цата надворешно не е израсната бидејки е поставена хоризонтално,веќе неколку месеци ми е изникната,до сега не ми се случило ова,треба секако да ја извадам меѓутоа дали може некој да ми каже дали имал вакво искуство и како да го намалам отоков кој е само на тоа место не надворешно,моментално држам ладна облога,и инаку не чувствувам болка постојано туку само при голтање минимална и како да ми пречи.Фала

8. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.897
    Допаѓања:
    24.165
    Препорачајте ми некоја ординација/стоматолог на приватно во Скопје што работат добро?

Само да не е Ендомак.

9. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.246
    Допаѓања:
    81.808
    Ми расте осмица на долната вилица и ужасно ме боли глава во долната половина од истата страна.
    Не сакам да се клукам со апчиња, ама ова е веќе неподносливо.
    Што би ми препорачале за ублажување на болката? Би се јавила кај мојот стоматолог, ама доцна е, не сакам да ја вознемирувам и се надевам дека некоја ќе ме прочита овде и ќе ми каже некоја алтернатива.

10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.060
    Допаѓања:
    328.395
    И јас поминувам низ истото.Користам бруфен од време на време.Незнам што друго..

11. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    Да ве прашам нешто дали знаете кои ординации работат со фондот за здравство, за правење на вилици?

12. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.077
    За осмиците само вадење што поскоро, многу подобро одколку да ве болат и да бидете потечени. Мене уште една ми остана за вадење, две извадив, а едната ја остаив да ми порасне бидејќи имаше простор за пополнување уште на времето коа ми извадија 6ка и совршено си се вклопи, уф речиси безболно ми излезе.
    Другите не го дочекаа тој момент, кога почнаа да ми растат горните потекував цела.

13. sasaSasa

sasaSasa Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2015
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    29
    Најдобра алтернатива за воспалени непца ти е ласер.Упати се до твојот стоматолог и распрашај се. Цената на еден третман е околу 3000 денари. Помага со сигурност.:):)

14. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.869
    Девојки,ми испадна една раничка на местото каде што се спојуваат усните,рана е,не е херпес.
    И мачкав една маст и ја оставав,ама еве веќе недела дена стои,ќе зарасне,па другиот ден пак се разранува и уста тешко отварам.
    Што да и ставам?

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.151
    Canesten намачкај. Многу веројатно е габична инфекција. Малку повеќе витамини внесувај некое време, не постојано (конкретно А, Б комплекс и Е витамини). Ќе помине.

16. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.869
    @Annath Да те земам за личен доктор,се нешто потпрашувам :D
    Ти благодарам многу.

17. СС18

СС18 Активен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    37
    Здраво..Кажете ми како да ја намалам забоболката..Веќе неколку години одам по ред но нема никаков резултат.:^)

18. Reachel

Reachel Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2014
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    1.903
    A зошто не посетиш заболекар?

19. СС18

СС18 Активен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    37
    Сум испуштила да кажам дека неколку години по ред одам на заболекар но залудно..Ќе ми стават лек но нема никакви ефекти незнам што да превзенам..

20. viki-dete

viki-dete Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    686
    Допаѓања:
    765
    Во последниве месеци многу често добивам воспаление на непцето. Стоматологот ми вели дека тоа е поради џебчиња (празнини) мегу непцето и забите, да користам забен конец. Но, и покрај тоа што редовно ги мијам и користам забен конец, џабе е. Еве овојпат трае веќе една недела, зафатено е непцето од 4 па натаму, ме боли и кога ги мијам забите многу крвари. Од таа страна имам умник кој е пораснат на страна, дали е можно тој да игра некаква улога во честата појава на воспаление? Но, проблемот е што стоматологот е на одмор и не знам што да мачкам, што да правам, не се трпи веќе ова, а воедно ми е страв од некакви компликации. Дај кажете нешто доколку сте имале ваков проблем или слично. Се е добредојдено :)