Проблеми со устата и забите

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by kristii, Apr 22, 2010.

1. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Смени го стоматологот под итно. И направи си снимка за кај новиот и тој ќе утврди што е проблемот.

2. Dgirlll

Dgirlll Популарен член

Дали имате видено во аптека tongue scraper, незнам на македонски како би се викал :^), и ако да колку чини?

3. black-angel

black-angel Praefectus Vigilum Staff Member

Треба на орална хирургија да вадам гангренозна 6 - ка горе , боли многу после дејството на анестезијата?

4. Leela

Leela Истакнат член

Да, ги има по аптеките. Јас имам на Curaprox (http://www.irrigator.ru/data/big/curaprox_tongue_cleaner.jpg). Мислам дека беше 280 денари. :)

Dgirlll likes this.
  5. katula

katula Истакнат член

пред две недели јас вадев гангреносана 6-ка и воопшто не ме болеше 1 минута работа е ;) стручњаци се тие на орална хирургија без гајле :))

black-angel likes this.
  6. katula

katula Истакнат член

пред месец дена вадев корени од долна 6 ка сега местото кога ми е зарастено видов дека ми има останато дел од коренот внатре дали има некоја опасност да ми загној или пак да ми прај проблеми и дали да одам да го извадам и то делче?

7. Annath

Annath Форумски идол

Сними го прво да се види што е, дали е дел од коренот, или е од коската. Имаш болки?
    Кога ќе се види убаво што е и како е поставено, се решава дали и како ќе се вади.

8. black-angel

black-angel Praefectus Vigilum Staff Member

@Annath извадив 6-ка прилично лесно за 10 мин бев готова , е сега како да го третирам местото ? Не ми дадоа ни антибиотик ни ништо , и дали смеам да пушам , макс со можам да издржам е една две цигари дневно колку да ми се смири потребата , иначе на орална хирургија бев горе

9. Annath

Annath Форумски идол

Препорачливо е да не пушиш. Денес само ладна, млака и течна храна, без жабуркање и плакнење на устата. Ако имаш болка, напиј се кафетин, аналгин или бруфен

black-angel likes this.
  10. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Дали има некој друг начин на исправување на заби освен со протези? Се работи за предни два заби, не се многу, ама зошто да не се прави. Ве молам за помош. Благодарам.

11. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Вака..Пред 3-4 години ме удри кола и скршив 2 двојки а единиците ми беа цели напукнати.Двојките ми се моделирани со пломби но единиците многу ме болат и едвај ги мијам и забележувам дека малку ми се потемнати,како кога е нерв изваден.Прашањето ми е дали можи да ми се обложат со пломба ем да се заштитат ем да ми се покрие потемнатото.Искрено заби да ставам немам услови моментално а знам дека во мојот случај само тоа е трајно решение.Ме мачат премногу не можам раат да си се насмеам..

12. Annath

Annath Форумски идол

Нема друг начин. Или фиксен или мобилен апарат. Друго нема влијание.

Единиците ти се мртви. Затоа ти се потемнети. Штом те болат, оди направи снимка да видиш да не има нешто во коската, па ако е потребно да се лекуваат. Инаку може да се средат естетски со помош на пломби, да се направат фасетки само од видливата страна, ама тоа не е трајно решение.
    Штом ќе си во можност, направи си навлаки. Ама прво, среди го проблемот со болката, тоа е приоритет.

Be-yO-nCe likes this.
  13. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Снимка имам направено на коската нема ништо,здрава си е само што се ослабени бааги од ударот,затоа ме болеле на допир со ладно,топло.Мртви не се не знам зошто вака ми потемнаа.Можно е тогаш да ми има ставено танок слој на пломба а да не се сеќавам,можеби таа потемнала.
    Фала ти @Annath ќе се закажам деновиве за фасетки па боже здравје навлаки од другата година.
    Фала ти многу!

Annath likes this.
  14. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

@Annath дали би било паметно да ги извадам и да ставам нови? Ептен малку се криви. И ако е паѓетно какви да ставам?
    Фала.

15. Annath

Annath Форумски идол

Ако прашуваш дали да вадиш здрави заби само затоа што се криви - големо НЕ од мене. Подобро носи апарат за исправање, а ако не сакаш, прифати ги искривените заби како карактеристика на твојата насмевка. Важно е да се здрави ;)

16. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Да, на тоа мислев. За апарат за исправување не сум баш, 26г. имам, ми поминаа годините :(
    А за здрави, здрави се :)

17. Annath

Annath Форумски идол

Нема што да ги вадиш, чувај си ги, оти најлесно е да се извадат, после нема враќање. Нема ништо поубаво од твои заби, какви и да се.
    И никогаш не е доцна за апарат за исправување, ги носат и на 40 години ;)

18. IloveScience

IloveScience Истакнат член

Имам џебови што ме болат и се полнт од двете страни на еден заб, додека да идам на заболекар некое решение?

19. Tanjus

Tanjus Истакнат член

Здраво, пред еден месец правев заб, ми ги вадеше нервите со анестезија. По ден два, повторно ми се здрви таа страна како кога бев под дејство на анестизија, но по некое време ми се пушти само еден дел од устата до крајот на брадата сеуште не ми е пуштен. Значи еден месец помина јас сеуште не го осеќам тој дел. Некој со слично искуство?

20. Annath

Annath Форумски идол

Веројатно имаш пареза на тој нерв, настанала повреда при аплицирањето на анестетикот. Земи Неуробион, или пак комбинирај магнезиум и б-комплекс, би требало да се пушти. Оди на лекар да видиш што ќе ти каже, ама мислам дека тоа што ти пишав ќе ти го препорачаат. Би требало да помине.

Нареден пат на забар нагласи дека ти се случило ова. И по можност, интервенциите нека бидат без анестезија.