Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. black-angel

black-angel Praefectus Vigilum Член на тимот

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.675
    Допаѓања:
    4.644
    Мене ми загонои заб , со степен на болка до умирање , примав инекции кетонал за болка , оток сеуште имам ,отвараа канали па и од тоа малку попушти ми дадоа и клиндамицин да пијам не ми кажаа колку дена , гнојот се дренира преку носот . Кренав и температура , е сега незнам дали е поврзано со загноениов заб , или што на една осмица магично и текна да расте па и она ме дотепа. Не е како што беше ама подобро е сега за сега , уште ми тежи главата , прашањето ми е колку дена да го пијам клиндамицинот (го пијам од понеделникот) , и после колку време ќе можам да идам да го извадам забов ? Гној сеште има , ама и не е со тој степен и количина како на почетокот се помалце и помалце исекнувам , само сакам побрзо да го извадам , бидејќи лечен е од октомври навака и се што направија е да се гангреноса , ме убедуваат да го правам ама искрено не сакам , премногу болки имав незнам само колку пати се воспали во овие месеци , не се дотрпува веќе :(

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.905
    Допаѓања:
    203.122
    Испиј го клиндамицинот, ако има потреба уште една доза земи. Мора сосем да спадне отокот и да се исчисти гнојот за да може да фати анестезијата за вадење, ако е забот на горната вилица. Ако е долу, може и побрзо да одиш, ама зависи од твојот стоматолог.

На black-angel му/ѝ се допаѓа ова.
  3. black-angel

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.675
    Допаѓања:
    4.644
    Што стоматолог имам ко фатена во устата е да каже , а да земе пари прва е , за жал . Горе 6 -ка е , бев во план неделава да ја вадам секако , ама во неделата сабајлето отеков цела . Добро ќе се консултирам со неа во секој случај фала

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.905
    Допаѓања:
    203.122
    Мора да помине процесот секако. Испиј го антибиотикот, нека се повлече сосем отокот, па тогаш нема да има проблем со анестезијата.

5. black-angel

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.675
    Допаѓања:
    4.644
    @Annath дали знаеш што е дијагнозава точно ? т.е . што точно ќе претставува операцијата

максиларна антростомија , sinusitis maxilaris in obs .

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.905
    Допаѓања:
    203.122
    Не сум многу информирана околу оваа процедура, бидејќи максилофацијалната хирургија не е во домен на општите стоматолози. Ама колку што знам, се прави простор, или канал преку кој ќе се дренира гнојот од воспалени синуси за да биде успешно лекувањето (најчесто се прави кај хронични синузити). Веројатно кај тебе процес од заб отишол во синусот и резултирал со воспаление, па ќе се прави простор да се дренира гнојот. Моја претпоставка, не сум сигурна за што точно се работи. Како ќе оди дренажата не знам. Ама во глобала е рутинска процедура за лекување на синузитите.

7. angelince123

angelince123 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2015
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    10
    NEZNam kolku e prasanjevo za ovde no ne najdov druga tema imam anksioza no ima.problem so jazikot od stranite po rabovite imam kako vDlabnatini od zabite nikogas ne mi se slucuvalo takvo nrsto bev na maticen i mi rekoa deka e nekoja mozebi infekcija i da go mijam so sofa i so cetka no ete ne pominuva vekje mesec ako imate nekoe iskustvo ve molam spodelete

8. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    82
    Имам здрав заб што ме боли на притисок и некогаш ептен јака пулсирачка болка. Околу тој заб немам пломби. Користам паста за чувствителни заби. Што може да ми е? Помош. Фала.

9. oliolivera

oliolivera Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    26
    Девојки какви се вашите искуства со вадење забен камен? До сега никогаш не сум имала ниту вадела,но сега при контрола забарот рече дека треба да се вади каменец.Кажете дали боли процедурата, дали постои шанса да се расклатат забите отпосле (така имам слушнато дека се случува), и дали е морално да се чисти каменец

Последна измена: 16 април 2015
  10. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    Па не е ништо страшно, каменецот мора да се чисти за да се зачува хигиената на забите. А за расклатување зависи од заб до заб не значи дека и твоите така ( не сум чула дека такво нешто до сега ). Забен каменец не се вади туку се чисти.

На oliolivera му/ѝ се допаѓа ова.
  11. mackica1

mackica1 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2012
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    1.721
    ^ Не боли, без гајле, препорачливо е да се чисти забен каменец баш за превенција да не ти се расклатат, и ќе си имаш поздрава гингива, после процедурата неколку дена треба да ја испираш устата и да пиеш ц витамин... ќе ти објасни заболекарот поконкретно...

12. oliolivera

oliolivera Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    26
    Во ред знам дека се чисти ;) но ме интересираше дали е морално бидејки на предните долни заби непцето ми е спуштено па да не се расклатат самите заби

13. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    Морално е, бидејќи ако не се чисти може да се воспали и поголем проблем да си направиш. Матичниот доктор е запознаен со твојата ситуација ( најверојатно ) и ќе внимава, не грижи се.

14. mackica1

mackica1 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2012
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    1.721
    ^ Нема да ти се расклатат, баш напротив непцата ќе се зацврстат после процедурата...

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.905
    Допаѓања:
    203.122
    Сними го да исклучиш проблеми во коската. Можно е да има процес на коренот, ама да не зборам напамет, на снимка ќе се види убаво.

Забен камен мора да се чисти, пожелно на секои 6 месеци, ама зависи пред се од интензитетот на создавањето на истиот. Процедурата е безболна и се изведува со ултразвучен апарат. До расклатување на забите не верувам дека ќе дојде, бидејќи тешко на твоја возраст да имаш толкава количина на забен камен. А мора да се чисти, бидејќи забниот камен и без чистење доведува до расклатување и губење на забите. Колку повеќе се создава, толку повеќе се повлекува непцето, се ресорбира коската и забите ја губат стабилноста.

16. GossupGirlxoxo

GossupGirlxoxo Активен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2014
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    32
    Почнаа да ми надраснуваат непцата над забите (седмици)
    Ви се случило?
    Помош?!

17. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286
    Имав скршена пломба неколку месеци, немав никакви болки и конечно отидов да ја поправам и се зезнав.
    Сега тој заб ме боли кога јадам. Отидов пак на заболекар, божем висока ми била пломбата го среди ама пак истата работа.:sweat:
    На заболекар можам да одам дури во сабота. Нормално ли е ова, дали ќе помине само од себе или да земам ден од работа и да го правам, да не си направам поголема беља чекајки?:?:
    А онака немам никави болки освен кога јадам со него?

18. marijaneta

marijaneta Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2014
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    44
    Девојки, дали знае некоја од вас дали Doxycycline (Доксицилин) помага против оток на заб?

На plava.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.950
    Ako ti e otecen zabot odi kaj maticniot toj ke ti ja vidi sostojbata i ke ti daj antibiotik za otokot,mene taka mi se imase sluceno pred nekolku godini me bolese zab,pa mi potece i maticniot mi dade toa sto treba da pijam oti pimer jas sum alergicna na Pelicilin i strav mi e da zemam bilo sto na svoja raka a i jaki bea apcinjata sto mi gi dade,zatoa nemoj na svoja raka moj sovet istoto mi go imase receno i maticniot...

20. marijaneta

marijaneta Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2014
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    44
    Имав огромен оток пред 1 година на друг заб и пиев Амоксиклав. Не сум алергична на ништо.
    Овој оток е многу помал, едвај да се познава но сакам да го отстранам пред да одам на забар бидејќи нема што да прави се додека има оток.