Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    82
    Штом толку после ќе поцрни и ќе биде кршлив, не е попаметно да се извади цел и да се стави нов заб?
    Фала на одговорот! Ако има некој друго искуство нека пише.

2. ana-sweet

ana-sweet Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    2.401
    Допаѓања:
    2.670
    Озбилно,не е ништо страшно.И јас бев преплашена на почетокот ама после сфатив дека немало потреба од толку паника.Единствено што ме болеше беше анестезијата.Е тоа нема да те лажам ама бајаги боли дека во непце ја ставаат.Ама болката е само неколку секунди и после за време на операцијата буквално ништо не осеќаш.Зафатот трае околу 15-20 минути.После имав голем оток и многу си бев смешна,на Боки 13ка личев па и бетер хахаха.Околу 3 дена имав оток колку што се сеќавам и после една недела бев да ми ги извадат конците.Ајде со среќа и не се плаши:)

3. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.319
    Самата апикотомија има за цел да ре спаси од боклата и цистата како здравствен проблем, а нус ефектите се веќе естетски проблем и секако може на твојот корен да се стави колче или штраф и да се стави коронка,но твој заб е твој, макар и малку потемнет, вештачки си е вештачки, а ти си уште млада, кај мене оперирани се единица, и две четворки, единицата ми е малку потемнета и повремено ми ставаат по едно слојче пломба надворешно за да не е баш впечатливо, но најважноо од се си ги зачував забите и немам болка, а вештачкиот ем има ризик да не биде прифатен од самото непце, плус 200 евра од заб... што ќе ти е, твое си е твое.

4. HoneyAxl

HoneyAxl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2013
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    151
    Кај што треба да ми расне забчето кај 8ца тоа од лева страна,ама уште е рано има уште добри 3-4 години сигурно за тоа,а можеби и повеќе,и горе и доле ми се појавиле некои белки и тврди онака баш..Веќе пола месец можеби ме боли така,неможам да јадам,нити да зборам убаво..:doh: Знае ли некој во што е проблемот?8-|

5. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    8.435
    Јас имам голем проблем, ме боли многу забот од десната страна , а на моменти имам чувство дека сите заби ме болат, на едно место имам како крв не знам до што е.
    Не можам да јадам од болка неподносливо е, освен тоа ме боли грлото и не можам да ја голтам храната.
    Ставив еден гел за заби ама не ми помогнa.
    Please help

6. butterfly*

butterfly* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    imam eden problem koga jadam mi puka velicata :),mi kazaa eden mesec od eden prst da ne ja otvoram poveke no jas i koga zvakam mi puka eve veke nekolku god a nemam bolki.Ako znaete nes pisete blagodaram pozz

7. butterfly*

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    mozno e da e do nepcata ili gnojosan zab

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.150

Можно е да е сублуксација на зглобот. Оди да ти го наместат. А може и вродено да ти е, односно да имаш плитка зглобна јама, па на секое поголемо отворање на устата зглобот се изместува и после се враќа во нормална положба. За тоа лек нема, освен што ќе внимаваш при отворање на устата, како што ти рекле, да не ја отвораш многу устата :)

На butterfly* му/ѝ се допаѓа ова.
  9. butterfly*

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    veke 4 5god moz mi e taka a nonstop mi puka nema den ili moment da jadam a da ne mi puka trebase da mi zakazat vo sk da snimaat ama od nemukaet ne otidov pak sepak fala

10. kristinche01

kristinche01 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2013
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Вчера ја вадев 6ката и поминав со минимално крварење и болки, меѓутоа денес приметив дека местото има некоја чудна зелена боја, сеуште имам болки и непријатен здив. Дали станува збор за некоја инфекција која може да помине само со антибиотик или мора на стоматолог да ја чистат??

11. butterfly*

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    odi ke ja iscistat i ke ti stavat drence

12. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    82
    Во петок сум на операција. Ќе ви кажам како сум си поминала. Држете среќа.
    Него, имам пломби стари околу 2год. Некако се познаваат дека се правени забите. Дали е нормално по толку време да се познаваат? И, дали мора да се става нова пломба за да биде естетски поубава, или може некако да се обели? Се работи за петки, седмици (не се напред забите).
    Фала ви феминки.

13. butterfly*

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    ako ne e tajna kakva operacija zs i jas imam problem,a za plombite taka sto ke ti strcat odi smeni si gi

14. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    82
    Апикотомија.
    А нормално е за две години веќе да се познаваат забите дека се пломбирани?

15. butterfly*

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    pa nez iskreno zavisi dali si pusac,zavisi do koskata,a probaj so limon i sodabikarbona do 3pati nedelno da gi mijes zabite vi edna tacna stavi soda i sok od limon napravi go kako pasta i triij gi so cetka,aj poobjasni mi za apikotomija msm ako sakas

16. LUCERKA

LUCERKA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2015
    Пораки:
    764
    Допаѓања:
    5.373
    ме боли едната страна на вилицата и горе и долу ,гледам немам расипан заб баш на таа страна ама како да ме стега нешто.Во моментот не сум во можност да отидам на заболекар, ако има некој вакво искуство да го боли ,а да нема ништо расипано Ве молам кажете ми.. или што да се напијам освен аналгин или вентор....

17. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    82
    Пушач сум. Ама за 2г. да се познаваат ми е чудно.
    Некој да има деуг искуство? За колку време ви се познааат пломбите на забите?
    За апикотомија оди една страна назад, се' пишува, да не се повторувам. Извини. :)

18. butterfly*

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    ok jas pusac sum za 4god pocna po malku da mi se poznava ama napred i so soda gi mijam i se e ok i lakalut pasta onaa so trevki

На LUCERKA му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.150
    Зависи од квалитетот на пломбите, поточно, за каков вид пломби станува збор. Белите пломби, т.н композитни пломби од година во година стануваат се поквалитетни, а постарите генерации пломби полесно примаат пигменти од храна, течности, цигари, поголем им е степенот на контракција, па се познаваат самите пломби, конкретно нивниот раб. Смени ги ако ти пречат.

20. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    40.114
    Јас не знам што треба да правам со забите. Редовно четкање и чистење со конец и пак ми се расипуваат. Некој совет?