Проблеми со устата и забите

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by kristii, Apr 22, 2010.

1. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

2. Annath

Annath Форумски идол

Немa прoблем, извини штo не пишaв пoрaнo. Тoгaш имa зaoстaнaт дел, некoј кaнaл е прoпуштен и неoбрaбoтен, пa oд тoa е реaкцијaтa.

♡BuBaLe♡ likes this.
  3. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Da,i napij se analgin neso ili pak odi kaj stomatologot da ti prepise antibiotici.

4. mari_sa

mari_sa Истакнат член

Дали ќе може да ми препорачате некој добар стомотолог за фиксни протези по можност во државна а може и на др. место. Фала многу.

5. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Прашувам на форум бидејќи забарот моментално ми е на одмор. Минатиот викенд ми заврши заб, кој еве сега веќе 2 дена ме боли на допир. Најпрво ми го извади нервот и го остави недела дена отворен да се "луфтира". Потоа, го отстрани тоа што требаше од забот и ми стави лек кој стоеше 3 недели. Потоа, ми го отстрани лекот и прво, ми "изгради" корен, па бидејќи непцето ми крвареше, наредниот ден ми стави пломба. И тоа беше тоа. Првите неколку дена ништо не ми беше, а пред 2 дена се разбудив и осетив дека ме боли на допир. Значи, сам по себе не ме боли, немам константна болка, не пулсира, ништо. Но, на допир ме боли многу, не можам да загризам. Дали е нормално? Дали така често се случува поради тазе работа на забот? Или пак нешто се случува, некој процес можеби? Страв ми е дека ако чекам уште неколку дена додека да ми се врати забарот, можеби ќе се влоши ситуацијата. Ако има некој совет, нека каже што да направам.

6. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Сама нема теоретски шанси ништо да направиш.Освен да одиш кај замената на твојот доктор.

7. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Прво да ви се пофалам дека и по месец ипол уште не сум била за апикотомија од страв. 2 пати закажав и два пати не отидов.
    Сега, јадев тврда храна и лошо стиснав и сега забот ми пулсира. Не е скршен ама пулсира. Дали ќе мора да се отвара? Што му се случи? Знае некој?
    Фала.

8. SnowQueen17

SnowQueen17 Истакнат член

Вака значи, како прво тоа е интервенција во која се користи анестезија. Што значи дека нема да осеќаш никаква болка.Како второ апетокомонија како што знам се прави ако имаш некоја инфекција, гној итн...оди додека може да ти се спаси забот, после да не треба да се вади.

9. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Ќе се решам, мора да одам, полошо ќе си направам...
    А со забот што стиснав лошо со тврда храна и сега боли? Ќе мора да се отвара? Да се лечи? Вадење нерв?
    Фала

10. kallias

kallias Популарен член

I jas imam edno prasanje do @Annath :)
    Vaka, pred 3 godini koga bev trudna so prvoto dete vadev umnik, gore levo, NO, toj stomatologot hirurg koj mi go izvadi ne bese siguren dali go izvadil cel ili ostanalo nesto vnatre zatoa sto ne smeese da go snima da vidi dali ima uste nesto vnatre bidejki bev trudna i mi rece kje vidis denovive kako kje bide dali kje imas bolki i kje mi kazez, fala Bogu za den dva se bese super i posle 1 nedela mi se javuva dr.da me prasa kako sum mu vikam super i mi vika znaci sme go izvadile cel.
    Posle 2 godini jas osekjam leka poleka na toa mesto deka mi raste zab, sto znaci ne e izvaden cel tuku e ostanato ili polovina od zabot ili nekoj del i sega toj izleguva, no bolki nemam nikakvu, da ne go dopiram so jazikot nema da znam deka mi raste zab tamu. Sto bi da napravam vo ovoj moj slucaj? Ako go ostavam taka sto bi mozelo da bide? Ili da odam i toj del da go vadam? Inace sum trudna sega i za sega ne planiram nisto da pravam zatoa sto nemam nikakov problem so zabot.

11. toxincitylies

toxincitylies Истакнат член

Gledam deka tuka se zbori za problemi so zabite, no jas za da si gi resham moite mi treba preporaka za dobar stomatolog.Mojot maticen ja zatvori ordinacijata i sega neznam kaj koj da odam,a itno mi e i ne sakam da menjavam poveke dodeka da najdam asalen. :/

mari_sa likes this.
  12. Valencia

Valencia Истакнат член

Вака... горе лево шестката ми беше расипана и цела се срони ама остана коренот... бев на забар ми го извадија нервот одма и само ми стави привремена пломба а ми рече дека е завршено со тој заб (не ми е јасно) е сега прашањето ми е : Бидејќи не сакам да оставам така дупка да имам дали би можело со обична пломбба да се продолжи и направи како заб (бидејќи мајка ми има таков заб) или пак ќе мора да се лепи вештачки?

Драга @Annath, мислење?

13. Annath

Annath Форумски идол

Може да се среди забот без проблем... имаш две опции.
    Првата - да се стават колчиња на забот - метални или фиберглас и на нив да се моделира пломба со композитен материјал.
    Втората опција ти е да се обработат и прошират убаво каналите, да се земе отпечаток и да се излее метално колче кое ќе се цементира во коренот и на него ќе се направи навлака од металкерамика.

Одлуката е твоја, а и на твојот стоматолог, тој ќе процени што е подобра опција.

Valencia likes this.
  14. kallias

kallias Популарен член

@Annath i jas cekam odgovor :)

15. simone.16

simone.16 Истакнат член

Вака членки пред два месеци ме болеше цела вилица од левата страна и горе и долу со се увото и вратот и не знаев што е и прво помислив на расипан заб па отидов на забар, таму ме снимаа и ми рекоа дека растат умниците, ама ми рекоа дека горниот е прав, а долниот е крив и има циста па поради тоа имав многу болки, ми дадоа апчиња за цистата и ми рекоа дека е крив долниот и дека потоа мора да се направи операција бидејќи ќе им смета на другите заби. После една недела немав повеќе болки и цистата ја немаше, а еве и сега немам повеќе болки по изминати 2 месеци. Па прашањето до вас ми е што да правам сега да одам со операција да го отстранам умникот или пак кога немам проблеми, болки да оставам така ...

16. Annath

Annath Форумски идол

Извини, не сум видела дека си ме тагнала претходно, и извини што доцнам со одговоров.
    Оди на преглед само, да види стоматолог што е тоа што расте и дали би можело да се извади. Најверојатно се скршил умникот при вадењето, па затоа и тој хирургот што ти го вадел спомнал дека е можно да останало нешто внатре. Малку ми е чудно што оставил така, вообичаено хирурзите се тие што вадат се што останало. Ако немаш проблеми, нека стои, па кога ќе се породиш извади го.

Ако навистина имаш циста, мој совет е да го вадиш забот да се отстрани цистата. Ако навистина е циста и се остави така, може да се појават проблеми понатаму. Подобро е да се извади. Закажи си со време и нека те оперираат.

17. simone.16

simone.16 Истакнат член

Цистата ја нема веќе ми дадоа апчиња и ми помина, сега остана забот без циста ама е крив и сеуште не е излезен, само непцето е ...

18. kallias

kallias Популарен член

19. Annath

Annath Форумски идол

Тогаш и не било циста. Цистата не поминува од антибиотик, во твојов случај само со хируршко отстранување се лекува.

@kallias сега баш имав случај како твојот. Жената што дојде вадела кај нас осмица, и ми кажа дека имала некое делче што и смета. Ја видов, и го извадив со пинцета, бил дел од коренче од осмицата што почнало да излегува. Така што, можно е и кај тебе да е истиот случај.

20. kallias

kallias Популарен член

@Annath moevo mislam deka ne e bas malo delce za da se izvadi so pinceta, ne mozam ni so ogledalce da go vidam mnogu e na kraj pozadi ama so jazikot go osekjam deka e zab, vo sekoj slucaj kje odam na stomatolog pa da vidi kako i sto. Za sega ne mi smeta nitu me boli, stom se porodam kje go sredam :)