Проблеми со устата и забите

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by kristii, Apr 22, 2010.

1. jagodka.18

jagodka.18 Популарен член

Здраво , јас првпат пишувам на оваа тема, се надевам дека ќе ми помогнете :) . На стоматолог не одам многу често од причина што имам многу голем страв. Проблемот е што горната 6ка ме болеше пред неколку дена, 2-3 дена по ред и пиев апче и ми помина, но денеска пак имав болки , но различни од претходно и приметив дека имам како мало меурче (незнам како да го наречам) најгоре на напцето и на допир ме боли, многу се загрижив , што би можело да биде? Фала

2. butterfly*

butterfly* Популарен член

Nez sto e no i mene taka mi bilo mn pati i samo mi isceznuvalo.Aj pomos zamene mi rasti 2 umnik i sega nepceto mi e probieno no del od obrazot gledam i toj raspukan i koga jadam bukvalno i del od obrazot djvakam i nem da jadam sto da pravam nez a probien e i mn me boli :( fala odnapred

jagodka.18 likes this.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Имаш процес на забот, меурчето ти е фактички од гнојот што пробил во мекото ткиво. Оди на забар да не си направиш белја, најверојатно ќе треба антибиотик да пиеш.

Бидејќи расте криво во образот, најверојатно ќе мора да се вади. Нема место во вилицата, затоа така расте. Побарај си упат од матичен стоматолог за орален хирург, нека ти ја извади.

buba4e89, jagodka.18 and butterfly* like this.
  4. marijaneta

marijaneta Истакнат член

Имам тврдо топче над расипана 6ка. Што е тоа и како се лекува?

5. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

Долго време откако ги извадив протезите, дури сега гледам дека малце почна да ми се искривуваат единиците најверојатно од умниците што туркаат, а сеуште носам мобилна онаа што ја дават после протези. Незнаев каде да го поставам прашањето па ај тука.Каде во Битола се прави панорама, ренгенска слика на вилица?

6. butterfly*

Imas pogore odgovor za topceto :)

7. hoex

hoex Истакнат член

Dali posle vadenje na zaben kamen bolat vilicite?

8. butterfly*

Sum vadela no ne me bolele

9. hoex

hoex Истакнат член

Mene denes mi vadea i mnogu me bolat vilicite

10. butterfly*

Nez napij se analgin nez sto da ti kazam

11. marijaneta

marijaneta Истакнат член

Ај ако сакаш кажи ми точно каде да го најдам одговорот. фала

12. butterfly*

Isto vo ovaa tema samo pogore od annath e postot

jagodka.18 напиша: ↑
    Здраво , јас првпат пишувам на оваа тема, се надевам дека ќе ми помогнете . На стоматолог не одам многу често од причина што имам многу голем страв. Проблемот е што горната 6ка ме болеше пред неколку дена, 2-3 дена по ред и пиев апче и ми помина, но денеска пак имав болки , но различни од претходно и приметив дека имам како мало меурче (незнам како да го наречам) најгоре на напцето и на допир ме боли, многу се загрижив , што би можело да биде? Фала

Имаш процес на забот, меурчето ти е фактички од гнојот што пробил во мекото ткиво. Оди на забар да не си направиш белја, најверојатно ќе треба антибиотик да пиеш.

13. cuciTo

cuciTo Истакнат член

@Annath te molam brz odgovor :(
    se izvinuvam za toa sto ke pisuvam na latinica (od mob sum ukl)

6kata dole pred 2-3god ja zatvoriv so navlaka, togas bese i zivecot izvaden. Pred 1 mesec me bolese i ja izvadivme. Se lekuvase zabot (eden od kanalite bil vospalen) i dobro odese se dodena ne pocnav da otekuvam. Vcera vo 22h se napiv eden vibramicin, otokot prodolzi da raste, deneska vo 14h se napiv dve himoral, no otokov seuste raste :(
    Ako prodolzam vaka do kade ke odi?
    Mnogu me stav
    sega mi ide vreme i za vtora doza apcinja no vecerva se plasam so ke bide

Otokot e na obrazot, nemam nadvoresna kesa, sniman e zabot, kanalite ne mirisale, zabot e epten istrugan i sega so otikov uste tolku e vo nepceto, Sega nemam bolku ama minatite denovi uzas mi bea... ni zabolekarkava nz sto da mi pravi
    rece da padne otokot i ke se vadi ama otokov naprotv :/

14. Annath

Annath Форумски идол

Процесот е од забот, ама пробил во меките ткива, затоа немаш болки. Вибрамицинот е слаб и не е за вакви ситуации, а химоралот не делува моментално, му треба време. Ако отокот не спаѓа и утре или па расте уште повеќе, тогаш правец на максилофацијална со приоритетен упат, и најверојатно ќе те боцкаат (лендацин или нелорен, не знам точно што), а може и инцизија да направат, зависно кај е отокот. Мој совет е да не чекаш, утре веднаш да одиш на максило, за да не се искомплицира дополнително.

15. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Бидејќи и @Annath ти одговори,мене порано кога ми отекуваше 6ката ми дава ампицилин сите да ги испијам и ми спаѓаше отокот отприлика за една недела најмногу.
    Сепак ова беше моја превенција тогаш.

16. Dorian Gray

Dorian Gray Активен член

Здраво девојки,

Би сакал да добијам совет од некои девојки тука ( стоматолози) во врска со еден условно да кажам проблем. Значи да напоменам дека имам генерално здрави и убави заби. Денеска приметив на последниот заб на долната вилица како многу мала ситна нерамнина. Дали тоа значи дека е некој вид на почетен стадиум на кариес или може да биде сосема нешто трето? Во понеделник планирам да посетам стоматолог. Поздрав

17. Nakov

Nakov Истакнат член

Дај те молам кажи ми како го среди проблемов и што ти било јас со истово се справувам моментално

18. La niña

La niña Активен член

Мојот проблем е следен.
    Двете горни единици ми беа искривени нанапред и носев фиксни протези две години и два месеци, потоа мобилни протези уште шест месеци, а од тогаш поминаа две и пол години. Уште кога ги извадив не бев потполно задоволна, но дури сега станува видливо. Двата предни заба полека се враќаат напред, но тоа не е се, туку и останатите заби кои ми беа во одлична состојба отсекогаш сега изгледа дека ја менуваат својата положба, очигледно протезата ги истрауматизирала. Не сум доволно запознаена и ми треба мислење дали порцелански навлаки, ламинати или нешто слично на тоа ќе ми го средат изгледот на вилицата и која е најскапата, а која најевтината варијанта и каква е разликата во крајниот ефект?
    Благодарам :)

19. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

И јас отприлика толку ја носев протезата. Ако ти се вратиле кецовите како што ти биле порано тогаш мобилните протези не си ги носела редовно или доволно. Во друга тема викаат дека мобилните требало да се носат два пати повеќе од фиксните, значи ако си носела фиксна протеза две години, мобилната треба да ја носиш четири. Јас не знам за тоа, знам само дека 6 месеци се носат и еве уште ги носам. Не сум имал проблеми со забите после ваѓање на фиксната, а моите беа за никаде. Е сега, кажи дали си ги носела редовно мобилните протези и дали на денот кога ти ја вадеа протезата ти ставија како некоја жица од тројка до тројка? :?:

20. La niña

La niña Активен член

Уште не ми се вратиле како што беа порано, ама полека се враќаат нанапред. Мобилните ги носев само на спиење, осум часа на ден, како ми рекоа, така правев. Не се сеќавам дека направив нешто погрешно, само некогаш не спиев доволно за да ги носам осум часа. Тоа дека треба да се носат мобилни толку долго прв пат слушам, ниту еден забар не ми го рекол. Жица не ми ставија кога ја вадев, но повеќе пати ми врзуваа такви жици кога ги носев фиксните.