Јас живеам години наназад без сите четири 6ки, па фала богу жива здрава сум уште Не гледам причина зошто би те фаќало страв
Не мора прво да биде умртвен, нема такво правило. Ако е забот за вадење, се вади, умртвен или не. А штом веќе дошол до стадиум на вадење, значи и не е здрав, т.е живецот во најголем број случаи е веќе умртвен. Ти сакаш да ја вадиш, или тоа ти го препорачаа? Почесто ги препорачуваат 4ките за вадење, а шестките ептен поретко, со тоа што 7, евентуално 8 се влечат напред да го пополнат празниот простор.
Бев на систематски и ми рекоа да го извадам, затоа што и не мие цел заб туку ми е како скршен на пола и од таа страна ко ќе јадам или џвакам мастика секогаш сеќавам неубав мирис а не ме боли забот воопшто ... А и ко требаше да го правам пред едно 5 6 години ми рекоа пшодобро да го извадам ама ми го направија, и од него ми се воспалуваат горните непца многу често..
Па извади го штом е така. Постои и варијанта да си ставиш на тоа место заб на колче, да ги искористиш корените, ама никој не ти гарантира дека нема да се појави процес на коренот. Вака ќе си бидеш мирна. А ако ставаш фиксна протеза, просторот би можел да се пополни со 7, т.е да се извлече забот понапред.
Не заб на колче не, имам тројка што ми виси малку над двојката т.е. не малку туку малку од повеќе и таман ќе ми се пополни местото со тројката што ќе ми се исправи а воедно и останатите 4 и 5 Благодарам Анатх многуу
Денес бев на забар,ми направија преглед и пломбираа еден заб! Воглавном сум задоволна и малку ми се поднамали стравот од стоматолози кои претходно ептен ме оптеретуваше! Го надминав стравот па дури закажав и уште една средба на која ќе ми пломбираат уште еден заб! Но ме загрижи тоа што стоматологот ми кажа дека умниците морам да ги вадам! И двата ми биле расипани и растеле на криво! Дури и предизвикале искривување на другите заби (тоа веќе го забележав) Не ме болат воопшто но стоматологот ми објаснуваше дека ќе плачам од тие расипани умници! Она што сакам да прашам е: дали е болно вадењето на умници, возможно ли е нешто да се искомплицира, смејам ли да одложувам за понатака (оти сега ич немам храброст), се пломбират ли умници, воопшто постои ли начин да го одбегнам тоа вадење на умниците оти ептен ми е страв Друго... стоматологот ми кажа дека сум имала малку забен камен и нели треба да се исчисти! Но од искуството на други наводно после чистење на забен камен се расклацувале забите Дали е вистина тоа? После прегледот разговарав со две/три мои пријателки кои ми рекоа дека откако им го исчистиле забниот камен им се расклацале забите! Па ме интересира вашето мислење, вашето искуство во врска со вадење умници и чистење забен камен!
Напредна е медицината денес доколку имаме проблем со заби тоа лесно се надминува со одење на заболекар.Нас ни останува само редовно да ги миеме забите.За воспалени непца и ранички гаргарете со чај од жалфија или пак ако е поголемо воспаление земет Гингивал це гел.
Отстранувањето на умниците денес е веќе рутинска постапка која многу често се применува поради проблемите кои тие ги предизвикуваат. А проблемите се јавуваат затоа што нема простор за нивно растење, најчесто поради мали вилици и преголеми заби, за кои најчесто причина на настанување (освен генетиката) е избегнувањето на џвакањето и конзумирање на преработена, мека храна. Инаку, расипаните умници може да се пломбираат но само ако се достапни за работа (а обично не се, поради тоа што доста често не растат како што треба). Вадењето не е болно, се користи локална анестезија и во најголем број случаи нема компликации, раната брзо зараснува. Што побргу ги извадиш, тоа подобро, посебно затоа што ти се веќе расипани. Се препорачува да ги вади специјалист по орална хирургија, меѓутоа ако не се работи за многу комплицирана положба, може да ги извади и општ стоматолог. Што се однесува до чистењето на забниот камен - постапката е безболна, се користи ултразвук кој го крши каменот. За расклатување на забите - може да се случи доколку има поголемо количество на забен камен кое предизвикало повлекување на непцата и соголување на дел од коренот, и тој дел ќе биде надвор од непцето кога ќе се исчисти забниот камен, па се намалува потпорниот апарат на самиот заб. Тоа обично се случува кај постари луѓе, кај кои со години се насобирале наслаги од забен камен и поради тоа непцето постојано се повлекува (затоа и поискусните стоматолози не препорачуваат чистење на забниот камен кај тие пациенти, за да не им се расклатат забите). А со редовно чистење на каменот, без да се создадат такви наслаги воопшто не би требало да дојде до расклатување. А тој забен камен се создава со калцифицирање на меките забни наслаги кои секојдневно се таложат на забите и треба редовно да се чистат со миењето.
АКО МОЖЕ ДА МИ ГО КАЖЕТЕ ВАШЕТО МИСЛЕЊЕ ЗА МОЈОТ ПРОБЛЕМ. ДЕНЕС БЕВ НА СТОМАТОЛОГ МИ ГО СНИМАА ЗАБОТ И МИ РЕКОА ДЕКА ИМА ЗАПОЧНАТО ПРОЦЕС НА КОРЕНОТ. ПОТОА МИ ГИ НАПОЛНИЈА КАНАЛИТЕ СО ЛЕК ОТКОГА ПРЕТХОДНО МИ ГИ ЧИСТЕА СО ЕДНИ ИГЛИЧКИ ПРИ ШТО МЕ БОЛЕШЕ ВО ЕДЕН ОД КАНАЛИТЕ ИАКО ЗАБОТ ПРЕТХОДНО МИ БЕШЕ УМРТВЕН. СПОРЕД ВАС ШТО БИ БИЛО СЛЕДЕН ЧЕКОР?СТОМАТОЛОГОТ РЕЧЕ АКО ГО РАЗБРАВ ДОБРО ДЕКА ЌЕ ВИДИМЕ КАКО ЌЕ РЕАГИРА НА ЛЕКУВАЊЕТО ПА ИЛИ КЕ ГИ НАПОЛНИМЕ КОНЕЧНО КАНАЛИТЕ И ЌЕ ГО ПЛОМБИРАМЕ ИЛИ ЌЕ ГО ВАДИМЕ.ИНАКУ ЗАБОТ МИ Е И СКРШЕН ОД ЕДНАТА СТРАНА ПА СТОМАТОЛОГОТ РЕЧЕ ДЕКА НАЈДОБРО БИ БИЛО ДА НЕ ГО ПЛОМБИРАМЕ ТУКУ СО КОЛЧЕ И НАВЛАКА КОЈА ЧИНИ 70 ЕВРА. ИСТО ТАКА ЗА СНИМКАТА И ЛЕКОТ МИ ЗЕДЕ 600 ДЕНАРИ И НЕ МИ ДАДЕ ПРИТОА ФИСКАЛНА ЈАС НЕМАМ МАТИЧЕН СТОМАТОЛОГ ПА МЕ ИНТЕРЕСИРАШЕ АКО МОЖЕ ДА МИ ОБЈАСНИТЕ КАКО ОДИ ТОА КОЈ СЕ МОЖЕ ДА БИДЕ МАТИЧЕН СТОМАТОЛОГ,ШТО ЗНАЧИ АКО РАБОТИ СО ПЛАВИ КАРТОНИ И КАКО СЕ ДВИЖАТ ЦЕНИТЕ КАЈ ТИЕ ШТО РАБОТАТ СО ФОНДОТ И ТИЕ ШТО РАБОТАТ ПРИВАТНО ОРИЕНТАЦИОНО.ОДНАПРЕД ВИ БЛАГОДАРАМ
Како прво, добредојде на форумов selena-s, а како второ, би те замолила да не пишуваш со CAPS LOCK, бидејќи ваквите мислења се толкуваат како викање. Што се однесува до забот, штом е веќе почната ендодонтската терапија поради веќе постоечки процес на коренот, се чека да се види реакцијата - дали процесот ќе се повлече и ќе се излекува, или пак ќе прогредира и ќе се шири. Тоа зависи од организмот, т.е имунитетот, но и од лекот кој стоматологот го користи. Од тоа зависи дали ќе се полнат каналите или ќе се вади. Ако се повлече процесот, логично е дека ќе се полнат каналите. Ако може да се пломбира и покрај тоа што е скршен (т.е да држи пломбата), нема да мора да се стави заб на колче со навлака. Меѓутоа, ако пломбата не издржи, тогаш би требало да се направи заб на колче со тоа што ќе се исчистат убаво каналите, ќе се направи колче според моделот на корените и ќе се цементира, па ќе се покрие со соодветна навлака. Вака забот може да трае доста долго време, но нема гаранции. Ако не се повлече процесот, туку се шири и предизвикува проблеми како гноење, отоци и болки, најверојатно ќе треба да се вади забот. За да се пополни празниот простор се применуваат импланти (само за еден заб) или пак се прави мост при што се стружат соседните заби и за нив се прават навлаки. Но решението зависи од тоа за кој заб се работи. Матичен стоматолог може да биде секој општ стоматолог кој има склучено договор со ФЗО и работи со сини картони. Цените се движат од 200 ден. за амалгамска (метална) пломба до 600-700 ден. за најновите естетски полнења. Другите цени се движат во исти граници, но не сум сигурна за цените за изработка на протетски надградби, но мислам дека општите стоматолози работат протетика исклучиво приватно, па цената варира од стоматолог до стоматолог, но горе-долу - оди во тие граници кои што ги спомнавте претходно.
Еве и јас да прашам нешто На долната вилица имам 3 коронки,два заба стругани и порцелански заб што ми фалеше.Е сега пред месец дена во сон сум ги стиснала силно забите,се разбудив и гледам забот пукнал цело парче се скрши од напред.Бев кај истиот забар што пред 5години ми ги направи,ми стави некоја пломба која после два дена се оддели од забот.Прашањето ми е дали да ми ги извадаат тие што ги имам и повторно нови да направам или ќе може со пломба да помине,мислам ако има пломба што ќе држи.
Ако те сфатив убаво, ти пукнала порцеланската коронка, т.е порцеланот се одвоил од металот? Ако е така, подобро нови да направиш, пломбирањето е само привремено решение, нема да држи пломбата. И уште нешто, ако ти се случува често во сон да ги стискаш забите и да крцкаш со нив, земи некој штитник за заби, како заштита.
^Да порцеланскиот заб пукна,и јас се мислев дека би било подобро решение да ги направам повторно,ама ај забарот да проба со пломба. Инаку не ги стискам забите ноќе,првпат ми се случува нешто лошо сум сонувала.
jas imam problemi so neprijatniot miris potocno mi gorci vo ustata.imam slusano deka poradi dehidracija toa se slucuvalo.dali znaete nesto poveke?
Zdravo,koga vece se ponudivte za pomos,eve i jas da si ja kazam mojata maka Bremena sum 10 nedeli, imav problemi so zab,no toa go resiv,sega maka macam so zlebinite !!! Uzasno me bolat,mi natekuvaat i po celi noki nemozam da spijam ! Redovno gi cetkam posle sekoj obrok so dosta tvrda cetkica(taka mi preporaca doktorkata)no i toa ne mi pomaga ! Ako ima nekoe sredstvo za premackuvanje ili nekoja tecnost za plaknenje ve molam kazete mi !
И јас имам слични проблеми како твоите, но ги пијам Флуонатрил и ми се подобри состојбата во устата. Јас имав проблеми и со ноќно крварење на непцата исто и кога ги четкав крварев. Да потенцирам-и јас сум бремена!
UUUfff,bas sega vo momentot imam ogromni bolki,mene lekarkata mi kaza sto mozam posilno da gi cetkam,za da mi potece krv i ke mi olesni,ama krv nikako da potece
Здраво Poisoon, за проблемот со непцата можеш да земеш гелови (Гингивал Ц, Генгигел - ги има во секоја аптека), а освен тоа продолжи си со редовната орална хигиена. Нормално е во бременоста да се јавуваат промени на непцата и забите, а почесто користи и забен конец за да го чистиш просторот меѓу забите и со тоа малку да го намалиш притисокот што го чувствуваш. Што се однесува до флуонатрилот од 1мг - рано ти е за него, ќе почнеш да го земаш некаде околу 15 недела од бременоста. Тој повеќе помага за забите на бебето, ама донекаде и ги штити и твоите, посебно затоа што треба да го лижеш, а не да го голташ. Како и да е, внесувај и Ц витамин, убаво е понекогаш да си ги масираш непцата со малку сок од лимон (а после тоа обавезно плакни ја устата, оти сокот од лимон ги нагризува забите). Се надевам дека некој од геловите колку-толку ќе ти помогне. Непријатниот мирис може да биде последица на повеќе причини. Дехидратацијата е една од поретките. Значи, како прво - недоволна орална хигиена, не се мијат само забите, туку се четка и јазикот, бидејќи и тој собира наслаги кои се добра подлога за бактериите во устата. Исто така, доста често се среќава непријатен мирис кај луѓето кои имаат проблем со правењето на џебови, кои со редовното четкање на забите не се чистат темелно, туку мора да одат на стоматолог. Секако, тука влијае и бактериската флора во устата. Ако не е хигиената проблем, тогаш може да биде од крајниците - во нивните ниши се собира храна која се распаѓа и тоа предизвикува појава на непријатен мирис. Освен тоа, може да се јави непријатен здив поради проблеми со желудникот, враќање на храната во устата и појава на гасови. Секако дека и храната која ја консумираме може да влијае на мирисот во устата.
Blagodaram za sovetot ke probam i so toj gel.... sega gi plaknam so heksoral i malku od malku mi e podobro,no seuste imam bolki,i gi cetkam so lakalut pasta po nekolku pati na den !
Да си ја кажам маката јас Веќе 2 недели ме боли долната вилица лево на крај .. Значи се ме боли тамо освен заб некој . Прво беше раничка од протезата и ми помина ама сега не можам да јадам , не можам да пример ја напунам устата со воздух .А не ми расте ни заб . Бев сега пред малку на забар и ми вика дали кога ќе затвориш уста и стиснеш заби те боли некој ? Викам не , и ми рече имаш гној , дојди утре да исчистиме. Забот околу кој ме боли се поправан ми е , значи немам проблем . Имам прстен на тој заб . И што уств ми е ? Што ќе ми прави утре ?