Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. black-angel

black-angel Praefectus Vigilum Член на тимот

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.675
    Допаѓања:
    4.644
    да не ти растат осмиците па ги рамзестуваат забите ?

2. kasandrasrce

kasandrasrce Активен член

Се зачлени на:
    28 јули 2014
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    26
    здраво девојки....6-кава ми беше расипана и ми го умртвија живецот,пред година така нешто,...и повторно осекав болки па пак го лечев забот ,сто пати сум појдена на забар.. па после ке прекинеа болките и пак и пак.......и еве сега пак ме болеше пред месец дена и ми го отвори забот мојот стоматолог,и му ставаше лек ова она,,,и еве до ден денес отворен мие ко демек да пробаме да го спасиме..ама вчера ми загнои ...се створи топче..и денес еве отидов да ме види стоматологот ама не беше тој тука беше колегата негов...и ми рече да пијам антибиотик 4 дена,и хеморал...па да ја видиме после состојбата на забот..ама најверојатно вика треба да се вади.....е сега го прашав колку чини да ставам нов заб...ми рече со импланти дека е сакпо од 300 до 500 евра ...дали некоја знае каде можам да најдам поефтини импланти?а ми рече дека имало и друго решение поефтино тоа било да се струзеле 5-ката и 7-цата и на нив да стави заби и така ке дојдело 135 евра ама во тој случај ке си ги заебам 5-кава и 7-цава за една 6-ка....затоа повише сакам имплант да ставам...ако некоја знае некое решение,или некоја друга метода ,начин ...нека ми пише ,ве молам...

3. La niña

La niña Активен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2015
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    Хмм, не чувствувам дека ми растат умници и плус тоа се работи конкретно за менување положба на двојките и тројките, не верувам дека е до умниците. Доколку некој има искуство или знае нешто повеќе за методите кои ги посочив, го замолувам да ми пише :)

4. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    Тоа што ти го предложил докторот за 135 евра е фактички мост.

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.158
    Oсвен имплaнти, другo чaре немa aкo не сaкaш мoст. Нaјефтиниoт имплaнт ќе те чини минимум 500 еврa, aмa имaј предвид декa тoa е пoчетнa ценa, мoже дa чини мнoгу пoвеќе aкo е пoтребнo дa се вгрaдувa кoскa. Пoевтинo oд 500 еврa немa, сo гaрaнцијa. Oд другa стрaнa, немaш 100% гaрaнцијa декa ќе биде успешнo, иaкo вo гoлем брoј случaи имa успех.
    Мoстoт ти е нештo пoевтинa вaријaнтa. Пoстoи и oпцијa сo фиксен aпaрaт дa се пoместaт зaбите зa дa се пoпoлни прaзниoт прoстoр, aмa тoa сo специјaлист пo oртoдoнцијa ќе си видиш. Имa уште еднa oпцијa, aмa тaa ем е привременa, ем е успешнa сaмo кaј предни зaби. Кaј кaтници тешкo, пoрaди џвaкaњетo.

Акo ти рaстaт умници мoжнo е дa ги изместaт зaбите, без рaзликa дaли се предни или зaдни. Секoгaш умниците прaвaт прoблеми.
    Зa другo ќе си пoбaрaш мислење oд специјaлист, зoштo не билo успешнo кoристењетo нa фиксен aпaрaт. Акo не кaј твoјoт oртoдoнт, oди нa втoрo мислење кaј друг oртoдoнт. Без преглед никoј не мoже дa ти кaже штo тoчнo е прoблемoт.

На kasandrasrce му/ѝ се допаѓа ова.
  6. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.188
    Допаѓања:
    175.704
    Колку време од прилика расти еден умник и какви компликации можи да направи покрај кривење на заби? Дали е во ред минимален оток? *panic*

7. Kalinka1

Kalinka1 Активен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2015
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    2
    Здраво. Дали некој знае што значат црвени мали точки на јазикот?

8. marijaneta

marijaneta Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2014
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    44
    Дали постои нешто како коректор за боење заби? Имам пломба ама сакам некако да ја прикријам дека вака се познава многу :/ ...

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.158
    Нека ти ја сменат на забар, немаш друго чаре.

10. marijaneta

marijaneta Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2014
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    44
    Сега ја ставив...

11. sweety90

sweety90 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 октомври 2010
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    224
    Здраво, би сакала да побарам совет од некој стоматолог меѓу феминките (доколку има).

Вака, веќе две недели имам периодични болки на горната вилица од лева страна. Немам расипани заби, но некогаш кога јадам благо многу силно ме боли што ми солзат очите од болка.

Ме интересира зошто се јавува таа болка кога немам ниту еден расипан заб?

12. LittlePinky

LittlePinky Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2013
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    4.392
    Горе меѓу единиците на непцето ми се појави едно малецко како топче, а ни ме боли, ни ми смета при јадење или зборување. Дури не ни го забележав кога се миев, туку по неколку саати.. Да не знае некој што би можело да биде? Да не е нешто од настинкава? Да не е нешто посериозно? :worried:

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.158
    Ако не си била на забар, оди, ништо нема да те чини еден преглед. Ако е болката само таму, можно е да има некое дупче што не го забележуваш.

Папилата ти е воспалена, ќе се повлече кога ќе ти помине настинката. Ако не се повлече, мачакј со гелови за непце. И избегнувај грицкање нокти, грицкање моливи/пенкала и слично, може и од тоа се воспалува.

На LittlePinky му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Wahnsinn

Wahnsinn Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2015
    Пораки:
    376
    Допаѓања:
    2.459
    Луѓе сакам да ве прашам нешто.Осетив сега дека почнал да ми расте умник на десната страна и сакам да прашам дали ќе ми се поместуваат забиве сега..Моментално носам мобилна протеза а пред 3 -4 год. носев две години фиксна.Откако ја извадив фиксната предните два заба малкуцка се искривија ама не е премитлево.Едвај. Сега се нервирам ако ради умников повторно почнат да се криват забиве.Јас планирам да отидам што е можно побрзо на забар , ама еве да видам што мислите и вие.Може некој имал веќе вакво искуство.

15. Kalinka1

Kalinka1 Активен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2015
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    2
    Немора да значи. Ако има доволно место ќе излезе без никаков проблем а ако нема место ќе прави проблем со забот до него и тогаш ќе треба да го вадиш умникот. Не би требало да почнат да се криват забите.

На Wahnsinn му/ѝ се допаѓа ова.
  16. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    82
    Здраво на сите и ќе ве замолам за помош.
    Имам умртвен заб пред 3г. Пред околу 1г ме болеше малку, ми рекоа дека е џеб и го очистија. Но во последно време ми реагира на ладно, на појако притискање со забите и потоа на некоја чудна болка. Дел од забот е и со некоја темно плава боја.
    Дали е можно да е расипан? Како може умртвен заб да боли? Нормално е?
    Некој со вакво искуство?
    Фала.

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.158
    Можно е да почнат да ти се поместуваат, ама се зависи од тоа како расте забот.

Умртвен заб може да боли ако има процес на коренот. Бојата на забот е очекувана, бидејќи е мртов, а болката може да биде ако не е исчистен целосно, односно ако не се пронајдени сите канали. И да останал еден канал неисчистен, знае да направи проблеми. Направи си снимка, и стоматологот ќе види што е проблемот.

18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.855
    Допаѓања:
    109.946
    На внука ми и се изедени предните 4 заба од цитостатиците што ги примаше, до корен, може да се направи нешто, да се извадат или? Значи збориме за дете со развојни проблеми, не збори и не соработува. Да не збориме колку е измачено од доктори изминатава година.

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.158
    Некa стoјaт aкo немa мaкa вo смислa нa бoлкa или oтoци. Кoрените ќе се ресoрбирaaт и вишoкoт ќе пaдне кoгa ќе пoчнaт дa рaстaт нoвите зaпчињa. Немa пoтребa oд вaдење, сaмo дa се oдржувa oрaлнa хигиена редoвнo и прaвилнo.

20. An4e24

An4e24 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    568
    Допаѓања:
    1.587
    Е вака и јас да побарам мислење....пред неколку месеци при рутинска контрола стоматологот ми рече на горната тројка има кариес колку една точка и ајде да го одстраниме да не се прошири и стави пломба. Од тогаш само проблеми имам со забов, прво ми реагираше на ладно и ајде ми го третираа со ласер поради осетливост и по недела дена тоа помина. Сега ми реагира на топло но не болка туку некое чудно чуство незнам како да опишам како да ми тежи забот кога ќе се напијам нешто топло, плус кога ке притиснам од страна кај носот над тројката осеќам тапа болка. Што би можело да биде, пред да ми го поправи забот немав никаков проблем :?: