Проблеми со устата и забите

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by kristii, Apr 22, 2010.

1. Annath

Annath Форумски идол

Штом те боли на допир кај носот и болка на топло, укажува на гноен процес. Појди на стоматолог, нека види што е работава, нека го испита детално, и виталност нека провери. Ако е потребно и ртг снимка направи си, ама мислам дека е доволно јасно и со симптомиве што ги имаш. Забот треба да се отвори, да се исчисти убаво каналот, да се издренира гнојот и да се затвори. Не мора да значи дека поправката е причина за проблемите.

2. An4e24

An4e24 Популарен член

Ti blagodaram na odgovorot ke pojdam sto poskoro

3. Nellie

Nellie Популарен член

Да ми препорачате добар стоматолог за вадење на умник со хирушки зафат во Скопје и доколку знаете како се движат цените за операцијата на умник?

4. blueberry93

blueberry93 Популарен член

Оливер Димитровски на клиника.

Nellie likes this.
  5. An4e24

An4e24 Популарен член

Пред некој ден бев на стоматолог ми направи снимка и не покажа ништо, ми провери и виталност забот воопшто не ми реагираше. Ми кажа да почекам неколку дена да видам дали ќе исчезнат симптомите, како можност ми рече дека можело да биде од синусите.

6. butterfly*

butterfly* Популарен член

Ajde i jas da prasam nesto pa ako ima nekoj sovet ako sakate kazete.Mm ima problem so nepceto go boli,toj misles zab no ispadna nepceto,bese na stomatolog mu go raskinaa krv istece i mu rekoja so cetkata malku poveke da trie za da istece krvta,koristi lakalut pasta,pravi masazi so gingeval gelot no togas za togas i povtorno ima bolki,mu stavaa drncinja ima bolki no poslabi.Ako moze nekoj da spodele iskustvo ili nes da ne sovetuva ke vi bidam blagodarna

7. Independiente

Independiente Популарен член

Colgate паста pro relief
    Плакнењесо жалфија заиспирање на устата
    ВО топла вода лажичка сол и убаво шмукање за да ја исплакнете устата
    бетадине исто така мислам помага

butterfly* likes this.
  8. Sahlene

Sahlene Истакнат член

Жалфијата го чисти црниот дроб, а во истовреме поминуваат и забите...:D

9. Annath

Annath Форумски идол

Како мислиш, не реагирал забот? Не е витален, или како?
    Инаку да, може да е од синусите, не е исклучено.

Нека продолжи така, треба време за да заздрави, посебно затоа што се џебови во прашање. Се собира храна, се распаѓа и се воспалува непцето. Па пожелно е да се користат интердентални четки за детално да се чистат просторите меѓу забите. Плакнење со 3% хидроген или со чај од жалфија исто помага, Лакалут пастата е добрa (про рилиф на Колгејт што е спомната не помага во вакви случаи, таа е претжно за осетливи заби) а како гел за непца го препорачувам од лично искуство НБФ гингивал гелот на база на мед (за оние кои не се алергични на медот). Ако се користи по упатство, нема шанси да нема подобрување.

butterfly* likes this.
  10. An4e24

An4e24 Популарен член

11. Annath

Annath Форумски идол

По ова што ми го пиша, јас мислам дека е забот. Ама ајде нека помине малку време, па самата ќе процениш.

12. Independiente

Independiente Популарен член

Истото беше и кај мене имав пломба на кецоти мир ече да ја смениме. откако ја сменив почна да ми потекува отидов ми вика ајде ке ја извадиме ке стајме лек, ама мене вечерта уште повеќе..стигнав до стадиум да не можам да се допрам од болка , да не можам да издуванос и плус ноздрите ми беа затнати..тој глупиот доктор на секој саат ми мењаше лек што не проба (тука пред зграда ми е ) сабајле одвај чекав да отвори да одам. и на крај ме пратија на специјалист и ми правеа операција. тој кога ме виде ми рече непотребно сите овие денови си трпела болка требало памукот и лекот да ти ги извади за да ти диши забот и ме притиска(најголемата болка у животот )и ми вика шмукај и плукај, гадно е али незнаеш колку гној излезе... и болката помина ко од шала отокот спадна... али една недела без спиење ни јадење ништо богами докториве денес не знам како се вработуваат искрено. секоја чест за докторов што ме оперираше ме спаси..

13. An4e24

An4e24 Популарен член

И јас така си мислам зашто само на тој заб осеќам болка. Ќе одам пак по нова година ако не поминува.

14. Sanja999

Sanja999 Нов член

Pred malku zabelezav pomegu dolnata vilica od vnatresna strana (znaci najdolu pod zabite) i jazikot kako malo i mnogu cvrsto topce (kako mozolce), ne se primetuva mnogu i ne boli. Dali ste imale nesto vaka slicno ili pretpostavuvate sto moze da bide? Fala vi mnogu

15. thalia zapata

thalia zapata Активен член

Annath te molam za tvoj sovet,,vaka mojot problem e golem ...znaci bol,ite zapocnaa so 5kata ..pocna da me boli a mi bese umrtvena.... pocna da boli ... gorna 5ka ...a inaku imav izvadeni i uste mi se dolnite 6ki i edna 7mica ...da se navratam na glavniot problem ..pocna 5kata da boli mi ja snimaa nemase proces ajde igli pak otvaranje ajde lekce edno drugo se smiri nekako a mi se grcese mestoto ..epten na toj del mi solzese okoto ..potoa bolkite mi se prefrlija na 6kata ..zdrava bez karis bez plomba .. mn jaki bolki so da ti kazuvam tapi takvi i celo vreme mi se kocese mestoto . ajde snimka na nea nema proces isto mn boli epten ..ajde otvranje nema niso ali bolkite jaki be ..i umrtvuvanje ajde gluposti ne stivnuvaat bolkite a nema proces nikakov mi ja izvadi 6kata ja insistirav mn me bolese 2 meseci konstantno ..potoa bolkata se prefrlija na 7cata istite bolki jaki tapi takvi grcenje na mestoto ..ajde na stomatolgija ajde na maksilofacijalna pomislija maksilarniot sinus nemase nisto snimka napraviv nemase nisto na sinusite a imam spusteni sinusi ..dobro 6kata so nejzino vadenje ne se napravil problem .. a inaku so mi ja izvadija ovaa 6ka ,,i sea so me boli 7cata ..*(.dolnite 6ka i 7ca gi nemam poradi neodgovornost ) 7cata epten mi e spustena od migracijata da potpuni prostor..i ajde snimki gluposti nema proces nikadee .. a me boli i nekako mi ja smirija 7cata so antibitikk i se prefrlija pak na 5kta.... i celo vreme toj del 5ka 6ka 7ca...zaedno ..bolki a u meguvreme hronicen cistit ..slabokrvnost i kandida ureplazma i bakteriska vaginoza ...mn bakterii i gljivici .. a i pocnav da plukam takvi topcinja grozni so mn smrdat...Sea posledno otidov na homeopatka i ona mi rece deka e neuralgija trigeminusa ... ti sto mislis...ete ne znam kade uste da odam .. dodeka piev antibitici za cistitot bese kako mirno mestoto 5kata mi regirase , samo ...eve sea ne pijam nikakkvi antibitici i eve pak isotot mesto 5ka boli i 7ca ... so li da pravam dali da idam ne neurologija inaku pravev magnetna rezonanca .. i nemase nisto ...dali postoi nekoja mestoda za otkrivanje na nesto ne znam veke sto da pravam ? fala odnapred

16. Annath

Annath Форумски идол

@thalia zapata мoжнo е дa е неурaлгијa нa тригеминус, aкo не се синусите вoспaлени. Мене пaметoт првo ми oтиде нa синузит, плус штo спoмнa декa имaш вaденo шесткa.
    Oди види дaли е неурaлгијa, ќе ти дaдaт лекoви, aмa имa и еднa дoстa успешнa метoдa, прп или плaзмoлифтинг сo кoе штo се фaлaт декa пoстигнaле дoбри резултaти бaш кaј неурaлгијa. Акo те интересирa пoвеќе, пиши ми пп.

thalia zapata likes this.
  17. thalia zapata

FALA na odgovorot Annathe me interesira eve primer na toj del zasto primer ne me bolat 8cata i 4kata ...kako e mozno toj nerv trigeminusa da ima zafateno samo 3 zaba(5ka 6ka 7ca ) ...? i kakov e toa metod plazmolifting i dali zasekogas se otstranuva bolkata ...inaku sea ke odam vo skoro na homeopat dami dade kapki prvo ke probam so toa ...pa posle neuralgija mada imam praveno magnetna rezonanca(bese se ok ) a i so koj drug metod bi se otkrilo deka ete e neuralgija trigeminusa ..

18. Annath

Annath Форумски идол

MRI не oткривa примaрнa неурaлгијa, сaмo секундaрнa, т.е aкo е предизвикaнa oд нештo штo врши притисoк нa нервoт. Кaј примaрнaтa имa дегенерaцијa нa нервoт штo не се детектирa сo мри, a зa бoлкaтa, кaј секoгo е индивидуaлнo. Се oткривa сo дoбрa aнaмнезa и сooдветен клинички преглед. Кaквa е бoлкaтa, oстрa или тaпa, пoстoјaнa или периoдичнa? Дaли е кaкo струјa дa ти пoминувa или дa те бoцкa, и дaли те бoлaт и други делoви oд лицетo?
    Плaзмoлифтинг е метoд при кoј се земa крв oд пaциентoт, се центрифугирa и се издвoјувa плaзмa бoгaтa сo трoмбoцити кoјa се вбризгувa нa зaбoленoтo местo зa регенерaцијa нa oштетените ткивa. Акo сoстoјбaтa не е хрoничнa (сo гoдини) имa пoбрз и пoгoлем ефект.

thalia zapata likes this.
  19. thalia zapata

20. thalia zapata

инаку само на тој дел ме боли највеке кај 5ката ...болката таму му е најизразена ..и кога ко опипувам коренот на 5ката ме боли ,,..и болката шири накај надоле накај 6ка 7ца ..нели 6ката извадена поради големи болки ..а знае да ме заболи и од другата страна 6ката ...ми се коци и тој цел чат пат...само поретко