Не се секавам ама не онака темно црно туку се познава синкаста боја на забот. А пломбата е бела. Значи малку како модро.
Dali nekoj imal iskustvo so mlecen zab na postari godini, jas imam 23 i deneska pravev snimka zabot mi e porasnat gore vo koska, nad drugite zabi... Ama ne e nad mlecniot :/
@Annath имам проблем со горната петка, веќе на секој 2 месеци го лечам и ми паѓа лекот, незнам дали да го пломбирам бидејќи над неа треба да иде мост колку е тоа паметно да го направам. Докторката ми вели да го истругаме со лек и на над него да ставиме коронка. Јас сум само за пломба барем привремено. Што ми предлагаш ти?
Не препoрaчувaм сo лек, ќе се изрoни пoд мoстoт. Акo немaш никaкви бoлки, некa ти гo нaпoлни кaнaлoт или кaнaлите, некa плoмбирa. Пoсле некa стругa зa мoст. Јaс тaкa прaвaм вooбичaенo, не дoзвoлувaм пoд мoст дa oди сo лек или средствo зa привременo зaтвoрaње. Oд искуствo, брзo ќе попушти.
Kazvajte lek za protivezabobolka imrev denes mi stavi lek na zabo I posle nekolku saatiumrev od bolki se napiv ketonal no seuste me boli
Ми треба совет! Имам 3 расипани заби кои што треба да се вадат, но се грижам што ќе биде откако ќе ми ги извадат. Дали ќе може да ми стават импланти бидејќи имам 16 год.
Ќе си се консултираш со имплантолог, не е само плукни залепи со имплантите. Треба да се направи анализа на случајот, кои заби ќе се вадат и зошто, и како најдобро може да се надоместат, односно да се изнајде најдобро и најефикасно решение за твојот случај. Ако имаш доволно средства, зошто да не може импланти?
@mariz јас имав млечен заб 3 горе од десна страна имам 18 години и матичниот стоматолог ми рече да направам рентген снимка и забот растеше во небцето. Ми ставија фиксна протеза за да се направи простор ми го извадија млечниот заб и сега треба да ја носам протезата 1 година т.е до 14 јуни 2016 и да се направи мал хируршки зафат на забот т.е да се влечи на долу за да се спушти долу
Јас имав млечен заб 3 горе од десна страна. Направив рентген снимка и забот ми растел во небцето. Матичниот стоматолог ми препорача да одам кај ортодонт. Ми ставија фиксна протеза што треба да ја носам 1 година да се направи простор, а потоа треба да направам мал хируршки зафат за да се влечи забот надолу.
Истото и јас ке го правам... Пиши ми кога ке правиш хируршки зафат, имам уплав од тоа, да не боли многу после кога ке пушти анестезијата :/
Не бoли. Зaфaтoт се викa кoртикoтoмијa, и фaктички гo сечaт непцетo и кoскaтa сaмo дa гo сoгoлaт зaбoт. Немa дa те сечaт кoјзнaе кoлку. Пoсле ќе јaдеш сaмo лaднa и течнa хрaнa некoлку денa, ќе зaрaсне зa брзo, пoсле седум денa се вaдaт кoнци. Мене не ме бoлеше пoсле aнестезијaтa, a пaметaм декa две примив.
A po kolku vreme od stavanje na protezata se pravi toj hirurski zafat? Ili individualno si e toa? Mene dobri mi se zabite, pravi site...
Мене прво ми го вадеа млечниот заб, ми зедоа мерка за мобилен апарат. Почнав да го носам, и забот во коска почна да се движи и многу ми ја притискаше двојката, т.е коренот па имав јаки болки. Тогаш отидов на операција и после ми лепеа брекет на забот и со истиот мобилен апарат (од претходно што го имав) го влечев. Ако ставаш фиксен апарат, јас мислам дека прво ќе ти прават операција, па после ќе ставаат апарат. Ама тоа е само мое мислење, не сум сигурна баш.
Здраво Имам едно прашање Стоматологот треба да ми ги стружи забите,за да ми стави порцелански мост. Јас не сум многу запознаена како одат работите.Прашањето ми е од како ке ми стави порцелански мост ,што ако некој заб се расипи под мостот? Ќе треба да се вади мостот или?
@Annath сеуште имам болки кај горната петка.Ме боли на ладно и при храна,па веројатно пак ќе е лек. Барем пломба да беше и раат.
А на снимка што се гледа? Претпоставувам дека имаш. Инаку, никако под мост додека не се излечи сосем, да не ти направи белја. Ако некој заб се расипе, може да се лекува преку мостот, т.е да се стружи само на одреден дел и преку тоа дупче да се работи. Тие случаи се ретки, поголеми се шансите после носење на мост од 5-10 години некој заб да отече, и тогаш најчесто се вади мостот, се вади и тој заб. Евентуално, ако се работи за преден заб, може да се прави рутински зафат на сецнување на врвот на коренот од забот и чистење на процесот од коската без да се вади мостот, и така да потрае уште некое време. Ама што и како ќе се случи, никој не може да ти каже точно.